Fostul președinte al CNAS: Acuzațiile care mi se aduc sunt „absolut aberante”

Fostul președinte al CNAS: Acuzațiile care mi se aduc sunt absolut aberante
Publicat: 15/07/2013, 12:50
Actualizat: 01/08/2014, 14:11

Fostul președinte al CNAS Lucian Duță a declarat, luni, înainte de ședința BPN al PDL, că nu a primit niciun document în privința sesizării de către Guvern a DNA în cazul său, că sunt „absolut aberante” acuzațiile care i se aduc, dar că probabil va fi chemat la DNA.

„Nu am primit niciun document. Am văzut ce ați văzut și dumneavoastră. Mi se pare anormal ca singurul sistem antifraudă din România care ar aduce cetățenilor 400 de milioane de euro să fie blocat de primul ministru și finul său, domnul fost președinte al CNAS”, a precizat Duță întrebat dacă i s-au adus la cunoștință acuzațiile din sesizarea către DNA.

Duță a mai spus că sunt absolut aberante acuzațiile care i se aduc și că în contractul său de management ca președinte al CNAS nu scrie nicăieri că este răspunzător de profitul Imprimeriei Naționale.

„Eu mă aștept ca mâine domnul prim-ministru să spună că agricultura nu merge din cauza managementului defectuos al lui Lucian Duță și poimâine să spună că în general mandatul dânsului nu poate fi dus la capăt din cauza managementului defectuos al lui Lucian Duță. Este absolut aberant, în contractul de management al președintelui CNAS nu scrie nicăieri că eu sunt răspunzător de profitul Imprimeriei Naționale”, a mai spus Duță.

Întrebat dacă se așteaptă să fie chemat la DNA pentru a da explicații, Duță a spus: „Probabil că voi fi chemat, depinde de ce vor considera dânșii că trebuie făcut. Nu pot eu să anticipez ce va face DNA”.

Lucian Duță participă, luni, la ședința BPN al PDL.

Guvernul a anunțat, duminică, că va sesiza Direcția Națională Anticorupție pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul național de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului și determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul președinte al CNAS Lucian Duță.

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătății, CNAS și Imprimeria Națională privind respectarea cadrului organizatoric și funcțional pentru introducerea cardului național de asigurări sociale de sănătate. În perioada supusă controlului, funcția de președinte CNAS a fost ocupată de Lucian Duță (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) și Doru Bădescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

În document se arată că introducerea cardului a fost aprobată în ședință de guvern, la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, inițiat de ministrul Sănătății Attila Cseke și șeful CNAS Lucian Duță, fiind stabilită producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011, într-un ritm de un milion de carduri lunar, astfel încât toți cei 18,5 milioane de asigurați, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiți în 18-19 luni.

Imprimeria a derulat, în numele CNAS, proceduri de achiziție publică pentru materiile prime (achitând 19,8 milioane de lei către furnizorul foliilor de policarbonat și 12,9 milioane de euro către furnizorul cipurilor, fără însă ca, în final, să înceapă producerea efectivă a cardurilor, din cauza întârzierii unor activități prevăzute în memorandum, ceea ce a generat un deficit de numerar la nivelul Imprimeriei și întârzieri la plăți), pentru furnizarea soluției informatice și achiziția serviciilor poștale și de curierat.

Inspectorii au arătat că în memorandumul Guvernului a fost stabilit ca distribuția cardurilor să fie asigurată de Poșta Română, deoarece aceasta ar fi avut drept exclusiv de prestare a servicului, dar la momentul controlului s-a constatat că acest drept nu exista, tariful practicat fiind mai mare decât cel pentru care autoritatea a acordat un drept exclusiv.

Ca urmare, au arătat inspectorii, președintele CNAS și directorul Imprimeriei nu trebuiau să aprobe documentația de atribuire, ci ar fi trebuit asigurate proceduri concurențiale pentru poștă și curierat.

În raport se mai arată că, din cele 15 măsuri prezentate în memorandum pentru introducerea cardului, niciuna nu a fost realizată integral la termen, ceea ce a generat întârzieri, iar CNAS nu a mai încheiat un contract cu Imprimeria, astfel că procesul tehnologic de realizare a cardurilor nu a mai început.

În opinia inspectorilor, faptul că fostul președinte CNAS Lucian Duță și-a îndeplinit defectuos atribuțiile a condus la situația în care proiectul privind introducerea cardurilor de sănătate nu a mai fost aplicat nici până la sfârșitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natură penală.

Astfel, inspectorii îl acuză pe Lucian Duță că nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit defectuos obligațiile de serviciu, prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Națională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea către Poșta Română, prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, a contractului de curierat, fără ca Poșta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii și a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane de euro.

În consecință, Guvernul a anunțat că va sesiza Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Conturi, Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, Ministerul Sănătății, informând și Ministerul de Interne.

În luna mai a anului trecut, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duță (PDL) de la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate și l-a acuzat pe acesta că, înainte de a demisiona, a înaintat facturile de încasare a taxei clawback, generând un risc al lipsei de medicamente.

El a anunțat că va cere Ministerului Sănătății și organelor în drept să cerceteze toate activitățile fostului șef al CNAS.

Ulterior, în luna noiembrie, Corpul de Control al premierului a anunțat că va sesiza Direcția Națională Anticorupție asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul unei acțiuni de control privind activitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, acuzând că, din cauza modului defectuos în care reprezentanții CNAS și cei ai Ministerului Sănătății și-au exercitat atribuțiile de serviciu privind realizarea unei evidențe a plătitorilor contribuței trimestriale, nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane de lei.

În prezent, Duță este membru în BPN al PDL și președinte interimar al PDL Sector 1.

La 13 iunie acest an, cu cinci zile înainte de finalizarea actualului raport al Corpului de Control, premierul Ponta a protestat față de propunerea Președinției ca Lucian Duță, „o persoană cercetată penal” pentru activitatea CNAS, să fie numit membru în Consiliul de Administrație al acestei instituții.

Lucian Duță a răspuns atunci declarațiilor premierului Ponta, susținând că nu este cercetat penal și că nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele său.

Doru Bădescu a demisionat, în 13 iunie, de la conducerea CNAS, după ce, în urma anunțului privind numirea lui Duță în Consiliul de Administrație al CNAS, din partea Casei Naționale a fost trimis un comunicat de presă în care se arăta că numirea acestuia este „o gafă” a Administrației Prezidențiale, „specifică organizațiilor mafiote”, și amenința că, până la retragere acesteia, CA nu se va întruni.

Lucian Duță spunea atunci că reacția conducerii CNAS după numirea lui în Consiliul de Administrație arată că cineva, probabil, se teme de votul său, de faptul că ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului național de sănătate, precizând că votul lui este doar unul din șapte în CA.

Ulterior, premierul Victor Ponta preciza că Lucian Duță nu este membru în Consiliul de Administrație al CNAS, întrucât Administrația Prezidențială nu a semnat niciun decret de numire a acestuia, fiind „o acțiune personală a unui consilier prezidențial, prieten cu domnul Duță”.

Președintele Traian Băsescu declara, în 17 iunie, răspunzând unei întrebări legate de Lucian Duță, că Virgil Păunescu, consilierul prezidențial pe Sănătate, nu a trimis o hârtie în numele șefului statului, iar întrebat dacă „fiecare face ce vrea”, a răspuns: „Se mai întâmplă”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore