GÂNDUL LIVE. Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: „Am senzația că guvernanții scapă situația de sub control” / Despre controlul de la Curtea de Conturi: „A ieșit perfect”

GÂNDUL LIVE. Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: „Am senzația că guvernanții scapă situația de sub control” / Despre controlul de la Curtea de Conturi: „A ieșit perfect”
GÂNDUL LIVE. Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: „Am senzația că guvernanții scapă situația de sub control” / Despre controlul de la Curtea de Conturi: „A ieșit perfect”
Publicat: 10/07/2020, 13:15
Actualizat: 10/07/2020, 15:41

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a vorbit, în direct la GÂNDUL LIVE, despre situația actuală a crizei coronavirusului în România, măsurile pe care le-a luat și le va lua pentru protecția cetățenilor, dar a abordat și subiecte precum alegerile locale/parlamentare și atacurile politice îndreptate asupra sa.

„Este adevărat că atât timp cât cetățenii văd imagini cu membri ai Guvernului, prim ministrul care nu poartă mască, văzând că ei nu poartă, toată lumea zice – Ce suntem noi mai fraieri? Și cu asta greșesc.

Parcă nu cunosc pe niciunul care a avut, zic unii. Vedeți cum a fost în Italia, atunci a fost un boom și toți s-au speriat.

Deci noi eram pe o situație favorabilă după situația din aprilie-mai. Toată lumea se uita la televizor, să primească informații. Oamenii se și informează. Ziceau Domnule, nu mi se întâmplă mie.

Acum simt că deja se pierde totul de sub control, de către guvernanți. Presiune din partea patronilor de restaurante, cazurile cresc, situația asta cu CCR, că e neconstituțional, li s-a zis să facă o lege.

Vom avea sau nu alegeri? Ce spune primarul Sectorului 1

Se apropie și alegerile, că ăla vrea să îți facă rău, ăla bine, e o temă de campanie. În politică cine e de vină?

Întotdeauna l-ați văzut pe Iohannis: PSD e de vină. Când am luat acele măsuri stricte am ținut sub control.

Dacă acum nu vor fi alegeri, nu vor mai fi până nu vom avea un vaccin. Situația e la fel. Uite că nu scăpăm de virus, e mai intens. Nici nu știi acum cum să te ferești.

Eu cred că dacă vom intra în situație de urgență, nu ai cum să organizezi alegerile. În situația de urgență au fost undeva la 400 și ceva, dar cum pot să justifice ei, și acum avem 600 și nu mai e frică.

Să te pui și în pielea Guvernului. Am luat măsura situației de urgență, cu 400 de cazuri, acum cu 600 la starea de alertă, mai soft…

Daniel Tudorache, despre CT mobil: „Ne-am străduit să-l cumpărăm, dar CNCAC nu ne dă autorizație”

Despre CT (Computerul Tomograf, unitate mobilă): Ne-am chinuit, am cumpărat legal, Curtea de Conturi a verificat, acel CT nu e un simplu CT, are un soft special care în 24 de ore verifică 1.000 de persoane și spune dacă au sau nu Covid. Îl avem montat la Balș, funcționează, de două luni așteptăm autorizații de la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), medicii stau, știți cum e, au un instrument performant și stau și se uită la el, dacă nu au toate autorizațiile de funcționare. Ne uităm la el, ne plângem că au început cazurile să crească. Îl țin acolo și într-o conferință de presă, prim ministrul a spus că Domnule, l-a achiziționat Primăria S1 și stă degeaba. E din cauza mea? Din cauza Guvernului!

Am cumpărat eu un CT, a cumpărat și Firea, sunt convins că și acela stă într-un colț. Au zis cei de la CNCAN că e ceva nou. Asta înseamnă că nu autorizați? Ei nu au mai văzut până acum așa ceva și nu îl putem folosi. Prima dată am crezut că e o chestiune politică și decât să greșească, ei probabil că nu le dau.

Noi ne văităm că uite ce rău ne este, de ce la francezi e mai bine, la italieni e mai bine… Să vă spun și altă situație. Eram atunci imediat când CCR a spus că nu este constituțional să-i ții în spital și centrele de carantină. Am centrele de carantină în sectorul 1. Erau băieții de la Poliția Locală sunau și spuneau că vor să le dea drumul. Îi pui să dea declarație pe proprie răspundere, să spună la ce domiciliu se duce și aia e.

Nu puteai să-l mai ții. Parcă efectiv stau ca struțul. Domnule, capul în pământ. Și nouă ar trebui să ne pese când e o asemenea situație să o rezolvăm, mai bine nu o fac, poate s-au și speriat în 2009-2010 când a venit DNA. Decât să greșesc, mai bine nu fac…

Spunea Orban zeflemitor că nu funcționează CT-ul. Nu funcționează din cauza mea? Dacă nu îi dați autorizația, voi sunteți de vină.

Primarul Tudorache: „Mașina de gunoi din groapă, o campanie ieftină”

E o campanie ieftină a doamnei Clotilde, de ceva timp, nu știu cum să vă spun, chiar s-a văzut clar că își bate joc de cetățeni. Spune că s-a surpat undeva strada: Tudorache e de vină. Nu că m-a deranjat. Noi acea poză o aveam de 30 de minute.

Din cauza firmei Apa Nova s-a întâmplat. S-a spart o țeavă de dedesubt și a măcinat pământul din jur. Apa Nova este societate franțuzească. Nu aveam nicio vină noi.

S-a văzut clar că cetățenii sunt dezinformați de doamna Clotilde Armand.

Știam de 30 de minute. A apărut pe Facebook-ul lui Clotilde. Ghinion. Clotilde Armand a picat în plasă. Fotografia a fost trimisă de cineva din interior.

Despre controlul Curții de Conturi: „A ieșit perfect”

Controlul de la Curtea de Conturi s-a terminat de o săptămână. A ieșit perfect. Toate achizițiile au fost legale. Toți cei care m-au acuzat, tot doamna Clotilde, uite că am dreptate. Tot ce am făcut pe perioada stării de urgență, când mulți stăteau sub pat, îmi dădeau sfaturi de pe internet.

Primar în starea de urgență:„Nu puteam să mă duc la un om acasă, să-i bat la ușă fără mască…”

Ne-am făcut treaba, pentru că aceste cazuri erau ținute sub control, în perioada aceea de două luni de zile.

Pe data de 20 martie când era nebunia aia… Noi trebuia să ne cumpărăm un echipament, aveam și centrul Caraiman, am început să ducem ajutoare la cei peste 65 de ani.

Nu puteam să mă duc la un om acasă, să îi bat la ușă, fără acele echipamente. Nu existau măști în acea perioadă, era masca 5 lei sau chiar mai sus, am luat un număr mic de măști, pentru că nu puteam să funcționăm, mai bine plăteam decât să stăm degeaba.

Orban a spus că am luat masca cu 5 lei, dar nu a mai spus că apoi am luat cu 1,80. Era contrabandă. Efectiv ne păzeam măștile pe aeroport. Vine Orban să ne spună ce am făcut noi atunci. Nu este bine să folosești lupta politică…

Monitorizăm și avem grijă în Sectorul 1, acolo unde sunt căminele de bătrâni, avem centrul medical Caraiman, eu l-am dezvoltat, de la 4 unități de medicină la 20, ne-am cumpărat teste. Automat avem acele teste, am fost primii care am testat. Am dezinfectat toate scările de bloc, cele 4.000, timp de două luni, acum o facem la cerere, dacă avem cazuri de genul acesta. Nimeni nu ne spunea nimic. Așa cum a fost cu CT-ul. Hai să-l aducem. L-am întrebat pe Tătaru: Am un aparat. Considerați că e bun? L-am întrebat pe Cercel. Credeți că este necesar?”, a declarat Daniel Tudorache la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte