GÂNDUL LIVE. Traian Băsescu: Medicii spun că nu mai avem paturi la ATI. Este grav. Suntem într-o zonă de securitate națională

GÂNDUL LIVE. Traian Băsescu: Medicii spun că nu mai avem paturi la ATI. Este grav. Suntem într-o zonă de securitate națională
GÂNDUL LIVE. Traian Băsescu: Medicii spun că nu mai avem paturi la ATI. Este grav. Suntem într-o zonă de securitate națională
Publicat: 27/10/2020, 13:15
Actualizat: 27/10/2020, 15:06

Europarlamentarul Traian Băsescu a declarat, la GÂNDUL LIVE, că situația în România este gravă și criza Covid-19 se îndreaptă rapid către o zonă de securitate națională. Fostul președinte pledează pentru o testare în masă a cetățenilor, pentru a se realiza o „hartă a riscurilor Covid”, despre care vorbește de patru luni.

„Eu vă spun că în Belgia este ca și cum ar fi o țară pustie. În afară de magazine alimentare nimic nu e deschis, nici vorbă de restaurante, terase, masca e obligatorie în aer liber sau în spații închise, unde sunt mai mulți de unul.

80% din personalul de la PE a celor 748 de parlamentari lucrează de acasă, iar parlamentarii recomandarea e să nu aibă niciun asistent la serviciu.

La Bruxelles se vede criza care se apropie de sistemul de sănătate. Belgia se apropie de capacitatea maximă a spitalelor. Se vede o mortalitate mai mare la mia de locuitori. Îmbolnăviri sunt peste tot. Dar văd la celelalte state că se fac testări masive, 200.000 de teste în Franța, Germania la fel, la noi încă ne jucăm la 20.000-30.000 teste pe zi, iar sâmbăta și duminica avem pauză.

Trebuie mărită capacitatea de testare a populație, ca să facă harta riscurilor, de care vorbesc de patru luni.

Am relaxat când aveam 1.500 de bolnavi pe zi, am dat stare de urgență la 130 îmbolnăviri pe zi, un management catastrofal al pandemiei, am fi putut fi într-o situație care să nu pună în risc sistemul sanitar.

„Nu mai avem paturi la ATI. E grav!”

Medicii spun că nu mai avem paturi la ATI. E grav. Suntem într-o zonă de securitate națională, când ai un sistem de sănătate la limită. Securitatea este în pericol. E evident că s-a refuzat o comandă unică, în situație de criză. Comanda unică era vitală. Suntem la nivel local cu deciziile, ceea ce este nepermis.

Pactul pentru educație s-a semnat, urmare a semnării pactului, a trecut prin Parlament în forma în care a fost prezentată Legea 1/2011, legea educației. Dar au ciopârțit legea de nu o mai recunoști, față de forma din M.O. Doamna rector a avut grijă să facă legea după chipul și asemănarea dânsei. Nestimulativă pentru sistemul de educație.

În privința pactului pentru sănătate, aș vrea să vă aduceți aminte de legea depusă în Parlament de PMP, pe care am vrut să o trec cu Emil Boc, când s-a revoltat lumea în stradă că-l distrug pe Arafat. Lumea să-și aducă aminte de ianuarie 2012, când a respins modernizarea sistemului de sănătate, am rămas tot pe modelul sovietic, mâncător de bani, neproducător de sănătate, așa cum l-a lăsat Ceaușescu.

„Românii au ieșit în stradă ca să nu se schimbe sistemul sanitar”

Să-și aducă aminte că au ieșit în stradă să nu se schimbe nimic în sistemul de sănătate. Nu am compasiune. S-au lăsat păcăliți și văd cum este un sistem de sănătate cu performanțe foarte scăzute.

Față de 2000, avem un buget aproape triplu și starea sistemului este aceeași. Avem gropi negre uriașe, în care se duc banii sănătății. Domn Ciolacu să citească legea PMP din Parlament, ca de altfel și legea cu 300 de parlamentari, care a trecut de Senat.

Apreciez la Ciolacu un lucru. A curățat PSD. A dispărut Nicolicea, Nicolae, baronul de la Vrancea…Să citească însă legea sănătății din Parlament, să lase un lucru bun din urma acestei legislaturi.

Depinde cum înțelegem carantina de masă. Și la Bruxelles sunt mulți aiuriți. Incompetenții nu sunt doar în România. Eu cred că trebuie să circulăm mai puțin, să nu mai facem sărbători, nunți, botezuri, dar industria trebuie să meargă, pentru că nu mai avem ce mânca.

Sunt adeptul măsurilor de izolare, cel mai consecvent în acest sens. Însă sunt inclusiv adeptul opririi transportului public, dacă trimitem funcționarii acasă, copiii acasă, pentru ce mai ținem transportul public? Să se fâțâie unii care au, nu au treabă?

Ar trebui transport public doar pe zona industrială.

Managerii iau măsuri, la fel ca cei de la Dacia, de la Ford, Transgaz lucrează cu 3.000 de muncitori și întinde conducte în țară. Din 3.000 de muncitori, nu a avut niciun caz de contaminare, pentru că managerul a luat măsurile necesare.

Avem servicii vitale, ca acele de comunicații, dar atâta timp cât închidem școlile, trimitem funcționarii acasă, nu e nicio justificare să mai ținem transportul public 24/24h. Pentru ce fâțâim metroul de dimineață până seara? Autobuzele RATB?

„Avem nevoie de o majoritate care să ia decizii, nu jucărie!”

Până când ajungem la 100 de îmbolnăviri pe zi. Nu văd un impediment pentru alegeri, dacă se introduc măsurile care trebuie. Uitați-vă la patriarhie ce s-a întâmplat, ce disciplinați au fost.

E vorba de alegeri în condițiile în care România nu mai are o majoritate conturată în Parlament. Avem nevoie de o majoritate care să ia decizii, nu jucărie. În afara crizei din sănătate intră în joc criza economică. Nu ne putem juca din acest punct de vedere.

Să ne pregătim pentru dificultățile economice din 2021 și 2022. Națiunile nu au nevoie de guverne și oameni politici la vârf când economia merge. Politicienii adevărați sunt necesari în momente de criză. Țara are acum nevoie de bărbați politici, oameni de stat, care să-și asume”, a declarat Traian Băsescu.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc