Fostul membru CSM Toni Neacșu critică proiectul de desființare a SIIJ: Este extrem de grav

Redactor:
Tatiana Pascovschi
Fostul membru CSM Toni Neacșu critică proiectul de desființare a SIIJ: Este extrem de grav
Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție conține prevederi îngrijorătoare, deoarece procurorul general ar putea fi cel care deține controlul asupra deschiderii unui dosar penal pe numele unui magistrat. „Este extrem de grav", a spus Adrian Toni Neacșu.

„Revenim înainte de 2004 când nu se putea deschide un dosar penal pentru un procuror sau un judecător din România. Era o lege veche. În 2004-2005, pe fondul negocierilor pentru aderarea la UE, în mod obligatoriu am renunțat la imunitatea magistraților. În momentul de față, nu facem decât să revenim la ceea ce era retrograd la vremea aceea. Pe de altă parte, practic, se dă drept asupra judecătorilor și procurorilor unui singur om și anume, procurorului general, care este un procuror numit exclusiv politic, adică la simpla dorință a Ministrului Justiției, care este om politic. Este extrem de grav să pui la dispoziția unui om numit politic, fie el și procuror general, o atât de mare putere”, a declarat pentru Mediafax Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM.

Și magistrații critică proiectul Ministerului Justiției pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Asociația Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) spune că, încă de la înființare, secția a fost ținta unor campanii de dezinformare și nici măcar nu i s-a dat șansa să funcționeze la parametrii normali. Structura a fost atacată, spun magistrații, astfel încât judecătorii și procurorii care comit abuzuri să nu fie trași la răspundere.

Mai mult, AJADO îl acuză pe ministrul Cătălin Predoiu că încearcă să manipuleze instituțiile europene pentru a susține desființarea SIIJ.

„Acțiunea ministrului justiției Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistrații și opinia publică în scopul susținerii desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o operațiune de dezinformare pe plan intern și extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acțiunilor Serviciului „D” – Dezinformare din cadrul fostei Securități comuniste”, se arată într-un comunicat al AJADO.

Precizările vin după ce, în proiectul Ministerului Justiției de desființare a SIIJ se arată că procurorul general este cel care deține controlul cu privire la ancheta penală a unui magistrat. Concret, ministrul Justiției propune ca punerea în mișcare a acțiunii penale față de un procuror sau un judecător să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

La rândul său, printr-o postare pe Facebook, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că „a luat act” de criticile aduse proiectului de desființare a SIIJ, precizând că celor ce discută pe un ton agresiv le transmite că îi „vorbesc o limbă străină”, pe care nu o pricepe, subliniind că oricine are dreptul la o opinie, chiar și MJ.

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Alex Bodi, totul despre relațiile sale amoroase! Câți copii are, de fapt
Inchide