GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Existau informații despre al doilea val de Covid-19! Sistemul sanitar trebuia pregătit din timp

GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Existau informații despre al doilea val de Covid-19! Sistemul sanitar trebuia pregătit din timp
GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu: Existau informații despre al doilea val de Covid-19! Actualul sistem trebuia pregătit din timp
Publicat: 12/10/2020, 12:55
Actualizat: 12/10/2020, 14:40

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și copreședintele viitorului Pro România Social Liberal, a criticat, la GÂNDUL LIVE, modul în care Guvernul Orban gestionează al doilea val de coronavirus.

„Informațiile legate de al doilea val existau. Nu e vorba de a se construi un alt sistem sanitar. Actualul sistem trebuia pregătit

Problema e următoarea: întotdeauna va exista un procentaj de persoane care nu respectă nu numai regulile de comportament, de purtare a măștilor, ci și alte lucruri care țin de lege, mai grave sau la fel de grave.

Trebuie utilizate anumite modalități de constrângere: amenzii, corecții. Eu aș deplasa discuția pentru că astăzi l-am auzit pe dl. Orban spunând că cei care au Covid dar nu au simptome să fie tratați acasă pentru că nu mai sunt locuri în spital.

Critici dure la adresa Guvernului Orban

Suntem de șapte luni cu toții prinși în această situație excepțională a epidemiei de Covid și autoritățile, în loc să pregătească infrastructura medicală, pentru a face față celui de-al doilea val, previzibil, spun că nu suntem pregătiți, nu avem unde să internăm oameni, cu toate că s-au adus spitale suport Covid, sunt incapabili să gestioneze această situație.

Mi se pare foarte grav și nefiresc. În epoca internetului, teorii ale conspirației or să apară la orice. Dacă scoatem din ecuație lucrurile astea, nu știu care e motivul pentru care fac o comunicare graduală pentru că avem 3.000 de îmbolnăviri pe zi și în primul val aveam 100-200 pe zi.

Subliniez incompetența acestui guvern, nu mai pot să spună că nu erau avizați. Au spus că au fost luați prin surprindere, dar aveau informații încă din decembrie 2019.

Informațiile legate de al doilea val existau. Nu e vorba de a se construi un alt sistem sanitar. Actualul sistem trebuia pregătit. Au fost aduse spitale mobile, au fost transformate spitalele în suport Covid, dar autoritățile, guvernul este depășit de situație.

„Au avut timp să se pregătească”

Au avut timp șapte luni de zile să se pregătească. Au spitale mobile care nu sunt folosite. Am sugerat ca spații mari gen Romexpo să fie transformate în spital suport Covid. Să nu tratăm oameni acasă, pentru că unii au condiții, alții nu.

El trebuie monitorizat, pot să apară simptomele. Posibilități ar fi existat, ține foarte mult de organizare și la noi incompetența la nivelul M.S. și al guvernului sunt prezente, deși aveau timp să se organizeze!

Cu școala online, riscul se diminuează. Dar rezultatul școlii online este pus la îndoială. Vă spun ca părinte de copil, am văzut cum se desfășoară învățământul online.

E clar insuficient, sigur că școlile nu pot fi lăsate să devină focare de răspândire a virusului. Închiderea școlilor este normală.

Înainte de începerea școlilor pe 15 sept am cerut să nu se deschidă școlile. Trebuia o pregătire serioasă, nu una de suprafață, nu un simulacru de pregătire, pentru situația Covid.

Evident că măsura amânării școlilor ar fi ridicat un semn major de întrebare legat de alegerile locale 2020. Cum să rămânem cu organizarea alegerilor pe 27?

Putem să ne întrebăm de parlamentare. Dar să facem o constatare. Actuala putere nu visează decât alegeri! Orice amânare riscă să le diminueze suportul electoral. Nu au vrut să țină cont de amânarea deschiderii școlilor, amânarea alegerilor locale și iată că suntem pe vârful valului de coronavirus.

Tăriceanu, despre alegerile parlamentare din decembrie: „E un risc foarte mare…”

Alegerile se apropie cu repeziciune. E un risc foarte mare să organizăm alegerile parlamentare. Facem o alegere simplă între sănătatea populației și organizarea alegerilor, care pot fi amânate cu 3 luni de zile. Sigur că aud unele prostii. Dar nu asta e problema: ori sănătatea cetățenilor, ori alegerile parlamentare, pe care le dorește Iohannis.

Pro România Social Liberal înseamnă că în acest partid vor coexista elemente de politică socială coerente, elemente de liberalism, având în vedere că liberalismul modern nu este străin de responsabilitatea socială, am decis să înființăm această formațiune.

Pe scena politică observ cu surpriză că PSD pare că se fi resemnat, să stea 4 ani în opoziție, nu are alternativă la actuala putere, care face greșeli cu nemiluita. Noi, PRSL, ne propunem să fim o voce mai puternică în a contracara derapajele actualei puteri – guvernul Orban, președinte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii