Fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, condamnată definitiv în dosarul fraudării examenului de bacalaureat

Fosta directoare a Liceului Bolintineanu, condamnată definitiv în dosarul fraudării examenului de bacalaureat
Publicat: 03/02/2015, 13:33
Actualizat: 03/02/2015, 14:37

Instanța a dispus ca Vărzaru să execute 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Pedeapsa Costicăi Vărzaru a fost redusă de Curtea de Apel București, întrucât, în primă instanță, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile lucrate în folosul comunității.

Prin aceeași decizie, Curtea de Apel București a achitat-o pe Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor.

În 23 august 2013, procurorii Direcției Naționale Anticorupție le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru și Mimoza Maria Vulcu. După trimiterea dosarului în instanță, judecătorii au decis ca Vărzaru și Dumitru să fie judecate separat de Ciontoiu și Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinți, a cerut și primit bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența față de membrii comisiei de bacalaureat și față de cadrele didactice cu atribuții de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către acei candidați.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât și ascunse în pachete de țigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica și alți profesori ai unității școlare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie 2013, fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri și supraveghetori asupra cărora să-și poată folosi influența pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie 2013, cu ocazia desfășurării probei scrise la limba și literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreședintă a Comisiei de bacalaureat, și secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezență era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menționați pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.

„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menționate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au făcut, în 1 iulie 2013, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați atunci la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Ulterior, începând din 5 iulie 2013, zeci de elevi de la Liceul „Bolintineanu” au fost audiați, la sediul Poliției Capitalei, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinația banilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se CONFISCĂ banii românilor. Anunț final la Guvern: Vrei să te judeci, plătești dublu
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...