Foștii judecători Diaconescu și Anghel, condamnați definitiv la patru ani și șase luni închisoare

Foștii judecători Diaconescu și Anghel, condamnați definitiv la patru ani și șase luni închisoare
Publicat: 30/01/2014, 23:37
Actualizat: 30/07/2014, 11:26

Foștii judecători de la Tribunalul Dolj Bogdan Diaconescu și Laurențiu Anghel au fost condamnați definitv, joi, de instanța supremă, la patru ani și șase luni de închisoare, pentru fapte de corupție.

Diaconescu și Anghel, cel dintâi judecat după ce a primit mită 15.000 de euro, iar celălalt pentru că a intermediat acțiunea, au fost condamnați, în septembrie 2012, de Curtea de Apel Cluj, la patru ani și jumătate, respectiv patru ani de închisoare, alături de ei fiind condamnați și doi avocați.

În același dosar, avocații Ion Militaru și Octavian Ciucă au primit pedepse de câte un an și jumătate, respectiv un an de închisoare, pentru trafic de influență.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât joi ca Diaconescu să rămână cu pedeapsa cu închisoarea de patru ani și șase luni, iar pedeapsa primită de Anghel a fost majorată, ajungând tot la patru ani și șase luni.

Totodată, pedeapsa lui Octavian Ciucă s-a dublat, ajungând la doi ani de închisoare, iar la sentința Ion Militaru s-a mai adăugat de asemenea un an, ajungând la doi ani.

În afara pedepselor cu închisoarea, ICCJ a mai decis confiscarea sumelor de 15.000 de lei de la Diaconescu și de 6.000 de lei de la Militaru, în favoarea statului.

Potrivit rechizitoriului, în 5 mai 2010 Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secția penală, a primit de la trei denunțători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate și să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunțători erau judecați în stare de arest preventiv pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Marius Bogdan Diaconescu.

Astfel, banii au fost primiți prin intermediul colegului său, Laurențiu Traian Anghel, judecător la aceeași instanță, în baza unei înțelegeri anterioare, după ce a modificat sentința penală pronunțată în aceeași zi, reducând pedeapsa aplicată denunțătorilor de la cinci la patru ani închisoare.

Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinși și primiți de la denunțători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Marius Bogdan Diaconescu, prin intermediul iavocatului Ciucă Octavian Tiberius și judecătorului Anghel Laurențiu Traian. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius – 12.000 euro iar Anghel Laurențiu Traian – 5.000 euro.

Pentru ca instanța să dispună confiscarea sumelor de bani pretinse și primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparținând celor patru inculpați.

În 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat reținerea și arestarea judecătorilor Anghel Laurențiu Traian și Diaconescu Marius Bogdan.

În 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpaților Anghel Laurențiu Traian, Ciucă Octavian Tiberius și Militaru Ion, iar în 8 iunie 2010 Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a lui Marius Bogdan Diaconescu. În 4 ianuarie 2011, ei au fost eliberați condiționat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice