Guvern: Ordonanța pe taxele locale nu a putut fi dată pentru că Băsescu a promulgat după ședință abilitarea

Guvern: Ordonanța pe taxele locale nu a putut fi dată pentru că Băsescu a promulgat după ședință abilitarea
Publicat: 07/01/2013, 11:23
Actualizat: 01/04/2019, 09:50

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanța care să permită autorităților locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că președintele Băsescu a promulgat după ședința Guvernului legea de abilitare.

„În legătură cu declarațiile profesorului de drept constituțional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgență, ordonanța care dă posibilitatea autorităților locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele și impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În ședința de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanței pentru modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale. Ordonanța nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că președintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare decât după desfășurarea ședinței de Guvern”, se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni, agenției MEDIAFAX.

Guvernul menționează că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.

„Din acest motiv, Ordonanța privind modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale va fi adoptată în cadrul ședinței de Guvern din această săptămână”, mai precizează Guvernul.

Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgență, o ordonanță a Guvernului care să dea posibilitatea autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale.

Emil Boc a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca să nu se plătească, în perioada 7-11 ianuarie, taxele și impozitele locale, așteptând o reglementare a situației.

„Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgență, ordonanța care dă posibilitatea autorităților locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele și impozitele locale și cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populația. Până la reglementarea situației, în perioada 7 – 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri și terenuri, în condițiile în care în 3 și 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele și impozitele locale la nivelul anului trecut, și eu nu îmi permit să văd că aceștia sunt nevoiți să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie și nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe și impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neștiință, ipocrizie, nu știu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace”, a spus Boc.

Întrebat de ce Guvernul Ponta nu a emis ordonanța care permite autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale, Boc a spus că actul normativ nu a apărut „fie din prostie, fie din interes”.

„Sunt declarații publice ale premierului Ponta și vicepremierului Dragnea care promiteau că se va lăsa la nivelul administrațiilor locale decizia de majorare sau nu a taxelor și impozitelor locale”, a adăugat Emil Boc.

Acesta a declarat că Guvernul Ponta a emis, în 27 decembrie 2012, HG nr. 1309 care indexează, obligatoriu, cu 16 la sută, toate taxele și impozitele locale, hotărârea fiind publicată o zi mai târziu în Monitorul Oficial. La finalul ședinței, vicepremierul Liviu Dragnea declara că, în 4 ianuarie 2013, Guvernul va modifica prin ordonanță Codul Fiscal și va introduce un articol care să dea posibilitatea autorităților locale să aplice sau nu indexarea.

„Premierul Victor Ponta arăta, în 12 decembrie, că autoritățile locale vor putea să actualize taxele și impozitele locale cu rata inflației și că nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernaților că va apărea ordonanța, am încasat în primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie și nimeni nu a mai suflat nicio vorbă, iar ordonanța promisă nu a apărut”, a conchis Emil Boc.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administrației, Liviu Dragnea, anunța că Guvernul va aproba în prima ședință din luna ianuarie ordonanța care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor și taxelor locale în raport de evoluția inflației din ultimii trei ani.

El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităților locale obligativitatea de a indexa taxele și impozitele locale, dar că în prima ședință de anul viitor va fi adoptată o ordonanță prin care această indexare va rămâne la latitudinea administrației.

Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susține că Guvernul impune indexarea.

„Va fi modificat în ședința de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanță, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorități locale să indexeze sau nu, în funcție de condițiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar și fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.

Premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Guvernului să fie introdusă ordonanța care stabilește că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce președintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanțe.

Premierul a arătat, în ședința de vineri a Guvernului, că este necesar ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial înaintea ordonanței privind impozitele și taxele locale și a spus miniștrilor că a discutat pe această temă cu șeful statului, care l-a asigurat că va semna chiar vineri legea în cauză.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară a fost adoptat în 21 decembrie de Camera Deputaților, forul decizional în cazul acestui text legislativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?