Fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, va fi cercetat în arest la domiciliu

Fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, va fi cercetat în arest la domiciliu
Publicat: 18/10/2014, 16:30
Actualizat: 02/02/2019, 20:33

UPDATE 16:25 Adrian Duicu a fost eliberat din arest. La ieșire, Adrian Duicu a afirmat doar că va respecta deciziile instanței.

ICCJ a respins astfel contestația procurorilor DNA la decizia similară luată de Curtea de Apel București (CAB).

Astfel, Adrian Duicu, precum și fostul șef al IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și omul de afaceri Constantin Popescu, cercetați în același dosar, au părăsit arestul, unde se află din 4 aprilie.

La 1 august, instanța supremă le-a respins celor trei o contestație față de arestarea preventivă.

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duicu pentru trafic de influență, cumpărare de influență, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu și două infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Constantin Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți la data faptelor, este acuzat de trafic de influență și cumpărare de influență, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

Popescu este vizat și în dosarul de corupție al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orșova, Carmen Sîrboiu.

După începerea urmăririi penale și reținerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea lui de la comanda Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți și punerea lui la dispoziție.

În același dosar sunt urmăriți penal secretarul Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Ștefan Mednyasky, șefa Casei de Asigurări de Sănătate a județului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Județean de Urgență, Doina Borugă, și alte șase persoane, având calitatea de suspect.

Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuție cu șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, că are influență asupra unor membri ai Guvernului, unor funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, precum și asupra unor consilieri locali din CL Orșova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcționarii publici din conducerea MAI și pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, să îl mențină temporar pe Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliției Române, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public.

„În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului Local al municipiului Orșova, influența urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț «convenabil», a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi)”, au scris procurorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obținut cele două suprafețe de teren, în urma intervenției lui Duicu, care și-a folosit influența asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu.

„Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public și concesionarea celor două suprafețe de teren. Cele două suprafețe de teren erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova (și apoi concesionate); în aceste împrejurări, folosul obținut prin dobândirea acestor două suprafețe de teren în condițiile arătate, este unul necuvenit, obținut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietății publice”, au precizat procurorii.

Președintele CJ Mehedinți i-a cerut în schimb lui Ponea să determine un magistratul să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenției Naționale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

„Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă”, susțin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – septembrie 2013, președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, și suspectele Daniela Popescu, director al Direcției Economice din CJ Mehedinți, și Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, au permis unor persoane neautorizate (reprezentanții unui furnizor de echipamente medicale și ai unei societăți de leasing) accesul la informații care, la acel moment, nu erau destinate publicității.

„Informațiile reprezentau intenția reprezentanților Consiliului județean Mehedinți și ai Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziție publică, precum și datele tehnice și financiare preconizate pentru această achiziție publică, cu scopul de a obține pentru cei doi agenți economici un folos necuvenit. Folosul urmărit a constat în împiedicarea altor competitori să participe la licitația publică ce avea să fie organizată pentru achiziția publică și, implicit, în încheierea de către cei doi agenți economici ‘beneficiari ai informațiilor’a contractelor de achiziție publică în condiții financiare avantajoase pentru aceștia și, corelativ, dezavantajoase tehnic și financiar pentru autoritatea publică contractantă (Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, instituția publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziție publică) și pentru Consiliul județean Mehedinți (autoritatea publică locală care urma să asigure finanțarea acestei achiziții publice)”, arată DNA.

Folosind aceste informații, reprezentanții celor doi agenți economici au întocmit o „ofertă” care le era convenabilă, pe care au transmis-o reprezentanților CJ Mehedinți și ai Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, susțin anchetatorii.

Pe baza respectivei „oferte”, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin (autoritatea publică contractantă) au întocmit documentația de atribuire, care a fost transmisă Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și apoi publicată în SEAP (sistemul electronic de achiziții publice) la 13 septembrie 2013.

„Întrucât au realizat faptul că documentația de atribuire publicată fusese „greșită” (în sensul că nu permitea și achiziționarea de servicii financiare, anume încheierea contractului de leasing), documentația de atribuire modificată și publicată din nou în SEAP. Date fiind condițiile tehnice și financiare stipulate în documentația de atribuire, singura ofertă a fost cea făcută de acești doi agenți economici, ofertă care a și fost declarată câștigătoare”, mai spun procurorii anticorupție.

Pe de altă parte, în ianuarie 2014, tot președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, i-a determinat pe suspecții Șocîte Silvia și Mednyasky Ștefan Ladislau, secretarul CJ, să îi pună la dispoziție unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcții de șef serviciu în cadrul Direcției Economice a Consiliului Județean Mehedinți. Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acționat Duicu a câștigat concursul, în condițiile în care se înscriseseră și alte persoane, susține DNA.

De asemenea, în decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, Duicu și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul de a obține foloase necuvenite pentru două societăți comerciale, deținătoare a două posturi de televiziune, societăți pe care acesta le controlează în fapt. „Folosul necuvenit obținut de cele două societăți comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obținute ca urmare a faptului că Duicu Ioan-Adrian, prin intermediul suspecților Bidilici Adrian și Mijache Loredana-Andreea, a impus tuturor primarilor și tuturor funcționarilor publici cu funcții de conducere de pe raza județului Mehedinți să plătească contravaloarea unor ‘urări’ care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunțuri scrise pe ‘burtiera’ ecranului) la cele două posturi de televiziune. Fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să plătească suma de 600 lei”, explică anchetatorii.

Duicu le-ar fi determinat pe suspectele Rolea Elisabeta-Zenovia și Feraru Grigorița, director, respectiv funcționar public al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinți, să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu în așa fel încât să favorizeze o anumită societate comercială, controlată în fapt de către președintele CJ. „Favorizarea a constat în decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice. În schimb, Duicu Ioan-Adrian le-a oferit și asigurat celor două reprezentante ale CAS Mehedinți foloase pentru persoane din familia lor, respectiv detașarea uneia în cadrul Biroului Vamal Porțile de Fier I și numirea alteia într-o funcție de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin”, susține DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”