GÂNDUL LIVE. Analistul politic Ion Bogdan Lefter: „PSD a depus moțiunea știind că ea nu va trece”

Publicat: 29/06/2021, 21:28

Invitat la ediția de marți a emisiunii Gândul Live, analistul politic Ion Bogdan Lefter a afirmat că social-democrații au depus moțiunea de astăzi știind că aceasta nu va trece.

Moțiunea de cenzură, eșec anticipat

Analistul Politic este de părere că PSD știa de la început că această moțiune nu va trece.

„Știm bine specificul moțiunilor. Ele sunt depuse de opoziție pentru a da jos guverne. Majoritățile votează împotrivă sau absentează. Nu este ceva obligatoriu ca puterea să voteze în aceste momente. PSD a depus moțiunea știind că ea nu va trece. A încercat să construiască în jurul acesteia discursuri catastrofice despre o guvernare, care s-a pus pe treaba, după părerea mea, cel puțin în zona infrastructurii. De asemenea, în jurul acestei moțiuni, opoziția a încercat să construiască un discurs în sensul fisurării voturilor din interiorul PNL. S-a văzut la vot că PNL a fost unit și nu au existat „dezertări”, a punctat Ion Bogdan Lefter.

„În PNL există și zone mai conservatoare”

Lefter a explicat că în PNL există două aripi, una conservatoare și una progresistă.

„În PNL există și zone mai conservatoare, cu implicare chiar religioasă, cu implicare în cultele neoprotestanta. Există, de asemenea, și liberali anti-conservatori. Chiar Ludovic Orban nu a îndrăznit să se așeze în contra curentului acestuia popular, vag-conservator, care domină societatea românească. Mulți oameni cred în valorile tradiționale dar cred că ar fi deschiși să poarte discuții. Impresia mea este că în societate lucrurile sunt mai relaxate”, a mai afirmat analistul politic Ion Bogdan Lefter.

Bacalaureatul și Evaluarea Națională

Potrivit analistului, problemele actuale din zona educației nu ar trebui privite dintr-o perspectivă catastrofală, având în vedere momentul pandemic prin care trecem.

„Cred că timpul le rezolvă pe toate și că lucrurile se așează. Trebuie să ne uităm cu atenție la cifre. Au fost și zone care au avut un învățământ mai precar. Totuși, concluziile catastrofice nu își au locul, pentru că suntem într-o pandemie, într-o stare de calamitate. Situația este așa cum este și ne descurcăm cum putem”, a explicat analistul politic.