Gabriel Selischi, OMV Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni

Gabriel Selischi, OMV Petrom: România nu a importat gaze în primele patru luni
Publicat: 09/06/2015, 14:32
Actualizat: 26/03/2019, 16:13

Producția locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz și OMV Petrom.

„În ultimii ani, și la Petrom, dar și împreună cu colegii de la Romgaz am susținut cauza stabilizării producției de petrol și gaze în România. Observăm acum că acest obiectiv este foarte aproape de a fi îndeplinit. În ceea ce privește Petrom, am reușit ca doi ani consecutiv să creștem producția. Așadar, în 2013, pentru prima dată după foarte mulți ani de descreștere, am crescut producția și am repetat această performanță și în 2014. De asemenea, observăm că, în primele patru luni ale acestui an, România și-a acoperit necesarul, astfel încât nu a fost nevoie să importe gaz din Rusia. Aceasta este o demonstrație clară a stabilizării producției în ceea ce privește gazul și petrolul. Este nevoie în continuare de multe investiții și de o legislație aferentă”, a precizat Selischi.

În opinia sa, sistemul românesc este vulnerabil la fiecare creștere semnificativă a cererii de gaze naturale.

În prezent, consumul anual de gaze al României se ridică la 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care importurile reprezintă aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Comparativ, înainte de criză, în 2007, consumul era de 17-18 miliarde de metri cubi, din care importurile erau de circa 6 miliarde de metri cubi.

Potrivit angajamentelor luate de statul român în fața FMI și UE, piața consumatorilor casnici din România trebuie liberalizată total până în anul 2018, moment la care prețul gazelor din producția internă trebuie să atingă convergența cu piața.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a anunțat marți, într-o conferință de presă, că investitorii străini care operează în sectorul energetic au investit peste 22 miliarde de euro în România începând cu 2002 și până în prezent, „sumă care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese anterior subfinanțat”.

Guvernul estima însă că, per ansamblu, sectorul energetic are nevoie de un efort investițional de 70 până la 100 de miliarde de euro până în anul 2035.

„Sectorul energetic trece printr-o transformare fără precedent. Schimbările intervenite la nivel European, recentele modificări legislative pe plan național care au avut un impact semnificativ asupra surselor de energie regenerabile, descoperirea de noi resurse de gaz, perspectiva unei noi etape de liberalizare a piețelor de energie, necesitatea respectării obiectivelor UE în domeniul mediului înconjurător precum și planificata strategie energetică vor avea un impact profund asupra modului de funcționare a piețelor de energie în următorii ani, Această transformare trebuie să fie susținută în deceniul următor prin investiții semnificative în noi active energetice”, spun oficialii Consiliului Investitorilor Străini.

De asemenea, companiile din sectorul energetic în care investitorii străini joacă un rol important au contribuit în anul 2014 la bugetul de stat cu aproximativ 3 miliarde euro din colectarea TVA, impozitul pe venit, accize, redevențe și plăți ale angajaților.

La rândul său, Eric Stab, vice-președinte FIC și Coordonator al Grupului de lucru pentru energie, Chairman & CEO, GDF Suez Energy Romania, este de părere că declinul producției de gaz reprezintă o provocare majoră și totodată că este foarte dificil de anticipat cum vor arăta investițiile în sectorul energetic în următorii cinci ani, pentru că acest aspect depinde de mai mulți factori. Potrivit lui Stab, este necesar ca societățile energetice să investească în capacitățile de transport, dar și în eficiență energetică, unde România are un decalaj foarte mare în fața altor state membre UE.

Rețelele termice reprezintă un alt domeniu unde trebuie efectuate investiții, spune Stab.

În plus, Consiliul Investitorilor Străini a subliniat necesitatea promovării investițiilor în sectorul energiei și a semnalat provocările legislative și de reglementare cu care se confruntă această industrie pentru atragerea de investiții suplimentare, necesare modernizării acestui sector „esențial al economiei românești”.

Consiliul Investitorilor Străini este asociația celor mai importanți investitori străini din România. CIS și-a început activitatea în 1997 și numără 117 societăți comerciale ale căror investiții cumulate în România reprezintă aproximativ două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate din 1990 și până în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii