Fostul director de la Apele Române, trimis în judecată. Victor Sandu este acuzat de luare de mită

Fostul director de la Apele Române, trimis în judecată. Victor Sandu este acuzat de luare de mită
Publicat: 05/10/2020, 12:34
Actualizat: 05/10/2020, 12:48

Fostul director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Victor Sandu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită de un milion de euro, a anunţat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Victor Sandu, la data faptei director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Tot în stare de arest preventiv a fost trimisă în judecată o altă persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. Alte două persoane fizice în sarcina cărora s-a reţinut câte o infracţiune de complicitate la luare şi dare de mită a fost trimisă în judecată sub control judiciar, iar alte două persoane în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă, au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Victor Sandu ar fi luat mită în valoare de un milion de euro

Potrivit rechizitoriului, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, Victor Sandu, la data faptelor director general în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit cu titlu de mită, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată, în fapt, de omul de afaceri cu Administraţia Naţională „Apele Române”.

Banii ar fi fost viraţi de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general şi el inculpat în acest dosar. Concret, banii ar fi fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuţiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităţilor produse pe râuri din judeţul Bihor, după cum urmează: „Amenajare râul Valea lui Vasile, judeţul Bihor”, „Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în bazinul hidrografic Crişul Negru, judeţul Bihor”; „Amenajare râul Crişul Repede, judeţul Bihor ”. Banii primiţi drept mită ar fi fost justificaţi cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări şi servicii care în realitate nu au fost executate”, arată DNA.

Potrivit DNA, în acelaşi context, ultimii doi inculpaţi, fiind audiaţi în calitate de martor în prezenta cauză, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu faptele şi împrejurările esenţiale soluţionării dosarului.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin lui Victor Sandu şi a unui alt inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.