Grefierii protestează în fața Ministerului Justiției: „Muncim cu gândaci și șoareci la picioare”

Grefierii protestează în fața Ministerului Justiției: Muncim cu gândaci și șoareci la picioare
Publicat: 07/10/2016, 10:58
Actualizat: 27/03/2019, 04:28

„Până acum dumnealor nu au știut de existența noastră, ne-am lovit doar de dispreț, ostilitate și o adversitate greu de înțeles. Lumea trebuie să înțeleagă că nu dorim salarii mărite. Dorim trei lucruri : statut, suntem la 12 ani de aprobare a actualului statut, condiții de muncă decente, muncim cu gândaci și șoareci pe la picioare și o salarizare unitară, nu mărită. Am ajuns ca, în cadrul aceluiași sistem, să existe diferențe salariale foarte mari, în condiții identice de salarizare. Nu vrem 20% mărit. Efectuăm nopți, gărzi neplătite și necompensate cu timp liber corespunzător.

Ne însoțesc grefieri din toate instanțele. Sunt 15 curți de apel, aproximativ 180 de instanțe din țară. Nu am întrerupt sau paralizat activitatea instanțelor de judecată. Dar la sedii, colegii noștri care au rămas să asigure treimea legală ne susțin și vor întrerupe activitatea fiecare, timp de o oră. La doamna ministru nu am reușit să ajungem. S-au făcut zeci de adrese către minister, absolut toate rămase fără niciun răspuns. S-a ajuns că un grefier arhivar să aibă salariul unui electrician, după 35 de ani de muncă- 17, 18 milioane”, a declarat, pentru Mediafax, Marina Denisa David, grefier de ședință la Judecătoria Slatina.

Totodată, Ștefania Teleman, grefier de ședință la Curtea de Apel București, acuză Ministerul Justiției că refuză o implicare în rezolvarea acestor probleme.

„Nu este vorba doar de noi, rezolvarea ar duce și la eficientizarea actului de justiție. Nu cerem majorări salariale, cerem că salariile să fie calculate în mod unitar la nivelul întregii țări. Acum avem situația în care un grefier aflat în situație identică, unul la București, unul la Botoșani, să aibă nivel de salarizare total diferit. Sunt foarte multe instanțe în care activitatea grefierilor se desfășoară în condiții inumane. Exemplu la Judecătoria Sector 1. Are arhivă la subsolul unei clădiri, sunt culoare făcute din dulapuri în care sunt puse dosare, dosare cărora nu li se poate asigura securitatea, care în caz de incendiu sunt supuse pieirii. Vorbim de un număr de aproape 100.000 de dosare doar la o instanță, ceea ce este inuman.

Faptic nu există timpul necesar. Sunt instanțe în care în arhive sunt gândaci și șobolani, trăiesc alături de noi, suntem obligați să trăim cu ei. Avem echipamente vechi, aparatură care este depășită din punct de vedere fizic pentru a putea face ceea ce este necesar. Nu avem o normare a muncii, suntem disponibili pentru instanțe 24 din 24 de ore. În momentul în care vin arestări, lumea nu își pune problema că alături de judecătorul care dispune există și un grefier care întocmește toate actele de procedură, premergătoare și ulterioare. Sunt chemați noaptea, la orice oră din zi, că e sărbătoare, că e duminică, că e Paște, Crăciun, nu contează, oamenii ăștia au fost acolo. Stăm peste program foarte multe ore, depășim cu mult norma prevăzută de Codul Muncii. Noi am cerut aprobare pentru peste 500, sperăm, acum suntem în jur de 300″ a declarat Ștefania Teleman.

Grefierii din toată țara au anunțat că întrerup activitatea, vineri, fiind vorba de protest în fața sediilor instanțelor sau parchetelor.

„Pentru recunoașterea, apărarea drepturilor și intereselor categoriei profesionale a grefierilor, grefieri arhivari și registratori, grefieri statisticieni și grefierii documentariști din cadrul instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea, întrerupem activitatea în data de 07.10.2016 între orele 10 – 13, prin protest spontan in toate orașele din țară, în fața sediilor instanțelor sau parchetelor, atat grefieri de instanțe cât și cei din cadrul parchetelor, simultan cu desfășurarea mitingului la București”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Grefierilor din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului