Fostul prefect de Galați Emanoil Bocăneanu, arestat pentru corupție, va fi cercetat în libertate

Fostul prefect de Galați Emanoil Bocăneanu, arestat pentru corupție, va fi cercetat în libertate
Tribunalul Galați a descis, marți, ca fostul prefect al județului Galați Emanoil Bocăneanu, arestat preventiv pentru fapte de corupție, să fie cercetat în libertate, magistrații înlocuind măsura arestării cu interdicția de a părăsi localitatea, însă decizia nu este definitivă.
Publicat: 10/12/2013, 18:28
Actualizat: 01/02/2019, 04:00

Tribunalul Galați a descis, marți, ca fostul prefect al județului Galați Emanoil Bocăneanu, arestat preventiv pentru fapte de corupție, să fie cercetat în libertate, magistrații înlocuind măsura arestării cu interdicția de a părăsi localitatea, însă decizia nu este definitivă.

Tribunalul Galați a respins propunerea procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Galați de prelungire a mandatului de arestare preventivă a lui Emanoil Bocăneanu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistrații au înlocuit măsura arestării preventive cu interdicția de a părăsi localitatea.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Galați. Mandatul de arestare emis pe numele lui Bocăneanu expiră în 13 decembrie.

Fostul prefect al județului Galați Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv, în 15 noiembrie, de Tribunalul Galați, pentru șantaj, trafic de influență și abuz în serviciu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Bocăneanu că „s-a implicat activ”, cu ocazia concursului desfășurat, în luna august, pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, în calitate de membru al comisiei, în sprijinirea unui candidat, pentru ca acesta să fie declarat câștigător, primind în schimb alimente și băuturi.

„Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Emanoil Cătălin Bocăneanu că, în perioada august – septembrie, și-a traficat influența pentru a-i asigura administratorului unei societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmei, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare.

De asemenea, pentru același administrator, Bocăneanu a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind în schimb diverse produse alimentare.

O altă acuzație care îi este adusă lui Bocăneanu este aceea că, în perioada august-octombrie, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, folosindu-se de funcția deținută, „a exercitat intervenții repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menținerii în funcții a patru persoane, în condițiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi”.

În perioada 2012 – 2013, ar fi impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze mai multe bunuri, din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În aceeași perioadă, Bocăneanu ar fi determinat angajați de la Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, primind în schimb, în mod repetat, sume de bani prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al județului Galați mai este acuzat de procurori că, în cursul acestui an, ar fi intervenit în favoarea subordonatului său Bogdan Topală, în două situații, pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât acesta să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză și pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere.

Anchetatorii au mai arătat că, în 1 august, Emanoil Cătălin Bocăneanu ar fi amenințat și ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați, pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei prietene a soției prefectului.

„Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului”, au notat procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii îl mai acuză pe Bocăneanu că, în cursul acestui an, ar fi făcut demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care nu Instituția Prefectului Județului Galați gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul Județean Galați.

În același dosar mai sunt urmăriți penal Tudorel Chirnoagă și Bogdan-Valentin Topală, fiind acuzați de folosirea, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, respectiv complicitate la această infracțiune.

Procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au făcut, în 14 noiembrie, percheziții la sediul Direcției Județene de Evidența Populației din subordinea Consiliului Județean Galați și la sediul Prefecturii Galați.

Emanoil Bocăneanu a fost numit prefect al județului Galați în luna mai 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021