Fostul manager de la Spitalul Malaxa, trimis în judecată pentru mită și delapidarea spitalului

Fostul manager de la Spitalul Malaxa, trimis în judecată pentru mită și delapidarea spitalului
Publicat: 15/05/2017, 17:34

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, pe care îl acuză de cinci fapte de delapidare, prin care și-a însușit peste 9 milioane de lei din banii spitalului, dar și de luare de mită. Secureanu se află în arest preventiv. Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Margareta Preda, directorul financiar-contabil al spitalului, pentru complicitate la delapidare, Traian Alexandru Preda, specialist IT al spitalului, pentru complicitate la delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, Paul Stoica, șeful Serviciului Tehnic-Administrativ al spitalului, și Ștefan Lucian Nicolae, tehnician administrativ, ambii pentru complicitate la delapidare și fals intelectual. De asemenea, au mai fost trimiși în judecată Eugen Răsoi, Eugenia Dumitru și Simona Trandafir, administratori ai unor firme, pentru complicitate la delapidare, precum și Cristian Ioniță și Mihai Mesner, administratori de firme, pentru complicitate la delapidare și spălare de bani.

Secureanu este acuzat că din 2009 până pe 29 noiembrie 2016, când a fost demis în urma dezvăluirilor făcute de echipa de la Gazeta Sporturilor, „a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de 9.144.053,4 lei”.

Procurorii arată că Secureanu și-ar fi luat banii în numerar, direct din casieria spitalului Malaxa, „cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat”.

Cele două firme nu ar fi livrat sau prestat niciodată ceva pentru spitalul Malaxa. În acest mod, Secureanu și-ar fi însușit suma totală de 1.944.537,45 lei.

Secureanu a folosit însă și alte metode pentru a scoate banii din spital, folosind de asemenea pretextul achitării unor servicii sau bunuri fictive.

„Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați, angajați ai spitalului, menționați mai sus, care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă care să justifice banii scoși fără drept din patrimoniul spitalului (operațiuni care nu aveau la bază relații comerciale reale)”, arată DNA.

Unul dintre administratorii firmelor respective, Cristian Ioniță, este acuzat că a facturat în mod fictiv bunuri și servicii către Spitalul Malaxa, de 6.181.863,45 lei. După ce spitalul a virat banii, sume de peste 5 milioane de lei au fost scoase în numerar de către Cristian Ioniță și date către Mihai Mesner, mai puțin un comision de 5-10%. Mai departe, Mesner i-ar fi dat banii lui Secureanu.

O altă metodă de delapidare a fost folosită de Secureanu pentru a plăti contravaloarea unor bunuri și servicii personale sau pentru apropiații săi – bijuterii din aur, coșuri de cadouri: acestea erau plătite către firme care facturau către spital, fictiv, bunuri și servicii. „Ulterior au fost întocmite, tot fictiv, documentele justificative care să creeze aparența de legalitate și realitate a operațiunilor comerciale respective”, arată DNA.

Procurorii mai arată că, în perioada 20 mai 2011 – 24 noiembrie 2016, Secureanu a cerut și primit de la reprezentanții unei firme care avea contract de furnizare de consumabile medicale cu Spitalul Malaxa, o șpagă care a constat în achitarea a 754 de servicii de turism – cazare, masă, bilete de avion – în valoare totală de 1.279.402 lei. De aceste servicii turistice au beneficiat Secureanu, prietenii și familia sa, dar și medici și angajați de la Malaxa.

Secureanu ar fi fost cel care decidea conținutul acestor pachete turistice, iar agenția de turism le presta, fiind vorba de achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, în țări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România, conform DNA.

Spitalul Malaxa s-a constituit parte civilă în acest dosar, cu un prejudiciu de 9.144.053,4 lei. Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto