GÂNDUL LIVE. Doru Dima, expert HR, despre legea privind hărțuirea la locul de muncă: Managerii vor fi obligați să se comporte cu angajații ca și cum le-ar fi colegi, nu sclavi

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Doru Dima, expert HR, despre legea privind hărțuirea la locul de muncă: Managerii vor fi obligați să se comporte cu angajații ca și cum le-ar fi colegi, nu sclavi
GÂNDUL LIVE. Doru Dima, expert HR, despre legea privind hărțuirea la locul de muncă: Managerii vor fi obligați să se comporte cu angajații ca și cum le-ar fi colegi, nu sclavi

Doru Dima, expert în resurse umane și consiliere în carieră, „a cântărit”, la GÂNDUL LIVE, legea privind hărțuirea psihologică la locul de muncă. Aceasta ar putea funcționa ca o sabie cu două tăișuri: pe de o parte, șefii se vor comporta cu angajații ca și cum le-ar fi colegi, nu sclavi, dar pe de altă parte, unii angajați nu vor mai fi motivați să-și depășească propria condiție, simțindu-se mereu victimizați. Ce facem pentru a echilibra balanța?

„Depinde cum privești lucrurile. Ceea ce e foarte distractiv e că am deschis „Cutia Pandorei”. Va fi foarte bine pentru angajați, foarte mulți manageri vor descoperi cuvintele „mulțumesc”, „te rog”, dar cădem în partea cealaltă, în care orice gest în care te pune să muncești mai mult, poate fi considerat hărțuire psihologică.

Doru Dima: „Să vezi minune…”

Să spunem că am fobie la pești. Te cheamă șeful să discuți și stai lângă un acvariu cu pești. Poți să numești hărțuire.

Ar fi extraordinar dacă ar exista criteriile de performanță. În foarte multe companii nu sunt obiective sau sunt lăsate la atitudinea managerului. Acest tip de hărțuire psihologică poate fi interpretat în fel și chip.

Mă trezesc că am un angajat timid, pe care îl domin și avocatul îl sfătuiește că l-am intimidat. Să vezi minune, pentru că orice acțiune care nu poate fi dovedită cu cifre se va duce în plângerea angajatului către manager: „M-ai hărțuit, sunt stresat, nu mă pot concentra”.

Să zicem că un coleg de al tău nu te place. În loc să pună o imagine cu mine și pune imaginea cu Norica Nicolai, de vreo 2-3 ori pe lună.

Tu poate vrei să-ți păstrezi postul, dar spune că e abuzat, mă împinge să plec. E Cutia Pandorei, nu poți să îi mai ceri unui angajat nici măcar să-și depășească condiția!

Specialist: „Ne lipsește strategia. Companiile nu au planuri de backup”

Așa cum arată legea, poți să interpretezi orice oricum. E un ciclu normal al individului într-o organizație. Dacă stai să te uiți că în 8 ore 1,5 ore nu facem nimic, e normal să fie așa, să ne putem odihni.

Dacă această lege va fi adoptată, o să sesizăm o schimbare fundamentală în management. Managerii vor fi obligați să se comporte cu angajații ca și cum le-ar fi colegi, nu sclavi!

Ajungem la o discuție destul de complexă. Ne lipsește strategia. Aș fi foarte curios să văd câte companii aveau planuri de backup.

Problema mare este la mărimea acestor indicatori de performanță. De exemplu, pentru voi se poate face un indicator cu audiența. Să crești cu 3%. Aici este problema”, a declarat Doru Dima la GÂNDUL LIVE.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Antena 1 a dat lovitura. Puțină lume se aștepta la asta. Ce se întâmplă la...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai ghinioniste zodii în data de 28 octombrie. Gemenii se vor adapta...
Inchide