Fostul ambasador al Chinei în Ucraina îl critică pe Vladimir Putin: Rusia și-a pierdut conducerea și inițiativa strategică și nu mai poate decide când și cum se va încheia războiul

Fostul ambasador al Chinei în Ucraina îl critică pe Vladimir Putin: Rusia și-a pierdut conducerea și inițiativa strategică și nu mai poate decide când și cum se va încheia războiul
Vladimir Putin / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 15/05/2022, 21:30
Actualizat: 15/05/2022, 21:31

Gao Yusheng, fost ambasador al Chinei în Ucraina din 2005 până în 2007, considerat în continuare un influent strateg în domeniul afacerilor externe, a afirmat că este „doar o chestiune de timp” până la înfrângerea Rusiei, subliniind că această țară și-a pierdut „conducerea și inițiativa strategică” și nu mai poate decide „când și cum” se va încheia războiul cu Ucraina.

Comentariile vor reprezenta o rușine și o lovitură majoră pentru liderul Rusiei, care a curtat cu grijă sprijinul Beijingului în demersul său militar din Ucraina, scrie publicația express.co.uk.

Deși nu-i poate influența în mod decisiv pe liderii chinezi, fostul ambasador Gao Yusheng este considerat în continuare foarte respectat de academicienii de la Academia Chineză de Științe Sociale (CASS).

CASS este un important grup de consultanță pentru Partidul Comunist și pentru guvernul Chinei, potrivit lui David Cowhig – un expert pe politicile Asiei, folosit de serviciul de Externe al SUA.

În comentariile publicate pentru prima dată pe site-ul Phoenix News săptămâna trecută, Gao Yusheng a prezis o înfrângere militară a Rusiei în Ucraina și a afirmat că renașterea țării sub Putin este „falsă”.

El a spus: „Așa-zisa renaștere sau revitalizare a Rusiei sub conducerea lui Putin este falsă; pur și simplu nu există. (…) Declinul Rusiei este evident în domeniile economic, militar, tehnologic, politic și social și a avut un impact negativ grav asupra armatei ruse și a efortului său de război.”

Fostul diplomat a adăugat: „Eșecul blitzkrieg-ului rusesc și eșecul de a obține o victorie rapidă au marcat începutul înfrângerii rusești”.