Fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție, ar putea fi extrădat din Insulele Cayman

Redactor:
Ioana Bojan
Fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție, ar putea fi extrădat din Insulele Cayman
Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție în România și dat în urmărire internațională prin Interpol, ar putea fi extrădat marți din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie, relatează presa locală.

Fostul politician și fondator al fostei unități de informații a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi și-un sfert”) a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupție, dar a fugit din țară.

Autoritățile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicației Cayman Compass.

Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, și abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenția autorităților, informează postul de televiziune Cayman 27 în pagina online.

În timpul unei audieri în instanță miercuri, 23 decembrie, ofițerul de imigrație Brian Ebanks a declarat că autoritățile jamaicane au verificat datele acestuia și i-au refuzat intrarea în țară.

„Am primit informații că intrarea unui cetățean român este refuzată în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman și ar trebui să merg la Aeroportul Internațional Owen Roberts. Există un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui”, a adăugat Ebanks.

Tribunalul a fost informat că Tânjală a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsă.

„Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am făcut, ci din motive politice”, a afirmat Mihai Tânjală în fața instanței, prin intermediul unui translator. El a adăugat că se teme pentru viața sa în cazul în care ar reveni în România.

Cazul a fost amânat pentru marți, 29 decembrie.

La jumătatea lunii octombrie s-a cerut extrădarea lui Mihai Tânjală, iar în 22 octombrie, Judecătoria Giurgiu a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru începerea procedurii. Decizia a fost trimisă Ministerului Justiției, în vederea emiterii cererii de extrădare.

Solicitarea de extrădare a fost formulată în condițiile în care Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curții de Apel București din 16 decembrie 2011.

În 12 mai 2011, Judecătoria Giurgiu îl achitase pe Mihai Tânjală pentru fapta de care a fost acuzat de către procurorii Parchetului instanței supreme. Prin aceeași decizie, instanța l-a obligat pe Mihai Tânjală să plătească societății ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentând prejudiciul ce a fost creat societății prin vânzarea imobilelor la o valoare diminuată față de valoarea economică reală a acestora. Instanța a menținut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tânjală.

În recurs, Curtea de Apel București a admis contestația procurorilor, l-a condamnat pe Tânjală la cinci ani de închisoare și a menținut celelalte dispoziții ale sentinței Judecătoriei Giurgiu.

În iunie 2011, procurorii DNA Slobozia l-au trimis în judecată pe Mihai Tânjală, administrator al SC ICMUG SA Giurgiu la data faptelor, pentru stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul este acționar, comisă cu ocazia unei operațiuni comerciale săvârșită de către o persoană cu atribuții de administrare.

Procurorii arătau în rechizitoriu că, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta întreprindere de construcții și utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era acționar, a dispus ca două active din patrimoniul societății, o clădire administrativă și un ansamblu de blocuri în construcție, inclusiv terenul aferent, să fie înstrăinate la valori diminuate față de valorile comerciale reale. Activele au fost dobândite la prețuri modice de către firme controlate de către Tânjală și membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la prețurile de piață. În acest mod, Tânjală a obținut peste 500.000 de euro, calculați la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tânjală a fugit din țară chiar în ziua în care a fost condamnat și a stat în SUA din 2011 până în acest an, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de altă parte, în 29 mai 2015, Mihai Tânjală a cerut revizuirea condamnării primite, solicitarea fiind respinsă de Judecătoria Giurgiu ca inadmisibilă, în 19 octombrie.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide