GÂNDUL LIVE. Traian Băsescu îi propune un tandem lui Nicușor Dan: „Eu primar al Capitalei, el viceprimar”

GÂNDUL LIVE. Traian Băsescu îi propune un tandem lui Nicușor Dan: „Eu primar al Capitalei, el viceprimar”
GÂNDUL LIVE. Traian Băsescu îi propune un tandem lui Nicușor Dan: „Eu primar al Capitalei, el viceprimar”
Publicat: 17/08/2020, 12:45
Actualizat: 17/08/2020, 14:51

Traian Băsescu i-a propus lui Nicușor Dan, în direct la GÂNDUL LIVE, un tandem de tipul „primar-viceprimar”. De asemenea, Băsescu a declarat că lui Eugen Tomac, liderul PMP, i s-au propus trei posturi de ministru pentru partid, la întâlnirea cu premierul Ludovic Orban.

„Cred că și-au făcut o socoteală greșită, au mizat pe slăbiciunea mea, pe care eu nu o am, aceea de a înfrunta o realitate dificilă. Au pus PMP într-o oarecare dificultate, refuzând să accepte alianța în ultima clipă, ceea ce ne-a obligat să ne reorientăm și să participe la alegeri.

Trei posturi de ministru pentru PMP

La ultima discuție dintre dl. Tomac și Ludovic Orban, după refuzul de a participa PMP la alianța PNL-USR, i s-a propus dl. Tomac să primească 2-3 posturi de ministru. Nu știu ce semnal a fost către PMP, dacă a fost cumva vreo idee că îi convingem să se facă miniștrii în loc să candideze la PMB, a fost o socoteală greșită.

Noi aveam o problemă cu alianța, nu s-a putut face, candidăm singuri și asta e, ne ducem steagul cu mărul pe el.

Ce trebuiau să cedeze? Pentru că discuțiile de 6 luni erau, că vom participa într-o mare alianță de dreapta. La București, PMP a obținut mereu 8-10 procente. Dacă au ajuns la concluzia că se pot lipsi, a fost socoteala lor.

I-am prevenit că astfel de socoteli nu se potrivesc. Vot la partid egal vot la persoană, nu iese același rezultat. Iar Nicușor e matematician, sunt convins că le-a spus lucrul ăsta.

Cred că e greu să continuăm să mai speculăm. PMP are candidat, candidează singur și Dumnezeu cu noi.

Trebuiau să se gândească. Noi nu am mai avut variantă. Era o singură variantă: să nu mai participăm la alegerile locale de la Capitală. Când acesta este rolul unui partid.

„Nu împărțim responsabilitatea candidaturii cu nimeni”

Sunt convins că sunt candidații avantajați și dezavantajați de candidatura mea, dar asta deja nu ne mai interesează. Cât timp am fost obligați să candidăm singuri, nu împărțim responsabilitatea candidaturii cu nimeni, nu dăm socoteală nimănui, ar fi dincolo de orice limită a lipsei de eleganță.

E de neconceput să ne reproșeze cineva că ne-am făcut datoria de partid politic. Îmi este greu să fac estimări, cert este că riscurile unei participări scăzute sunt destul de ridicate, având în vedere că guvernul nu dă semne că ar organiza și alt tip de vot decât cel clasic. Unii ar putea să nu meargă la vot pentru că se tem pentru sănătate. Din cauza riscului. În momentul în care iei ștampila, când stai la coadă, pentru vot, s-ar putea să fie mulți bucureșteni care să nu accepte să-și asume acest risc. Soluția era ca guvernul să valideze și votul prin corespondență pentru alegerile locale. S-a făcut la alegerile legislative și prezidențiale, s-a putut organiza pentru afară, unde sunt aproape 1.000.000 de rezidenți, au primit un plic în care erau buletinele de vot, au votat și au trimis votul la BEC.

Există această experiență, dacă guvernul ar fi vrut putea să organizeze vot prin corespondență, mai ales pentru orașele focar de infecție.Vorbesc de trei sisteme, clasic, corespondență și vot electronic. Pentru vot electronic nu mai este timpul necesar. Și eu aș fi adeptul introducerii lui.

Dar pentru alegerile din septembrie nu mai este timpul necesar. PMP poate să încurce lucrurile, în discuțiile cu dl. Orban, Eugen Tomac va găsi formula ca PMP să asigure voturile pentru PNL, să nu fie printre partidele care votează căderea guvernului.

Nu văd ca pe o soluție moțiunea, PMP are însă exigențe la acest guvern, care a făcut atâtea erori în combaterea pandemiei, nu putem să ne asumăm în continuare dacă nu corectează…

În discuția cu Tomac, Orban va găsi răspunsurile. Cred că e puțin probabil să modificăm votul, dar ar putea să nu existe (votul pe moțiune).

Decizia este la majoritatea. Guvernul este la mâna PSD, din păcate, nu cred că vor lăsa dezbaterea moțiunii pentru după vacanță. O vor face în sesiune extraordinară. Aș reveni la alegerile locale. Eu l-am susținut foarte mult pe Nicușor, eu am lansat ideea să strângem toate partidele de dreapta în jurul unui candidat. Nu doream să candidez. Aș fi dispus să-i propun o soluție, având în vedere că e specializat pe probleme de urbanism, Bucureștiul e mult mai complex…

Băsescu primar, Dan viceprimar: „Să facem un tandem în această campanie”

I-aș propune să fie viceprimar, ca să fie după un mandat un extraordinar Primar al Capitalei. E o propunere pe care i-o fac încă pe de acum. Ca să facem un tandem în această campanie.

Ei acuză că intrarea PMP îi reduce șansele lui N. Dan. Sunt conștienți, având în vedere diferența de experiență, mai bine mergem pe o astfel de variantă, și cu siguranță o s-o învingem pe doamna Firea.

Scandalul PETROV nu are nicio legătură cu PMB. Sunt în proces cu CNSAS. Nu recunosc ceea ce susțin aceștia ca fiind o realitate. În privința Primăriei, există o diferență de calibru și un astfel de tandem poate foarte bine să conducă la scoaterea din joc a doamnei Firea.

Mie îmi place să mă mai învingă femeile din când în când. Nu țin de orgolii. Le consider oricând îndreptățite să revendice victoria asupra bărbaților. Sincer eu câștig și singur. Am pornit de la situații mult mai dificile în alte competiții. Dacă v-ați uitat pe sondajele de ieri, ați fi văzut că deja sunt 20-21%, pornind de la 8 procente. E un trend care știu unde se oprește. Dincolo de 30%, în partea a doua a lui 30%. 30-40%. Asta înseamnă șanse foarte mari să câștig Primăria Capitalei”, a declarat Traian Băsescu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...