„Guccifer” a recunoscut a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, dar și ale unor vedete, însă nu se consideră un pericol la adresa siguranței naționale

Guccifer a recunoscut a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, dar și ale unor vedete, însă nu se consideră un pericol la adresa siguranței naționale
Publicat: 26/05/2014, 13:28
Actualizat: 16/02/2019, 06:21

Dosarul lui Marcel Lazăr Lehel a fost luat în discuție luni, la Tribunalul București (TB), unde au fost prezenți și avocatul europarlamentarului, dar și un consilier al directorului SRI, Crețu și Maior fiind părți civile în proces.

„Am recunoscut și recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârșite. (…) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aș fi pericol la siguranța națională. Aș spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte și nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu „, a spus Guccifer, în fața instanței.

În ciuda faptului că Guccifer și-a recunoscut vinovăția, reprezentantul șefului SRI a cerut ca hackerul să primească o pedeapsă orientată spre maximum.

Pe de altă parte, apărătorul Corinei Crețu a solicitat ca bărbatului să îi fie confiscate cele două laptopuri pe care le are și telefonul mobil. Mai mult, acesta a cerut ca lui Marcel Lazăr Lehel să i se interzică să mai acceseze date informatice pe o perioadă de cinci ani.

„Să aveți în vedere că a vizat persoane publice de notorietate națională și chiar mondială. Dreptul violat de inculpat este dreptul la viață intimă și l-a violat în mod brutal, folosindu-se de cunoștințe informatice”, a subliniat avocatul Corinei Crețu, în fața instanței.

Tribunalul București urmează să ia o decizie în cazul lui „Guccifer”, el fiind judecat prin procedura simplificată, după ce și-a recunoscut vinovăția.

În 18 martie, hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de „Guccifer”, a fost trimis în judecată pentru infracțiuni informatice, fiind acuzat că a spart conturile de e-mail și Facebook ale mai multor vedete și căsuțele poștale electronice ale directorului SRI, George Maior.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpatului „L.M.L, alias «Guccifer»”, în stare de arest preventiv, pentru acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obținerii de date informatice, restricționarea accesului la date informatice, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic și violarea secretului corespondenței, se arăta într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul L.M.L (Marcel Lazăr Lehel, n.r.) a accesat, în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricționând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poșta electronică”, preciza DIICOT.

Hackerul ar fi transferat neautorizat, în sistemul său informatic, datele aflate în conturile de e-mail compromise, iar apoi ar fi divulgat conținutul corespondenței către public, „acțiuni frauduloase săvârșite în scopul lezării intimității în mediul on-line și denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză”.

DIICOT mai preciza că bărbatul a fost condamnat definitiv, în 2012, pentru fapte similare.

Marcel Lazăr Lehel a fost prins în 22 ianuarie, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziții la locuința acestuia din județul Arad. Bărbatul a fost arestat preventiv în 23 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5.

Anchetatorii arătau atunci că hackerul ar fi spart căsuțele de poștă electronică de Yahoo și Gmail ale șefului SRI George Maior, după care i-ar fi trimis acestuia, pe adresa de email de pe serverul SRI, un mesaj ce conținea un link către date extrase din cele două căsuțe de email personale.

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele „Guccifer” și „Micul fum”, ar fi accesat conturile de e-mail și de Facebook ale unor persoane publice, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush și Rockefeller și oficiali ai administrației Obama.

În 8 februarie 2012, hackerul „Micul fum” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Judecătoria Sectorului 3 București.

Marcel Lazăr Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail și pe cele de pe platforma de socializare Facebook aparținând unor angajați ai unui trust media și unor persoane publice, iar ulterior a făcut publice discuții private și fotografii ale acestora.

În 19 august 2011, Marcel Lazăr Leher a fost reținut pentru comiterea a 25 de infracțiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracțiuni de modificare fără drept și restricționarea accesului la date informatice, 25 de infracțiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic și 15 infracțiuni de violarea secretului corespondenței.

Bărbatul a fost acuzat că, în perioada octombrie 2010 – iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail și conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparținând lui Dragoș Moștenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuța Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăgușanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizația de Tineret APDL, arătau atunci anchetatorii.

Ca mod de operare, Lazăr Lehel ar fi restricționat accesul utilizatorilor de drept la sistemele informatice și a copiat în mod neautorizat informațiile, fotografiile și corespondența privată stocate în cadrul conturilor părților vătămate, au stabilit procurorii DIICOT.

Ulterior, el a divulgat conținutul corespondenței către public, prin intermediul rețelei de socializare, postând pe conturile personale create special în acest scop – „Micul fum” și „Thevem Theven” informații și date confidențiale, respectiv fotografii, mesaje electronice și alte discuții private purtate de către părțile vătămate pe conturile de socializare și aplicațiile de chat.

Printre cei afectați de acțiunile lui „Guccifer” se află și actorul american Steve Martin, John Dean, fostul consilier al președintelui Richard Nixon, actrița Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forțelor Aeriene, și președintele MetLife (companie de asigurări).

Conform unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia și Rusia, scria Thesmokinggun.com.

Hackerul „Guccifer” a revendicat, în februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail aparținând unor membri ai familiei Bush, divulgând corespondență de natură personală.

În august 2013, „Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondență prin e-mail între fostul secretar de stat american Colin Powell și europarlamentarul PSD Corina Crețu.

„Un trădător al patriei”, a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, atașând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Crețu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.

În aceste e-mailuri, Crețu îl numește pe Powell, originar din Bronx, New York, „dragostea vieții mele” și sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.

Fostul secretar de stat american a fost nevoit să ofere clarificări despre relația sa cu Corina Crețu, în urma acestor dezvăluiri.

Potrivit mai multor publicații, între care The Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News și postului american de televiziune Fox News, fostul general a răspuns unor întrebări din partea site-ului The Smoking Gun.com, afirmând că nu și-a înșelat soția – cu care este căsătorit de aproximativ 50 de ani – cu Crețu, în prezent europarlamentar PSD, după ce e-mailuri „de natură foarte persoană” au fost făcute publice.

Powell a declarat că a cunoscut-o pe Crețu în urmă cu aproximativ zece ani, în timp ce era secretar de stat al fostului președinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al președintelui României Ion Iliescu. El a subliniat că s-au întâlnit personal „o dată sau de două ori” în ultimii opt ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...