Gravidă din SUA, nevoită să meargă 2.200 de km pentru a face chiuretaj. Copilul ei s-ar fi născut fără craniu

Gravidă din SUA, nevoită să meargă 2.200 de km pentru a face chiuretaj. Copilul ei s-ar fi născut fără craniu
Sursă Foto - Shutterstock
Publicat: 14/09/2022, 13:27

O femeie însărcinată cu un făt fără craniu, din Louisiana, a fost nevoită să meargă 2.200 de kilometri, până în New York, pentru a face avort. Femeia risca să moară, însă spitalele locale au refuzat să-i facă chiuretajul din cauza procedurilor.

Nancy Davis, în vârstă de 36 de ani, a declarat că i s-a făcut întrerupere de sarcina pe 1 septembrie, după ce s-a deplasat din orașul ei natal, Baton Rouge, la o clinică din Manhattan care a fost de acord să-i facă procedura, asta după ce a fost nevoită să bată la ușile multor spitale.

Deplasarea femeii a fost necesară pentru că Louisiana a interzis avortul, cu foarte puține excepții, după decizia Curții Supreme a SUA din iunie de a abroga dreptul la avort, stabilit prin hotărârea Roe v Wade din 1973.

New York se numără printre statele în care avortul este legal. La sfârșitul lunii iulie, Nancy Davis era însărcinată în aproximativ 10 săptămâni când o ecografie făcută la spitalul pentru femei din Baton Roug, capitala Louisianei, a arătat că fătului ei îi lipsește o parte din craniu, o afecțiune rară și fatală, cunoscută sub numele de acranie, din cauza căreia bebelușii mor la câteva minute sau zile după naștere.

Femeia însărcinată, ajutată de o mie de oameni

Interdicția de avort din Louisiana conține excepții care se referă la fetușii care nu pot supraviețui în afara uterului mamei. Autoarea legii, senatoarea Katrina Jackson, spune că Davis ar fi putut obține legal dreptul să facă avort și nu ar fi trebuit să traverseze țara pentru asta.

Însă pe lista de excepții nu a fost introdusă în mod explicit acrania. Așa că spitalul unde Davis și-a făcut ecografie a refuzat să-i facă avort, medicii spunându-i că riscă închisoare, amenzi și pierderea dreptului de a profesa.

„Practic eram obligată să duc sarcina la termen pentru ca apoi să-mi îngrop copilul”, a spus femeia.

După ce aceasta a vorbit cu presa despre încercarea ei de a face avort în orașul natal, mai mult de o mie de oameni au donat aproape 40.000 de dolari în cadrul unei campanii online de strângere de fonduri pentru ca Nancy Davis să meargă într-un stat în care avea garanția că poate avorta în mod legal.

Inițial, ea avea de gând să meargă în Carolina de Nord, dar a primit mai repede aprobarea de la clinica din Manhattan, potrivit CNN.com.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase