Ghidul programului „Rabla pentru becuri” a fost publicat de Ministerul Mediului. Când începe acesta

Ghidul programului „Rabla pentru becuri” a fost publicat de Ministerul Mediului. Când începe acesta
Sursă Foto - Leroymerlin.ro
Publicat: 03/10/2022, 23:06
Actualizat: 03/10/2022, 23:09

Ministerul Mediului a publicat ghidul programului „Rabla pentru becuri” prin care să îi convingă pe cei care mai au becuri vechi să le schimbe. Măsura este prevăzută în ghidul elaborat de „Administrația Fondului pentru Mediu”, iar oamenii vor putea reduce consumul de curent cu ajutorul sistemelor noi și moderne de iluminat.

Ministerul Mediului a publicat ghidul programului „Rabla pentru becuri” prin care vrea să îi convingă pe cei care mai au becuri vechi să le schimbe cu altele.

„Pentru fiecare oră de funcționare a unui bec clasic, eu puteam de fapt să iluminez întreaga locuință cu același consum, poate chiar mai redus.”, a spus angajatul unui magazin de bricolaj.

Ghidul se află în dezbatere publică şi după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, va fi stabilită data pentru începerea programului.

Cei interesați se vor înscrie într-o aplicație electronică gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu.

Andreea Damian, șef Birou Strategic Programe: „Prima dată, AFM validează comercianții în cadrul programului, ulterior acestei validări îi vom publica pe site la noi. Solicitanții îi vor putea alege din listă, și apoi vom demara sesiunea de înscriere a acestora. În aplicație își vor crea un cont unde vor trece niște date minimale, cum ar fi CNP, nume, prenume și vor încărca o declarație pe proprie răspundere conform anexei din ghid.”

Vouchere în valoare de 200 de lei pentru primii serviți

De asemenea, fiecare persoană care va primi un voucher în valoare de 200 de lei se va prezenta la magazinul validat de AFM, în termen de 7 zile, și va putea achiziționa becuri cu led de maximum 15 wați.

În schimbul unui bec cu led, doritorii trebuie să predea altul vechi.

Diferențele se vor vedea în facturi, spun realizatorii programului. Un bec cu tehnologie nouă, cu led, consumă de cinci ori mai puțin decât unul cu filament.

Marius Stoica, angajatul unui magazin de bricolaj: De când au apărut noile reglementări pentru energie, becurile led sunt foarte căutate. Dacă pentru becurile clasice aveam 100 de Wați consum, pentru cele led un bec care scoate același lux luminos ajungem să avem 15 wați oră”

Un bec cu led costă, în medie, 30 de lei, iar bugetul programului este de 400 de milioane de lei, potrivit Protv.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase