Gina Haspel a efectuat o vizită secretă la Ramallah după ce Casa Albă a prezentat planul de pace

Gina Haspel a efectuat o vizită secretă la Ramallah după ce Casa Albă a prezentat planul de pace
Publicat: 03/02/2020, 19:48

Gina Haspel a avut întrevederi cu oficiali palestinieni, care au semnalat intențiile de suspendare a relațiilor cu Israelul și Statele Unite, ca protest față de planul de pace elaborat de Casa Albă, informează postul public de radio israelian Kan, citat de site-ul Ynetnews.com.

Gina Haspel s-a deplasat la Ramallah pentru a discuta cu oficiali din cadrul Administrației Palestiniene despre planul de pace. Directorul CIA nu s-a întâlnit cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, dar a avut o întrevedere cu Majed Farage, directorul serviciilor de informații palestiniene. Majed Farage a transmis că Autoritatea Palestiniană se opune planului de pace elaborat de Casa Albă, dar a precizat că, în pofida crizei, schimbul de informații cu CIA va continua.

Statele Unite nu au transferat încă Autorității Palestinene fonduri de 180 de milioane de dolari aprobate în cadrul măsurilor de asistență financiară.

„Am informat partea israeliană, nu vor mai fi relații cu ei și nici cu Statele Unite, nici cele în materie de securitate”, a transmis Mahmoud Abbas după o reuniune de urgență convocată ca reacție la prezentarea planului de pace conceput de Administrația Donald Trump.

Președintele SUA, Donald Trump, a prezentat, marți, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluție prin coexistența a două state, cu orașul Ierusalim „capitală nedivizată” a Israelului. Donald Trump a explicat că planul de pace conține o hartă detaliată a două state, israelian și palestinian. Orașul Ierusalim va rămâne „capitala nedivizată” a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înființarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului.

Potrivit site-ului Ynetnews.com, planul prevede suspendarea activităților israeliene de extindere a coloniilor din teritoriul palestinian Cisiordania patru ani, timp în care ar urma să aibă loc negocieri detaliate între Israel și liderii palestinieni. Planul de pace elaborat de Casa Albă conține 180 de pagini și prevede acordarea de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania și Fâșia Gaza, precum și în Iordania și Egipt.

La rândul său, premierul israelian în funcție, Benjamin Netanyahu, a declarat că Statele Unite recunosc, prin acest plan, suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităților evreiești.

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a respins planul de pace conceput de Administrația Donald Trump. „Vreau să le spun lui Donald Trump și Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu este de vânzare. Niciunul dintre drepturile noastre nu este de vânzare, nu acceptăm compromisuri. Planul este o conspirație și nu va funcționa. Poporul palestinian respinge propunerea, planul va ajunge în coșul de gunoi al istoriei. Nu ne vom preda. Planul este palma secolului, nu acordul secolului”, a declarat Mahmoud Abbas în cursul unei conferințe de presă organizate în orașul Ramallah, Cisiordania.

Planul de pace prezentat de președintele SUA, Donald Trump, distruge perspectivele unei soluții diplomatice și este „circ politic”, a reacționat Husam Zomlot, ambasadorul Autorității Palestiniene în Marea Britanie. „Președintele Trump tocmai a ucis perspectivele unei soluții negociate a coexistenței a două state. Este circ politic, o farsă. Premierul Israelului deja a luat Ierusalimul, toate coloniile, Valea Iordanului, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din Cisiordania ocupată. Drumul înainte este bine-cunoscut. Israelul trebuie să înceteze ocupația începută în anul 1967. Este simplu”, a declarat Husam Zomlot.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului