GÂNDUL LIVE. Discuție aprinsă în direct! Romașcanu (PSD): „Nu există argument științific pentru prelungirea stării de alertă!” / Burduja (PNL): „Cât de iresponsabil poate fi PSD?”

GÂNDUL LIVE. Discuție aprinsă în direct! Romașcanu (PSD): „Nu există argument științific pentru prelungirea stării de alertă!” / Burduja (PNL): „Cât de iresponsabil poate fi PSD?”
GÂNDUL LIVE. Discuție aprinsă între reprezentanții PSD și PNL. Romașcanu: „Nu există argument științific pentru prelungirea stării de alertă!” / Burduja: „Cât de iresponsabil poate fi PSD?”
Publicat: 10/06/2020, 13:58
Actualizat: 10/06/2020, 15:06

Lucian Romașcanu (PSD) și Sebastian Burduja (PNL) au avut un schimb dur de replici în direct, la GÂNDUL LIVE. În timp ce social-democratul condamnă o posibilă prelungire a stării de alertă, pe care nu o mai consideră necesară, liberalul transmite că PSD este un „partid iresponsabil”.

Lucian Romașcanu: Rapid renunțăm cel puțin la ceea ce știm până acum, nu am văzut niciun argument științific, am văzut niște argumente politice, care nu sunt susținute de niciun studiu și cred că e momentul să aducem în amintirea celor care ne urmăresc, că trebuia să înceapă un mare studiu epidemiologic și nu s-a întâmplat nimic. Ce spune Iohannis aceste lucruri se pot face și prin norme administrative.

Lucian Romașcanu: Streinu-Cercel, tras pe linie moartă!

În primul rând specialiștii trebuie să se pronunțe. Din declarațiile dl Rafila, Streinu-Cercel e pe linie moartă, nimeni nu se consultă cu ei, dar știm cum au fost făcute numirile acolo.

Starea de alertă și precedenta stare de urgență au avut efect asupra economiei. La 1 iunie dl Câțu trebuia să vină cu programul de relansare. Dacă nu sunt în stare, noi avem 28 de măsuri pentru a le duce în Parlament.

„PSD, un partid iresponsabil!” Mesajul dur al lui Sebastian Burduja

Sebastian Burduja: Am ascultat ceea ce s-a discutat mai devreme și nu pot să mă gândesc decât la un lucru: cât de iresponsabil poate să fie acest partid PSD cu sănătatea românilor?

Joacă la ruletă voturile românilor, dar chiar trebuie să fii iresponsabil și în România datele rămân consistente. Nu suntem în poziția în care să relaxăm restricțiile prin eliminarea stării de alertă. Eliminarea va duce la blocajul economic, va lovi și mai tare în capitalul românesc. Ar fi o prostie să relaxăm acum lucrurile, să ne batem joc de munca făcută de toată lumea.

Dl Romașcanu vorbește ca și coleg al unor oameni care au declarat precum „termoscanarea este un experiment…”

Romașcanu: Vă sunt recunoscător, că îmi aduc aminte de trecutul lui de revoluționar, văd că s-a liniștit acum. A lansat acuzații, nu a răspuns la nimic. Două stări de urgență și una de alertă au fost votate de PSD. Au vrut să se abțină.

Burduja: Nu e adevărat.

Romașcanu: Ba da. În al doilea rând cu voturile PSD, pentru că ați avut nevoie de Guvern, aveți acum posibilitatea să vorbiți la radio. Dvs sunteți cei iresponsabili, nu ați făcut nimic nici până în ceasul 13 pentru a porni această economie, restul sunt declarații de coloratură și lumea le va înțelege ca atare.

Nu ne putem juca cu starea de alertă

Burduja: Cei iresponsabili sunt cei din PSD. Dl Romașcanu e o lumină în raport cu ceilalți colegi. Trebuie să ne uităm la alte țări. Unii au redeschis, apoi au reînchis școlile, exemplu în Israel.

Romașcanu: Este o posibilitate, pentru că am văzut că cele mai multe cazuri au fost scăpate de sub control în zone foarte bine delimitate. Trebuie să acoperim zonele cu adevărat esențiale. Să vă zic un lucru foarte important: nu ne mai putem juca cu starea de alertă, această mare umbrelă a permis angajări fără concurs.

Burduja: Astea sunt niște speculații care nici măcar nu merită comentate. Nu suntem în poziția în care să relaxăm măsurile.

Romașcanu: O să facem tot efortul să nu mai ajungem în această situație. PSD plătește pentru toate prostiile pe care le-a făcut și se reformează.

Burduja: O chestiune de politizare, ce încearcă să facă PSD. Repet, avem acest virus în continuă desfășurare la nivel global, dar să ai acest tip de inițiativă nu vizează decât un lucru: să câștigi voturi prin manevre ce pun viața în pericol.

Romașcanu: Ce este nevoie ca măsură sanitară și care trebuie luată de Guvern, ca să fie stare de alertă?

Burduja: Pandemia evoluează imprevizibil. Ne-am dori de mâine să scăpăm de mască, să nu mai existe acest virus. Nici nu putem să ieșim din starea de alertă dacă nu vedem un trend descrescător evident.

Cine poartă vina pentru pandemie

Romașcanu: Cine e de vină?

Burduja: De vină este virusul. Românii au respectat niște lucruri. România nu a depășit capacitatea sistemului sanitar. Dau însă și un semnal de unitate, pentru clasa politică. Să salvăm și economia.

Romașcanu: Ce mi-ar plăcea este să văd că dl Iohannis și Orban solicită conducerea celor două camere ale Parlamentului la discuții despre pandemie. Nu s-a întâmplat în 3 luni de pandemie și e o frustare. Să vină specialiștii și să explice forului suprem al democrației de care au nevoie acum de ce și cum trebuie făcute lucrurile. Aș vrea discuții, dialog. Vrem să avem toate informațiile, dacă ajungem la concluzia că trebuie iar stare de alertă, tot ce vedem acum…nu există niciun motiv.

Romașcanu: Am ales calea responsabilității. Trebuie ca Iohannis să organizeze întâlniri concrete.

Burduja: Responsabilitate versus iresponsabilitate criminală sau goană după voturi, în cazul PSD-ului. Nu mai dați măsuri populiste în Parlament fără surse de finanțare în bugetul statului. Noi facem tot ceea ce putem, am luat un plan de măsuri economice, la nivel european e printre cele mai bune planuri, o spun chiar la nivel european. O spunem cu toată responsabilitatea.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu