Gest INTENȚIONAT, regrete DE FAȚADĂ, șanse de reintegrare socială NULE. Motivarea condamnării PE VIAȚĂ a criminalei de la metrou

Gest INTENȚIONAT, regrete DE FAȚADĂ, șanse de reintegrare socială NULE. Motivarea condamnării PE VIAȚĂ a criminalei de la metrou
Publicat: 08/01/2019, 16:38
Actualizat: 26/03/2019, 02:58

Magistrații Tribunalului București au condamnat-o la detenție pe viață pe Magdalena Șerban, femeia care a ucis o tânără aruncând-o în fața metroului, deoarece gestul a fostintenționat, știa ce face iar regretele ulterioare au fost doar de fațadă.

„În prezenta cauză, acțiunea de împingere repetată a victimei, luată singular, nu este prin ea însăși aptă să producă moartea unei persoane. Însă, având în vedere circumstanțele de loc și timp ale săvârșirii infracțiunii (spre linia de metrou, chiar înainte de a intra trenul în stație), instanța apreciază că, indubitabil, intenția de a ucide se deduce din materialitatea actului material,” arată magistrații Tribunalului București, în motivarea sentinței.

Faptă de o gravitate extrem de ridicată

„Tribunalul apreciază că detențiunea pe viață este reglementată ca pedeapsa principală pentru infracțiunile de o gravitate extrem de ridicată și poate fi prevazută ca infracțiune unică sau alternativă cu pedeapsa închisorii. Atunci când pedeapsa detențiunii pe viață este prevazută alternativ cu pedeapsa închisorii, criteriile prevăzute de art. 74 C.pen. vor fi avute în vedere și pentru alegerea pedepsei principale”, a explicat magistratul.

Femeia a avut un comportament manipulator

S-a mai constatat un comportament tipic manipulator, evidențiat în mod deosebit în raporturile cu unul dintre martori, potrivit judecătorilor.

„În contextul expus, inculpata conștientizează declinul socio-economic, accentuând trăsăturile negative ale personalității premorbide. S-a mai arătat în raport că, atât comportamentul general din data de 12.12.2017, cât și modul concret de comitere a faptei dovedește coerență și premeditare, comportamentul postfaptic denotă capacitate de apărare și de a-și susține interesele, comportamentul heteroagresiv apare explicabil prin ideație prevalentă reminiscență, de tip senzitiv și concordant temperamental și situațional.(…)

Față de aceste mijloace de probă, instanța concluzionează faptul că inculpata a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică asupra conținutului și mai ales asupra consecințelor social negative ale faptelor pentru care este cercetată și față de care discernământul a fost păstrat,” se mai arată în motivarea condamnării.

Ucigașa de la metrou nu regretă faptele

În ceea ce privește infracțiunea de omor calificat imputată Magdalenei Sreban, instanța a apreciat că unica pedeapsă care corespunde funcțiilor preventivă și punitivă ale acesteia este detenția pe viață, „care este nu numai justificată, dar și necesară pentru protecția membrilor comunitătți”.

În motivare, judecătorii adaugă că Magdalena Șerban a avut, în cursul urmăririi penale, o atitudine oscilantă, iar în faza de judecată a arătat că recunoaște săvârșirea infracțiunilor, oferind o versiune diferită a celor petrecute decât cele reținute de organele de urmărire penală și de către instanța de judecată.

„În fața instanței de judecată, inculpata a avut o atitudine de aparent regret, nesusținută însă de cele relatate în detaliu cu privire la săvârșirea infracțiunilor, căutând justificarea acțiunilor sale.(…) Cu privire la comportamentul ulterior săvârșirii infracțiunilor, inculpata a arătat că a fost să își cumpere niște pantaloni timp de aproximativ 2 ore și ulterior a luat-o Poliția, timp în care nu a fost curioasă să afle ce s-a întâmplat cu persoana pe care a împins-o pe șine, deoarece încerca să își găsească niște pantaloni mai ieftini„, mai spun magistrații.

Motivarea condamnării pe viață în cazul crimei de la metrou

„În primul rând, instanța apreciază declarația inculpatei ca fiind una de o nereală sinceritate. Aceasta, deși a acceptat să dea declarații în fața instanței, cele declarate sunt fie neconforme cu ceea ce s-a întâmplat, fie justificări ale comportamentului de care inculpata este conștientă”, mai arată motivarea.

Șansele de reintegrare socială sunt nule

De asemenea, magistrații mai spun că șansele de reintegrare socială ale Magdalenei Șerban sunt nule.

„În cazul inculpatei, care cu discernământ comite o faptă abominabilă, după ce în aceeași zi, în aceleași circumstanțe, împotriva unui subiect pasiv asemănător a mai săvârșit o altă faptă de același gen în formă tentată, fără a regreta cele comise, șansele de a se obține reintegrarea socială și reeducarea sunt practic nule, fiind un pericol pentru semenii săi. Necesitatea aplicării unei astfel de pedepse rezultă și din impactul social pe care faptele săvârșite de inculpată l-au avut la nivelul comunității, impact de care inculpata a fost pe deplin conștientă„, se arată în document.

Sentința nu este definitivă

Magistrații Tribunalului București au condamnat-o, pe 26 octombrie, pe Magdalena Șerban, femeia acuzată că a ucis o tânără aruncând-o în fața metroului, la închisoare pe viață. Decizia nu este însă definitivă. Totodată, instanța o obligă pe Magdalena Șerban la tratament medical până la însănătoșire sau până la ameliorarea stării de sănătate, precum și la plata a 30.000 euro daune morale și 1.200 lei daune materiale către Alexandra Costache, fata care a reușit să se salveze, dar și la plata a încă 30.000 euro daune morale către iubitul fetei ucise. Acesta ceruse daune morale în valoare de 100.000 de euro.

Magdalena Șerban a fost trimisă în judecată pe 14 mai 2018, de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, fiind acuzată atât de tentativă de omor, cât și de omor calificat.

„La data de 12.12.2017, în jurul orei 15:35, în timp ce se afla pe peronul stației de metrou Costin Georgian, inculpata S.M. a împins o persoană de sex feminin de două ori, spre liniile de metrou, cu intenția vădită de a o arunca în fața trenului care tocmai urma să oprească în stație și de a-i suprima astfel viața. La data de 12.12.2017, în jurul orei 19:54, după ce săvârșise infracțiunea de tentativă de omor descrisă mai sus, în timp ce se afla pe peronul stației de metrou Dristor 1, inculpata S.M. a împins-o pe C.A. spre liniile de metrou, iar după ce victima a căzut pe șine, în timp ce aceasta încerca să se agațe de marginea peronului, a lovit-o în zona capului cu piciorul. Ca urmare a acestor acțiuni, victima C. A. a fost lovită de trenul ce intra în stație și a suferit leziuni traumatice care i-au provocat decesul„, au reținut procurorii în rechizitoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...