Francul elvețian și-a continuat trendul din ultimele zile. Cât a ajuns cursul de schimb

Francul elvețian și-a continuat trendul din ultimele zile. Cât a ajuns cursul de schimb
Publicat: 02/02/2015, 13:56

Referința pentru franc a scăzut cu 6,72 bani, de la 4,2438 lei la 4,1766 lei. Scăderea are la bază întărirea leului în raport cu euro pe piața interbancară locală, dar și deprecierea francului elvețian față de euro pe piețele externe.

Aproape de anunțarea referinței de către BNR, francul era cotat pe piețele externe în scădere cu 1,5%, la 0,9468 euro.

Francul elvețian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe ședințe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției.

La maximul de 4,5817 lei, francul era în urcare cu 22,5% față de cursul de 3,7415 lei înregistrat miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Elveției de a renunța la plafon.

La cursul actual, după șase ședințe de scădere, francul se plasează cu 8,8% sub recordul de vinerea trecută, dar se află cu 11,6% peste referința BNR din 14 ianuarie, ultima înainte de anunțul Băncii Elveției.

Pentru dolar, BNR a anunțat vineri un curs în scădere cu 2,72 bani, de la 3,9157 lei la 3,8885 lei. Maximul istoric a fost înregistrat de dolar pe 23 ianuarie, când paritatea s-a situat la 3,9980 lei. Pe piețele externe, dolarul este cotat la 0,8813 euro, în scădere cu 0,5%.

Referința pentru euro a coborât luni cu 3,15 bani, de la 4,4424 lei la 4,4109 lei. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani și jumătate, moneda europeană fiind cotată atunci la 4,6481 lei/euro.

Cel mai recent, un curs mai scăzut a fost înregistrat în urmă cu aproape patru luni, pe 13 octombrie, când cursul s-a situat la 4,4030 lei/euro.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Cu puțin înainte de ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, euro era tranzacționat în piața interbancară locală la 4,4104 lei, în scădere față de 4,4430 lei pe finalul ședinței de vineri.

Tranzacțiile dintre băncile comerciale au variat între un maxim de 4,4431 lei/euro, înregistat în deschiderea pieței, și un minim de 4,4057 lei/euro.

Volumele au fost ridicate pentru prima jumătate a ședinței de tranzacționare, depășind de două ori media pentru o ședință întreagă. O parte semnificativă a volumelor a fot consemnată în prima oră de la deschiderea pieței, când s-a tranzacționat aproape cât media pentru o zi.

„S-ar putea ca BNR să fi fost activă în piață. Probabil că au schimbat și ceva de la Ministerul Finanțelor Publice, fonduri europene, pentru că vânzarea de euro nu se vede în evoluția dobânzilor”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

O situație similară, cu volume ridicate în anumite momente ale zilei, a fost consemnată și vineri, afirmă economistul șef al ING Bank România, Vlad Muscalu.

„Am remarcat o aglomerare de volume de două ori vineri: la prânz și în a două parte a ședinței, iar mare parte din tranzacții s-au făcut în apropierea a 4,4440 lei/euro. Acestea par a fi semne
destul de clare de intervenții valutare, dar asemenea măsuri de sprijin pentru leu par stranii după ce banca centrală a spus recent că este confortabilă cu un leu care se tranzacționează în intervalul de anul trecut, de 4,38 – 4,55 lei/euro. Aceste semnale curioase par să fi avut un efect în piață, având în vedere că leul s-a întărit deja cu 0,5% astăzi, depășind evoluția valutelor regionale, și s-a mișcat
către 4,41 lei/euro. Credem că semnalele stranii de susținere a leului și mișcările recente ar trebui aibă în continuare un impact asupra leului, astfel că ne așteptăm la menținerea impulsului de apreciere”, se arată într-o notă către investitori și analiști a economistului șef al ING Bank România.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,19% – 0,59% pe an, față de 0,22% – 0,63% pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 0,22% – 0,69% pe an, comparativ cu 0,23% – 0,7% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut la 1,49% pe an, de la 1,5% pe an cu o zi înainte.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto