Foștii șefi ai Centrului Culturii Tradiționale Bihor și Casei de Cultură Beiuș, trimiși în judecată

Foștii șefi ai Centrului Culturii Tradiționale Bihor și Casei de Cultură Beiuș, trimiși în judecată
Publicat: 02/02/2015, 16:36

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dumitru Adrian Dume, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, la data comiterii faptelor, sub acuzațiile de abuz în serviciu (șase infracțiuni), tentativă de abuz în serviciu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (șase infracțiuni).

De asemenea, au fost trimiși în judecată, în libertate, Anca-Silvia Banda, director al Casei de Cultură Beiuș, la data comiterii faptelor, sub acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu (șase infracțiuni) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (șase infracțiuni), George-Horia Făraianu, consilier personal al primarului comunei bihorene Holod, la data comiterii faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (două acte materiale).

Conform rechizitoriului, în perioada iunie-septembrie 2013, Dume ar fi conceput, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, și ar fi pus în aplicare o modalitate frauduloasă de obținere a unor sume de bani, prin aprobarea unor proiecte finanțate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

Procurorii susțin că documentația pentru șase proiecte nu a fost supusă dezbaterii Comisiei de Selecționare a Proiectelor din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, întrucât această comisie, deși era constituită din punct de vedere scriptic, în realitate nu a funcționat niciodată, iar sumele de bani, cuprinse între 6.000 și 30.000 de lei, au fost alocate de Dume fără a avea în vedere vreun criteriu sau mod de calcul.

De asemenea, o parte dintre documentele justificative, adică tabelele nominale cu datele unor persoane care ar fi fost premiate la evenimentele culturale în baza cărora Centrul a făcut plățile, au fost întocmite în fals, iar o parte a facturilor pentru servicii și chitanțele aferente reprezintă documente care nu au legătură cu evenimentele culturale finanțate, fiind folosite pentru obținerea frauduloasă a finanțării de la instituția menționată.

Potrivit DNA, aceste documente, împreună cu mai multe acte financiar-contabile, i-au fost prezentate lui Dume, care, deși cunoștea caracterul fals ori fraudulos al acestora, a dispus, prin aplicarea stampilei „bun de plată” și a semnăturii, decontarea sumelor prevăzute în contracte.

În cazul unui alt proiect, activitatea infracțională a lui Dume a fost întreruptă de procurorii anticorupție, care au ridicat, în timpul unei percheziții făcute în 7 noiembrie 2013 la sediul Centrului, contractul în original, încheiat cu președintele unei fundații.

Prejudiciul total cauzat Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor în legătură proiectele finanțate, care fac obiectul anchetei, se ridică la suma de 116.000 de lei, mai susțin procurorii DNA

Astfel, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător pentru sumele de 40.000 de lei și 30.000 de lei, puse la dispoziția organelor de urmărire penală de inculpații Anca Banda și George Fărăianu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

În acest dosar, Adrian Dume s-a aflat în arest preventiv timp de câteva luni, începând din octombrie 2013, astfel că a fost suspendat de la conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor. În arest s-a aflat și fosta directoare a Casei de Cultură Beiuș Anca Banda, care este soția primarului comunei Drăgănești.

George Fărăianu, fost consilier al primarului din Holod, este și vicepreședinte al PSD Bihor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?