FRAUDĂ ÎMPOTRIVA NASA. FBI a arestat un cercetător NASA care se presupune că avea legături cu entitățile chineze

FRAUDĂ ÎMPOTRIVA NASA. FBI a arestat un cercetător NASA care se presupune că avea legături cu entitățile chineze
Simon Saw-Teong Ang. Sursă FOTO DailyMail.co.uk
Publicat: 13/05/2020, 21:54
Actualizat: 14/05/2020, 01:00

Agenții federali FBI au arestat un profesor din Arkansas, care se presupune că nu a dezvăluit legăturile sale cu entitățile chineze în timpul asigurării finanțării pentru un proiect de cercetare NASA, a anunțat Departamentul de Justiție.

Simon Saw-Teong Ang, în vârstă de 63 de ani, din Fayetteville, a fost arestat vineri de agenții FBI și acuzat de fraudă, potrivit unei plângeri penale și declarații declarate obținute de CNN.

Autoritățile  presupun că Ang, profesor de inginerie electrică și cercetător la Universitatea din Arkansas-Fayetteville (UA) din 1988, a fraudat NASA și universitatea „prin faptul că nu au dezvăluit că a deținut alte funcții la o universitate chineză și companii chineze” cu încălcarea conflictului politici de interese, conform declarației unui agent special FBI în sprijinul plângerii.

Ang a făcut declarații false și nu a reușit să-și raporteze angajarea în afara UA, ceea ce i-a permis lui Ang să își păstreze locul de muncă în UA, precum și să obțină finanțare pentru cercetarea [guvernului SUA], potrivit declarației depuse la Curtea Districtului SUA pentru districtul de vest din Arkansas.

În cadrul cercetărilor sale, autoritățile au declarat că Ang a primit mai multe subvenții și contracte de la agenții federale, inclusiv NASA.

Declarația afirmă că, în timp ce lucra pentru universitate, „legăturile strânse ale lui Ang cu guvernul chinez și angajarea cu numeroase companii chineze l-ar fi făcut neeligibil să primească subvenții emise de agențiile guvernamentale ale Statelor Unite”.

Universitatea „cooperează activ” cu anchetatorii

John Thomas, un purtător de cuvânt al universității, a declarat într-o declarație pentru CNN, „Simon Ang a fost suspendat fără a plăti din responsabilitățile sale cu universitatea, iar universitatea cooperează activ cu ancheta federală în această chestiune.”

Declarația FBI spune că autoritățile au descoperit presupuse legături ale lui Ang cu interesele chineze, după ce un angajat al universității a încercat să identifice proprietarul unui hard disk care a fost  pierdut și găsit la o bibliotecă din campus.
În timp ce examina conținutul hard disk-ului, care a fost ulterior transmis către FBI, angajatul a descoperit un schimb de e-mail între Ang și un cercetător în vizită de la Universitatea Xidian din Xi’an, China.

În discuția pe e-mail din septembrie 2018, Ang a scris că lucrurile îi devin dificile din cauza actualului climat politic, potrivit declarației.

„Puteți căuta pe site-ul chinez despre ceea ce vor face SUA pentru „Thousand Talents Scholar”, a scris Ang, potrivit plângerii, adăugând: „Nu mulți oameni de aici știu că sunt unul dintre ei, dar dacă aceasta va scăpa, treaba mea va face aici fii în necazuri adânci”.

Potrivit FBI, cei asociați cu programul „Thousand Talents Scholar”sunt persoane care lucrează sau studiază în afara Chinei în domenii de cercetare cu prioritate înaltă. Deși nu sunt spionii tradiționali, anchetatorii spun că colectează informații de cercetare căutate de autoritățile chineze.

Taxa de fraudă

„În timp ce simpla participare la un plan de talente nu este ilegală”, a declarat John Brown, senior executiv de securitate națională a FBI, în mărturia congresului anul trecut, „investigațiile FBI și agențiile partenere au dezvăluit că participanții sunt adesea încurajați să transfere în China cercetările pe care le desfășoară în Statele Unite, precum și alte informații de proprietate la care pot avea acces și rămân o amenințare semnificativă pentru Statele Unite. ”

Potrivit plângerii penale, Ang și-a dezvăluit participarea la un program de studenți la universitate în 2014, dar nu a reușit să-și raporteze implicarea în alte programe între 2012 și 2018.

În timp ce referința FBI la programul „Thousand Talents Scholar” se referă la o zonă de obicei lucrată de anchetatorii de contrainformații ale agenției, acuzația federală exprimată în plângerea penală împotriva lui Ang se referă la fraudă prin cablu și nu la spionaj.

În special, autoritățile susțin că Ang a comis o fraudă în 2016, facilitând depunerea unei propuneri către NASA pentru un contract în valoare de peste jumătate de milion de dolari, fără a dezvălui potențiale conflicte de interese asociate implicării sale ascunse cu entitățile chineze. Propunerea sa a fost selectată în cele din urmă de NASA.
Dacă sunt condamnați, spun oficialii federali, Ang se confruntă cu o pedeapsă legală maximă de 20 de ani de închisoare.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Câţi IT-işti are fiecare judeţ. Cluj şi Timiş la vârf, Mehedinţi şi Giurgiu la coadă
Noi imagini cu AUSTRAL, cel mai nou SUV franțuzesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Incendiu într-un bloc din Medgidia. Locatarii au fost evacuați. Video
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului despre polițistul care a ucis-o pe Raisa. Ce s-a întâmplat peste...
Șoc total: ÎNCEPE RĂZBOIUL! Cel mai puternic om de pe Planetă A SPUS EXACT când...
Alexandru Arșinel e devastat. Ce s-a întâmplat cu marele actor? Decizia care l-a afectat cumplit
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România