Geambașu, replică pentru Bittman: „De ce, Dane? Altor colegi le este mult mai greu decât nouă…”

Geambașu, replică pentru Bittman: „De ce, Dane? Altor colegi le este mult mai greu decât nouă...”
Geambașu, replică pentru Bittman: „De ce, Dane? Altor colegi le este mult mai greu decât nouă...” / Foto: Facebook / Călin Geambașu
Publicat: 24/10/2020, 15:08
Actualizat: 24/10/2020, 15:09

Declarațiile lui Dan Bittman și ale Corinei Chiriac, făcute săptămâna aceasta la Gândul Live, au aprins spiritele în spațiul public, în privința restricțiilor în pandemia de Covid-19. Colegii de breaslă au început să le ofere un „feedback” artiștilor care pun la îndoială raportările oficiale despre infectările cu coronavirus.

„E ca la alba neagra. Dar nu am încercat lockdown-ul? Și ăsta e lockdown. E o tâmpenie. Nu am ceva cu Horeca, dar nu asta e problema…Ăia dezinfectează, ai mască. E vorba și de sălile de spectacol, dacă atât de tare ne protejează masca, de ce nu îi lași să vină cu mască la concerte. Stau oamenii în metrou…Trebuiau să fie zeci de mii de morți. Trebuiau să fie căzuți pe stradă oamenii ăia. Dacă e așa un virus letal, dacă e pandemie. La noi nu e cazul. Trebuiau să fie 80 milioane de „duși”, sunt un milion. Am gura spurcată și îmi permit să spun orice. Să mor și eu de Covid, să dea Dumnezeu. Chiar nu vreau să mai trăiesc în condiții degradante. Nu se poate așa ceva, este prea mult. Trebuiau făcute zece spitale adevărate, pline de echipamente. Dacă toți dați banii. Oameni care stau să vireze bani din stânga în dreapta. Deja au început să transpară lucrurile astea. Sunt noi structuri care conduc, din care fac parte și români. Vreau să ne putem îmbrățișa, nu prostia asta cu cotul”, a declarat Dan Bittman la GÂNDUL LIVE.

„Eu fac parte dintre cei care cred că cifrele sunt umflate. Aici intrăm într-o controversă, este o Cutie a Pandorei pe care nu vreau să o deschid (…)”, a declarat Corina Chiriac, într-o altă ediție a emisiunii.

Geambașu: „De ce, Dane? Nu are nimeni nimic cu noi!”

Cântărețul și compozitorul Călin Geambașu îi transmite un mesaj lui Bittman, după intervențiile solistului Holograf: „De ce, Dane? Nu de înflăcărări e nevoie acum, când spitalele din toată România (și nu numai) duc o luptă nemaiîntâlnită. Și eu am luptat toată viața împotriva rigorismelor forțate, dar nu acum este momentul pentru asta.

Tuturor artiștilor ne este greu în această perioadă, însă nu putem uzurpa dreptul altor oameni de a se plânge de greutăți poate mai mari decât ale noastre și totodată nu putem omite că altor colegi de breaslă le este mult mai greu decât nouă (actori, balerini, acrobați, firme de rental cu mulți angajați).

Și nici nu putem suspecta autoritățile de vreo formă de sadism, întrucât aceleași măsuri restrictive au fost luate în toate țările până ce numărul zilnic al cazurilor a scăzut semnificativ.

Nu are nimeni ceva anume cu noi, românii. Țările care au raportat victorii au fost de 2 ori în carantină. Noi, doar o dată.

S-au încercat măsuri graduale, ponderate, acum fiind lăsate deschise activitățile esențiale. Ba chiar și petrecerile au fost permise pe perioada verii…Va fi bine, însă doar cu răbdare și disciplină putem sprijini truda celor din spitale și să ne revenim treptat la o viață normală”.

Mai acid a fost Dan Teodorescu, liderul trupei Taxi, care i-a dedicat o serie de versuri lui Dan Bittman:

„Eşti deştept şi ştii că nu-i nicio pandemie;

Morții sunt făcuți din pix, la mişto, se ştie.
Dar problema e că nu-s toți deştepți ca tine.
Ţara e plină de proşti (foarte proşti) ca mine.
De-asta te rugăm, în cor, să porți şi tu mască.
Ce să-i faci, atâta poate mintea noastră flască.
Dar dacă tot eşti deştept, hai, mă, fii şi bun!
Mai ales că nu e mult până la Crăciun.
Fă o faptă bună, pentru proşti, de sărbători:
Poartă mască! Îți vom fi recunoscători.
De vei fi privit, de un alt deştept, cu silă,
Zi-i că te-a rugat un prost şi că ți-a fost milă.
Nu-ncerca să ne explici, că e inutil;
Suntem proşti; nu merge nici direct, nici subtil.
Nu te mai certa cu noi, că te afectează.
Pân’ la urmă, ştii cum e: cel deştept cedează.”

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult