Fostul ministru Valerian Vreme va fi audiat la DNA în dosarul Poșta Română

Fostul ministru Valerian Vreme va fi audiat la DNA în dosarul Poșta Română
Publicat: 09/06/2015, 10:02

Valerian Vreme a fost citat de procurorii anticorupție să se prezinte marți, la ora 10.00.

Fostul ministru urmează să fie dea explicații după ce numele său a apărut în materialele procurorilor. Mai exact, conform anchetatorilor, 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate electorilor lui Valerian Vreme din județul Bacău, au fost distribuite de Poșta Română.

„În considerarea faptului că l-a determinat pe Constantin Olimpiu Nicolae să dea dispoziții care au dus la prejudicierea Companiei Naționale Poșta Română și a faptului că încă menținea în funcțiune, prin influența pe care o avea asupra lui Constantin Olimpiu Nicolae, mecanismul de fraudare arătat, Pribescu Mioara, în 21 decembrie 2011, a solicitat lui Zaverdeanu Mihai Șerban și apoi a obținut, având susținerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv: preluarea de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, dintr-un birou folosit de acesta din urmă (unde era depozitată provizoriu), a corespondenței ministrului Valerian Vreme (reprezentând 14.280 de felicitări de Crăciun), destinate electorilor săi din județul Bacău și predarea ei pentru a fi distribuită de către CN Poșta Română SA, dar cu asumarea de Terradox Solutions a costurilor pe care ar fi trebuit să le suporte ministrul”, declarau surse judiciare, în 26 mai, pentru MEDIAFAX.

În acest dosar penal, fostul secretar de stat Constantin Fecioru și Mioara Pribescu, fost șef în Poșta Română, au fost plasați în arest la domiciliu în dosarul în care sunt acuzați de corupție în legătură cu distribuirea corespondenței fără încasarea prețului serviciului, prejudiciul fiind de peste 1,1 milioane de lei.

Marius Constantin Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale la data faptelor, însărcinat cu restructurarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), este cercetat penal pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată (11 acte materiale), complicitate la trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat, iar Mioara Pribescu, fost director executiv al Direcției economice din CNPR, este acuzată de trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

În același dosar, procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 22 mai, față de Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov la data faptelor, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit DNA, Constantin Fecioru, însărcinat să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română pe centre de profit, să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a CNPR, aprobată prin hotărâre de guvern, Mioara Pribescu și Constantin Olimpiu Nicolae, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare care a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poștale, fără ca, pentru o parte din corespondența prezentată de o anumită societate comercială, să încaseze prețul serviciului prestat.

„În consecință, în perioada mai 2011 – martie 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu și a lui Marius Constantin Fecioru, a dispus distribuirea repetată, de către Compania Națională «Poșta Română» SA, fără francare și facturare, în folosul unei anumite societăți comerciale, a unor loturi de corespondență procesate în poștă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoștal de pregătire cu serviciul poștal de trimitere a corespondenței comerciale). Loturile de corespondență comercială erau indicate de Constantin Olimpiu Nicolae ori de Mioara Pribescu”, au scris procurorii în ordonanțele de reținere.

Anchetatorii au stabilit că în acest fel a fost provocat Poștei Române un prejudiciu de 1.128.228 de lei.

Potrivit procurorilor, gruparea avea o anumită continuitate, colaborare, coordonare și o structură bine determinată, în cadrul căreia fiecare membru și-a asumat roluri prestabilite.

„Prin dispozițiile date, Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat nu doar ambiguitățile funcționării serviciului de poștă hibridă, ci și o cutumă la care se recurge în CNPR, în situații de excepție (determinate de necesitatea respectării normelor de funcționare a companiei, care prevăd timpi de circulație a trimiterilor poștale), când se distribuie corespondența fără a se număra ori ștampila”, a precizat DNA.

Felicitările ar fi fost preluate dintr-un birou de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și predate pentru a fi distribuite de Poșta Română, dar cu asumarea de Terradox Solutions a costurilor pe care ar fi trebuit să le suporte fostul ministru Valerian Vreme, au precizat sursele citate.

Terradox Solutions București s-ar fi ocupat și de distribuirea corespondenței procesate și tipărite, apelând în acest sens la Compania Națională Poșta Română, cu care a încheiat un contract în 19 noiembrie 2009. Distribuirea corespondenței s-ar fi facturat de către Poșta Română, fiind refacturată de Terradox Solutions București către clienții săi.

Potrivit surselor citate, Terradox Solutions ar fi procesat o parte a corespondenței comerciale și în asociere cu Poșta Română, în baza unui contract semnat în 28 februarie 2007, acest serviciu fiind denumit „poștă hibridă”. Serviciul s-a aflat în coordonarea Sucursalei de servicii integrate a CNPR, condusă de Vasile Florinel, cumnatul secretarului de stat Marius Constantin Fecioru.

„În cazul distribuirii corespondenței procesate, tipărite în «poșta hibridă», CN Poșta Română SA a avut drept client o asociere din care chiar ea făcea parte. Marius Constantin Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (împuternicit prin ordinul nr. 312/16 martie 2010 al ministrului de resort «să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA pe centre de profit»; desemnat prin ordinul nr. 676/09 iulie 2010 al ministrului «să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a Companiei Naționale Poșta Română, aprobată prin hotărâre de guvern») și reprezentanții Terradox Solutions, Panait Aurel Cezar (asociat și administrator) și Zaverdeanu Mihai Șerban (asociat și director executiv), s-au înțeles ca primul să-l determine pe Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, prin intermediul lui Pribescu Mioara, director executiv al Direcției economice din CNPR, să pună în aplicare un mecanism prin funcționarea căruia compania distribuia plicuri, fără ca, pentru o parte din corespondența din poșta hibridă, să încaseze prețul serviciului prestat, banii rămânând societății Terradox Solutions SRL București”, au mai arătat sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Viața la bloc. Păcăleala cu repartitoarele. Facturi mai mari, deși afară era cald
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată