Furnizorii de internet s-au plâns la CE că autoritățile de reglementare nu intervin în cazul Netcity

Furnizorii de internet s-au plâns la CE că autoritățile de reglementare nu intervin în cazul Netcity
Publicat: 16/04/2013, 16:09
Actualizat: 26/06/2013, 05:57

Asociația națională a furnizorilor de servicii de acces la internet ANISP a transmis Comisiei Europene, săptămâna trecută, o plângere în care acuză lipsa de intervenție și măsuri în cazul rețelei Netcity din partea autorității de reglementare în comunicații ANCOM și Consiliul Concurenței.

„Îl acuz public pe președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, de o pasivitate suspectă. Săptămâna aceasta ANISP va analiza cu avocații posibilitatea întocmirii unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pentru nerespectarea obligațiilor pe care le are și îi vom cere plata daunelor identificate în litigiul pe care l-am deschis și pe care a considerat că nu are competență să-l soluționeze. Pagubele le-au suferit opt operatori telecom, membri ai ANISP, iar răspunsul de la ANCOM a fost că nu are baza legală să intervină”, a declarat președintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, la o dezbatere organizată de o revistă de specialitate.

El a adăugat că, în baza acestui răspuns, ANISP consideră că asociația nu poate „să își găsească dreptatea în România”.

„În acest context, ANISP a făcut săptămâna plângere la Comisia Europeană, în care am solicitat declanșarea procedurii de infringement împotriva României pentru că ANCOM și Consiliul Concurenței nu își respectă obligațiile din tratatul de aderare. Noi am dat în judecată România pentru această bătaie de joc, în care instituțiile statului care ar fi trebuit să intervină și care ar fi trebuit să își facă datoria, fac slalom prin legislație și spun că nu sunt abilitate să intervină”, a afirmat șeful ANISP.

Bătrâneanu a arătat că ANISP a notificat și Președinția României și pe premierul Victor Ponta despre monopolul rețelei Netcity.

„Acum mai bine de 10 ani am luptat să scap de monopolul Romtelecom și ăștia îmi spun acum că Netcity nu este monopol. Ne cred tâmpiți, domnilor”, a exclamat președintele ANISP.

Potrivit contractului de concesiune al rețelei Netcity, a continuat Bătrâneanu, Primăria Capitalei nu va permite terților să construiască rețele paralele Netcity.

„De asemenea, nici rețelele altor furnizori de servicii publice nu pot fi utilizate pentru înființarea unor rețele similare Netcity. Aceste aspecte sunt prinse în clauzele contractului de concesiune”, a spus reprezentantul asociației.

Bătrâneanu, unul dintre pionierii industriei de servicii de internet, a vândut în anul 2004 furnizorul de servicii PCNet către RCS&RDS. El este proprietarul portalului online ROL.ro.

La finele lunii februarie, președintele ANISP a afirmat că Netcity Telecom, companie deținută de grupul UTI, a transformat rețeaua metropolitană de telecomunicații din București într-un monopol și prin creșterea abuzivă a tarifelor de acces operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurența va fi afectată, iar prețurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

„La început, tariful de acces al unui operator la rețeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branșament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, conform oficialilor ANISP.

UTI Grup, deținut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a respins acuzațiile, precizând că în realitate tarifele sale ar fi scăzut.

Netcity este o rețea subterană de fibră optică înființată la inițiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate și ai regiei de transport în comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie și UTI Systems și Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicații din surse private.

Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunța finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din rețeaua Netcity, în zona Unirii.

În prezent, rețeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor companiei Netcity Telecom.

Acționarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% și UTI Grup – 0,01%.

În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Înființată în anul 2001, ANISP are ca scop promovarea și sprijinirea intereselor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (inclusiv Internet) în România.

Asociația numără 38 de membri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice