Fostul prefect Bocăneanu, arestat după ce ar fi încercat să angajeze un asasin, eliberat

Fostul prefect Bocăneanu, arestat după ce ar fi încercat să angajeze un asasin, eliberat
Publicat: 27/06/2014, 20:59
Actualizat: 02/02/2019, 11:08

Judecătorii Curții de Apel Galați au admis contestația formulată de Emanoil Bocăneanu împotriva deciziei Tribunalului, care emisese mandatul de arestare preventivă pe numele fostului prefect, el invocând vicii de procedură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, instanța a constatat că, în 5 iunie, a încetat de drept măsura arestării preventive luată de Tribunalul Galați în cazul lui Bocăneanu și a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia.

Decizia Curții de Apel Galați este definitivă, astfel că acesta a fost eliberat din Penitenciarul Galați, unde era încarcerat.

Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv, pentru a doua oară, în 7 mai, după ce a încălcat condițiile eliberării condiționate. El fusese eliberat din arest în 10 februarie, instanța instituind atunci în cazul său măsura controlului judiciar. Conform acestei măsuri, fostul prefect avea mai multe obligații și interdicții, inclusiv interdicția de a părăsi județul Galați.

Surse apropiate anchetei declarau, în luna mai, că Emanoil Bocăneanu a plecat din Galați deși avea interdicție și a mers la Brăila unde s-a întâlnit cu un bărbat pentru a încerca să negocieze angajarea unui asasin pentru uciderea unuia dintre denunțătorii din dosarul în care fostul prefect a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Bărbatul în cauză a reclamat însă intenția lui Bocăneanu la Parchetul Tribunalului Brăila, motiv pentru care un anchetator sub acoperire urma să fie asasinul plătit. Ulterior, Bocăneanu s-a predat la Poliția Județeană Galați, fiind încarcerat în penitenciar.

În 31 ianuarie 2014, Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al județului Galați și fost director executiv al Direcției Județene de Evidența Persoanei Galați, a fost trimis în judecată, pentru nouă infracțiuni, printre care trafic de influență, șantaj, delapidare și abuz în serviciu.

În același dosar vor fi judecați Bogdan Valentin Topală, consilier prefectural la data faptelor, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Vasile Balaban, fost inspector șef la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați, pentru cumpărare de influență, Carmen Cotan, jurist, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, și Laurențiu Budur, administrator al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a amenințat și a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați (martor denunțător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituție a lui Carmen Cotan, o prietenă a soției lui Bocăneanu.

„Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat președintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Bocăneanu mai este acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, fiind membru al comisiei, „s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câștigător la concursul desfășurat în luna august 2013”. Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița „să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida”.

„Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei”, mai arătau procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeași perioadă, Emanoil Cătălin Bocăneanu a făcut demersuri astfel încât să se asigure că firma lui Laurențiu Budur, care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați, va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Prefectura Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul Județean Galați.

„În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, mai arătau procurorii.

O altă faptă de care este acuzat Bocăneanu, care ar fi fost comisă în perioada 2012 – 2013, este aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajați din Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unității, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al județului Galați mai este acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situații, la ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

Fostul prefect este acuzat și că, în perioada octombrie – noiembrie 2013, „dând curs unui interes propriu și folosindu-se de funcție”, i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galați să-i pună la dispoziție mai multe materiale promoționale despre orașul Galați. Bocăneanu a întocmit în acest sens chiar o adresă din partea Prefecturii județului Galați, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate, „necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale”.

În aceeași perioadă, precizau procurorii, Bocăneanu ar fi impus martorei denunțătoare să achiziționeze din banii Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați un set de manuale de drept necesare pregătirii soției sale pentru susținerea examenul de admitere în magistratură.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 29 octombrie 2009 – 11 mai 2012, când a îndeplinit funcția de director executiv la Direcția Județeană de Evidența Persoanei Galați, Bocăneanu ar fi determinat o persoană să-i monteze pe calculatoarele personale de la domiciliu două licențe de programe antivirus, în valoare de 200 de lei, care fuseseră achiziționate de către instituția pe care o conducerea.

De asemenea, Bocăneanu mai este acuzat și că, în perioada 11 mai 2012 – 14 noiembrie 2013, după ce a fost numit prefect al județului Galați, a folosit „excesiv și abuziv” patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice și un modem de internet aparținând Direcției Județene de Evidență a Persoanei Galați, deși plecase de la această instituție. Mai mult, a pus și la dispoziția altor persoane, între care și Bogdan Topală, astfel de servicii, susțin anchetatorii.

În rechizitoriu s-a mai reținut că Bocăneanu, în calitate de prefect, cu ocazia completării declarației de avere pe anul 2013, nu a evidențiat vânzarea a două apartamente, unul deținut împreună cu soția sa și celălalt deținut în cote părți de soția sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a împrumutat o persoană cu 50.000 de euro, „fără a reieși concret proveniența acestei sume”, potrivit DNA.

În acest dosar, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Tudorel Chirnoagă și aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.

Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv din 15 noiembrie 2013. În decembrie, Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost eliberat din arest preventiv, fiind dispusă măsura controlului judiciar. Astfel, fostul prefect avea mai multe obligații și interdicții, inclusiv interdicția de a părăsi județul Galați, dar și aceea de a se apropia de ceilalți inculpați, martori sau învinuiți în dosar.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Galați.

Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au făcut, în 14 noiembrie 2013, percheziții la sediul Direcției Județene de Evidența Populației din subordinea Consiliului Județean Galați și la sediul Prefecturii Galați.

Emanoil Bocăneanu a fost numit prefect al județului Galați în luna mai 2012 și demis în 20 noiembrie 2013, în locul acestuia fiind numit Dorin Otrocol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?