FP a câștigat un proces la tribunal privind înregistrarea unor modificări ale statutului

FP a câștigat un proces la tribunal privind înregistrarea unor modificări ale statutului
Fondul Proprietatea a câștigat la Tribunalul București un proces în care avocatul Ioana Sfîrăială a cerut blocarea înregistrării la Registrul Comerțului a unei hotărâri AGA din aprilie prin care acționarii FP au decis unele modificări la statut.
Publicat: 16/10/2012, 19:54
Actualizat: 28/09/2018, 08:50

„Prin decizia adoptată, Tribunalul București a respins cererea de intervenție formulată de Ioana Sfîrăială ca neîntemeiată și a dispus menționarea în Registrul Comerțului a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Fondului Proprietatea nr.2 din 4 aprilie 2012. Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu recurs”, se arată într-un raport transmis, marți, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori București (BVB).

Reprezentanții Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, afirmă într-o informare că decizia tribunalului arată „că instantele de judecată iau decizii punctuale pentru fiecare proces în parte, neexistând un efect automat al deciziei Curții de Apel din 10 octombrie referitoare la mandatul Franklin Templeton în calitate de manager de fond al Fondului Proprietatea”.

Curtea de Apel București a decis, miercurea trecută, irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului Proprietatea din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numită administrator al FP. Decizia instaței a venit într-un proces deschis de un mic acționar al Fondului, avocatul Ioana Sfîrăială.

Ulterior, Franklin Templeton a anunțat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu actualul Act Constitutiv, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanței nu este cea în vigoare în prezent.

Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a contestat în octombrie 2010 în instanță o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societății nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv de statul comunist și sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul lunii septembrie, investitorii instituționali străini aveau 50,91% din capitalul social al Fondului, respectiv 53,26% din drepturile de vot.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acționar al Fondului Proprietatea, deține 15,33% din acțiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acționar instituțional al FP este compania de administrare a investițiilor City of London, care deține 9,43% din acțiunile Fondului. City of London deține acțiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) și warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Acțiunile Fondului Proprietatea au încheiat ședința bursieră de marți în creștere cu 1,85%, la 0,522 lei. La această cotație, capitalizarea companiei este de 7,192 miliarde lei (1,573 miliarde euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice