GÂNDUL LIVE. Mihai Georgescu, solistul Bere Gratis: Este o problemă la noi în breaslă, din moment ce suntem șomeri / Despre declarațiile lui Dan Bittman: Chiar nu se pot scoate cifre din burtă pe toată planeta

GÂNDUL LIVE. Mihai Georgescu, solistul Bere Gratis: Este o problemă la noi în breaslă, din moment ce suntem șomeri / Despre declarațiile lui Dan Bittman: Chiar nu se pot scoate cifre din burtă pe toată planeta
GÂNDUL LIVE. Mihai Georgescu, solistul Bere Gratis: Este o problemă la noi în breaslă, din moment ce suntem șomeri / Despre declarațiile lui Dan Bittman: Chiar nu se pot scoate cifre din burtă pe toată planeta
Publicat: 28/10/2020, 13:09
Actualizat: 28/10/2020, 15:31

Mihai Georgescu, solistul de la Bere Gratis, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre provocările artiștilor în pandemie și soluțiile care s-ar putea întrezări pentru ei. Artistul crede în Covid-19, dar critică indecizia autorităților, în privința măsurilor luate în starea de urgență și starea de alertă.

„Nu este o alegere, este un „must”. Important este cum, nu dacă. Ne-am străduit, serios, ca să rămâne în echilibru, am avut un an dificil, Teodora a dat examen la liceu, a fost tot o perioadă destul de complicată.

Meditații online, școală online, examenul se ține sau, e medie, nu e…Du-te cu mască în examen. Chestia asta este o situație destul de delicată.

Părintele este un fel de antrenor în vestiar, care trebuie să ridice moralul echipei. Nu ai altă opțiune. Hai să mai faci 4 exerciții. Sunt foarte puțin copii, cărora dacă le spui… Ei de abia așteaptă. Normal că se și inversează acest aspect, pentru unii la lb română, istorie. Sunt unii care se bucură de matematică. Nu este cazul meu.

Despre asta am și scris zilele trecute. Faptul că suntem prea înverșunați și tratăm lucrurile cu prea multă ură, roșie stricată. Nu înțeleg de ce. Antecedentele poporului nostru spun că noi ne-am ajutat așa între noi.

„Este o problemă din moment ce suntem șomeri”

Este o problemă la noi în breaslă, din moment ce suntem șomeri. Cred că fiecare are voie să spună un cuvânt. Mi se pare foarte ciudat că Dan a ieșit o dată și după aceea a început un tăvălug. El a mai fost și la alte emisiuni. Pe noi nu prea ne-a invitat nimeni la nicio emisiune, să ne dăm cu părerea, despre pandemie. Se presupune că artistul e o minte luminată.

Nu vom ieși, nu trebuie să ne plângem de milă, să nu spună lumea „săracii artiștii”. Oamenii cred că suntem burdușiți de bani, toată industria asta nu se bazează doar pe veniturile unor elite, financiare, din acest domeniu. Nu toată lumea câștigă zeci de mii de euro pe lună. Unii câștigă foarte puțin. Cercul este mult mai larg. „Lasă-i pe Bittman, Smiley, Delia…”

Nu îmi aduc aminte să fie 60% miliardari pe planetă și 40% săraci. Sunt 4% miliardari și restul mai de Doamne-Ajută.

O ascultam pe doamna Merkel, care a comunicat că artiștii ar trebui să se reorienteze pentru următorul an și jumătate. Este o informație destul de prețioasă.

„A ieșit Dan Bittman cu o părere…”

Guvernul britanic a scos 1,5 miliarde lire pentru artiști. Nu a avut nimeni pretenția de la guvernul român să scoată 10 miliarde lei pentru artiștii români. Nu. Dar pe fondul unui debate permanent, în care toată lumea dezbate câte ceva… Să spunem și noi ce credem, cum credem că am putea fi ajutați. Mai suntem și părinți, și copii ai unor vârstnici, avem și noi o experiență, dar putem să fim și noi întrebați. Partea artistică a reprezentat mereu un pilon important în orice societate. O portavoce a societății.

Poate suntem buni la altceva, poate avem o facultate, studii, posibilități, ceva extraordinar, de care să se folosească societatea în această perioadă, poate suntem voluntari. A dezbate niște lucruri nu este nimic rău, a spune o opinie pro sau contra nu e nimic greșit, dar e foarte multă înverșunare. Dacă a ieșit un artist îi dăm în cap. A ieșit Bittman cu o părere. Bună, rea, ținem cont de ea.

„Chiar nu se pot scoate cifre din burtă pe toată planeta!”

Păi normal că eu cred în Covid. Am prieteni care au făcut Covid. Am crezut de la început. În această pandemie. Cred că este o problemă. Chiar nu se pot scoate cifre din burtă pe toată planeta. Da. (n.r., Dan Bittman a declarat, la GÂNDUL LIVE, că cifrele legate de coronavirus, la nivel local, ar fi „scoase din burtă”)

Poate fi și ocultă mondială, cert este că atunci când se apropie cercul vezi că sunt probleme serioase. Nu crezi, nu crezi până când se îmbolnăvește vecinul tău. Fiecare avem prieteni doctori. Dacă nu ar exista acest contact… Ăla spune adevărul. Dar noi trebuie să tratăm lucrurile.

„Masca nu este o botniță!”

M-am informat la prietenii mei doctori. Mi-au spus să port mască peste tot. Pandemia a început în martie, apoi a fost aprilie. Acum este problemă, în iarnă și nu mai ai unde să ieși afară. Una e o gură de aer la 18 grade, alta la -5 grade. Va trebui să purtăm măști peste tot, până în martie. Așa trecem peste pandemie. Cu bucurie. O fi bine să purtăm măști peste tot? Să văd și eu o dezbatere adevărată.

Masca nu este o botniță, dar între a ne spune unde să o purtăm, cum o să purtăm. În aer liber, prin Capitală, trebuie să îmi pun mască? Dar e corect? Mă refer în sensul că nu merg pe Calea Victoriei, unde nu sunt 150 de oameni în jurul meu. Lucrurile astea trebuie făcute mai corect.

Ai luat cuțitul ai împărțit, gata, s-a terminat. Așa e foarte simplu. Nu vorbesc despre interior, ci despre exterior.

Sunt niște dezbateri care ar trebui să aibă loc. Să fie făcute din timp. Știam că e coronavirus, știam că încep școlile, toate aceste dezbateri trebuie făcute de dinainte. Noi luăm mereu măsurile din buză. Întotdeauna. Putem aduna niște minți luminate, ce este lege, este lege, o respectăm, dar între a veni neargumentat și a lua niște hotărâri în pripă… E o clasă politică, care a demonstrat că nu este stăpână pe absolut nimic. Am așteptat două săptămâni să intrăm în stare de urgență, noi nu am avut premier.

„Apare o bătaie de joc” / „Eu vorbesc de toată clasa politică”

Am avut trei zile de vid legislativ. Când i-ai zis omului că s-au dat amenzi abuzive…Apare o bătaie de joc. Eu vorbesc de toată clasa politică. Oamenii sunt împărțiți în tabere și de aia e sminteală. CCR care a venit cu niște decizii. Dar nu vă vorbiți între voi?

Noi trebuie să învățăm să trăim cu acest virus pentru următorul an. Cel mai devreme mai 2021, am spus asta în martie 2020, am martori. Nu putem să stăm toți închiși în casă non stop. Să existe dezbatere. Cum? Putem să facem peste două luni alegeri, dar apoi să ne închidem toți în casă. După aia copiii au mers doar o lună la școală. Nu era evident că e o creștere mare la 1.500 de cazuri?

Să vină un specialist, să spună…Dacă ducem copiii la școală, va crește rata de infectare cu X. Dar nu am auzit așa ceva. Hai să vedem cum putem trăi așa. Nu putem să nu ne vedem cu lunile. Pentru copii în primul rând. Ei au nevoie să se întâlnească cu prietenii. Trebuie găsite niște formule ca să rămânem întregi la cap.

Despre COLECTIV

Am mai cântat prin cluburi. S-a făcut ușă de intrare ușă de ieșire. Lumea a devenit mult mai atentă unde intră, cum ar putea să iasă. Oamenii au înțeles până la urmă că a fi om nu înseamnă că îl definești pe celălalt ca rocker, satanist, golan. Rock-ul e mai pe intelectualitate. Ar fi trebuit să învățăm că ce s-a întâmplat acolo trebuie să se vadă la vot. Și asta e deranjant. Adică urmarea nu s-a văzut la vot. Sper ca într-o zi să se întâmple treaba asta. De abia atunci vom intra în normalitate. Ți se pare că s-a modernizat vreun spital, că s-au creat niște camere septice?”, a declarat Mihai Georgescu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...