Fostul director general al AMPOS Mediu Adrian Mîndroiu, reținut pentru fapte de corupție

Fostul director general al AMPOS Mediu Adrian Mîndroiu, reținut pentru fapte de corupție
Fostul director general al Autorității de Management pentru POS Mediu Adrian Mîndroiu a fost reținut pentru fapte de corupție, fiind acuzat că a primit bani și bunuri de la doi administratori ai unor firme de consultanță.
Publicat: 05/04/2013, 14:13
Actualizat: 03/07/2013, 21:29

Fostul director general al Autorității de Management pentru POS Mediu Adrian Mîndroiu a fost reținut pentru fapte de corupție, fiind acuzat că a primit bani și bunuri de la doi administratori ai unor firme de consultanță.

Adrian Mîndroiu, fost director general și în prezent director la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu (AMPOSM), este cercetat pentru patru fapte de trafic de influență și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de corupție, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Alături de acesta sunt cercetați Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga, administratori ai unor societăți de consultanță, aceștia fiind acuzați de cumpărare de influență și asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de corupție.

Procurorii au dispus reținerea celor trei și cer vineri Tribunalului București arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit procurorilor, din noiembrie 2011 și până în prezent, Adrian Mîndroiu a primit în mod repetat bani și bunuri și a acceptat daruri de la reprezentanții firmelor conduse de Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga, „pentru a interveni pe lângă diferiți funcționari din cadrul AMPOSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma Tahal Consulting Engineering SRL”.

Reprezentanții firmei Tahal Consulting Engineering SRL și autoritatea de mediu au semnat în 5 aprilie 2011 un contract care avea ca obiect acordarea de asistență tehnico-economică pentru direcțiile și birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparținând de POSM, legat de proiectele finanțate din asistența financiară nerambursabilă, valoarea contractului fiind de 19,94 milioane de lei.

„Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăților și pentru a obține sprijinul în adjudecarea unor noi licitații pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracționale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenței directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian”, susțin procurorii DNA.

Astfel, în perioada 23-25 noiembrie 2011, Adrian Mîndroiu ar fi pretins și primit de la Nicolae Frank, prin intermediar, un ceas de mână. Totodată, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, Mîndroiu ar fi primit folosința gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, xDrive de la Vlad Cristian Goga, colaborator al Tahal Consulting Engineering SRL, în valoarea de 18.027 euro, potrivit procurorilor.

Mîndroiu ar mai fi cerut de la Goga și Nicolae, în 6 februarie 2013, o excursie de două săptămâni, în octombrie, în insulele Mauritius, pentru el și și soția sa, care ar fi costat 5.324 de euro, iar în perioada 16-21 februarie 2013, ar fi acceptat de la Goga, direct și indirect, cu titlu de dar, 500 de lei și, respectiv, 600 de lei, au mai arătat procurorii DNA.

„La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infracționale, respectiv Frank Nicolae și Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat și Mîndroiu Nicolae, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcționarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autoritățile statului, fie trebuie mituiți pentru obținerea unor astfel de contracte”, se mai arată în comunicatul citat.

În acest sens, începând din 21 februarie 2013, Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga, împreună sau separat, s-au întâlnit cu un funcționar din cadrul unui consiliu județean pentru a stabili „condițiile de cumpărare a influenței acestuia” pe lângă alți funcționari din CJ sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorități contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de cei doi.

Procurorii au precizat că se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor din structurile specializate în culegerea de informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...