GÂNDUL LIVE. Dorel Săndesc, președintele asociației ATI din România: „Valul de coronavirus nu va trece peste noapte!” / „Mai bine IZOLAT, decât INTUBAT!”

Redactor:
Gandul

Dorel Săndesc, președintele asociației ATI din România, a avertizat, la GÂNDUL LIVE, că valul de coronavirus nu va trece „peste noapte” și deznodământul războiului cu virusul ucigaș nu ține doar de medici, ci și de comunitate. De asemenea, Săndesc a vorbit din nou despre dotarea insuficientă a spitalelor românești, care, deși sunt mai moderne decât acum zece ani, au nevoie urgentă de fonduri pentru noi achiziții.

Fără îndoială că sectorul ATI e zona de presiune maximă. Marele probleme au fost reprezentate în toate țările de epuizarea capacității de răspuns. România are cea mai mică finanțare pentru Sănătate din toată Europa. Când te uiți la Lombardia, unde ATI a fost pus la pământ, este evident ca riscul ca și noi să fim copleșiți de această criză este real.

Acest lucru nu poate un om să-l facă decât să se pregătească de un răspuns cât mai bun. Deznodământul acestui război nu depinde doar de medici, depinde de întreaga comunitate, de tot poporul. Singura șansă de a scăpa cât de cât ușor este ca să nu avem un tsunami cu vârf uriaș care să ne copleșească într-un timp scurt.

Acest lucru poate fi realizat de respectarea reglementărilor. În România deciziile au fost luate destul de repede. Izolarea acasă e foarte bună. Mai bine izolat, decât intubat!

Am acționat ca societate română de ATI, suntem un partener insistent la autorități, oferindu-le soluții și programe, e foarte important ca autoritățile să asculte de profesioniști. Am făcut o evaluare reală. Sunt paturi în spitale unde există personal care poate asigura îngrijirea 24/24h . Numărul total de paturi ajunge la 3.500. Cam jumătate, 1.700, dispun de ventilatoare mecanice.

În formele grave ventilația mecanică este obligatorie, alături de alte măsuri de susținere a funcțiilor vitale. Din fericire, situația din ATI nu seamănă cu cea de acum 10 ani. Avem echipamente moderne, așa numitele aparate plămân artificial. Avem tehnici de scoatere a toxinelor din sânge.

Sigur există și avem experiență cu pacienți gravi, cu patologii similare. Virusul determină șoc, o stare septică, ne confruntăm des cu așa ceva, chiar dacă nu e coronavirus. Nu discutăm despre lipsa de experiență, ci insuficiența căilor de tratament, vrem soluții cât mai rapide de dotare a acestor paturi, vrem creșterea capacității ATI.

Germania are cele mai multe paturi ATI raportat la nr de locuitori. România trebuie să dubleze capacitatea într-un interval scurt de timp. Am demarat mai multe programe. Spitalele să primească finanțarea direct, să se dezvolte.

Un grup de colegi ATI din București lucrează cu Banca Mondială și vor semna contracte de achiziții. Tot ce se achiziționează acum pentru tratamentul pacienților cu CORONA să fie decontat din fonduri europene. Pot fi decontate până la 300 milioane euro! Ar permite dotarea completă a paturilor cu echipamente de ventilație mecanică. Acolo se ridică acest buget.

Nu există aparate care să fie livrate mâine. Aparatele se fac la comandă. Vin în 30-60 de zile. E foarte bine dacă găsim oferte, e bine că vin și peste 3 luni, pentru că acest val nu va trece peste noapte! Pentru atunci când nu vom mai face față ca până acum!

Inchide