Guvern: Președinția nu susține promovarea emisiei TVR în Moldova cerând reexaminarea legii SRR-SRTV

Guvern: Președinția nu susține promovarea emisiei TVR în Moldova cerând reexaminarea legii SRR-SRTV
Publicat: 28/10/2013, 21:17
Actualizat: 04/04/2019, 16:38

Cerința președintelui Traian Băsescu pentru ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii privind organizarea SRR și SRTV nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova, consideră Guvernul.

Președintele Traian Băsescu a cerut, luni, reexaminarea legii care permite SRR și SRTV să se constituie în persoane juridice, în țară sau străinătate, pentru difuzarea de programe, șeful statului menționând că reglementarea „este vagă, fără să ofere condiții de eligibilitate și oportunitate”.

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că se constată că, prin blocajul creat, Președinția nu susține promovarea emisiei TVR în Republica Moldova.

„Criteriile din proiectul de lege privind organizarea SRR și SRTV asupra cărora Administrația Prezidențială cere clarificări au fost introduse cu scopul de a putea finanța emisia TVR Chișinău. Cerința președintelui României ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova. Guvernul României consideră că Administrația Prezidențială trebuie să trateze cu maximă atenție angajamentele României față de Republica Moldova și să lucreze, împreună cu celelalte instituții ale statului, la consolidarea relației dintre cele două țări. Susținerea emisiei TVR în Republica Moldova este un obiectiv pe care îl susținem în continuare și care ar trebui pus în aplicare în cel mai scurt timp”, transmite Executivul

În cererea de reexaminare, șeful statului precizează că în forma sa inițială, Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prevedea, în Art. 42, că „finanțarea necesară producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, precum și dezvoltării acestei activități se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat” și că ‘sumele necesare se evidențiază separat în bugetul fiecărei societăți, pe baza programelor stabilite potrivit legii”.

În forma trimisă la promulgare, în conformitate cu Art. 43 alin. 11 „Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot înființa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, persoane juridice de drept privat și pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entități sau, după caz, pot achiziționa acțiuni / părți sociale ale unei societăți comerciale existente, în condițiile legii”.

Așadar, precizează Băsescu, pentru dezvoltarea ori extinderea activităților specifice, în țară și în străinătate, se creează trei modalități legale la care pot recurge Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune: (1) înființarea unei persoane juridice de drept privat, (2) dobândirea calității de asociat în cadrul unei persoane juridice de drept privat sau (3) achiziționarea de acțiuni/părți sociale în cadrul unor societăți comerciale existente.

„În privința modalităților (2) și (3), prevăzute de lege, opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiții de eligibilitate și oportunitate. Totodată, considerăm că Legea trebuie să prevadă criterii clare de asociere, respectiv de achiziționare de părți sociale/acțiuni, în vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atât mai mult, cu cât finanțarea acestor operațiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat. Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ținând cont de motivele invocate”, precizează șeful statului.

Potrivit proiectului de lege, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV) se vor putea constitui în persoane juridice, în țară sau străinătate, pentru a putea difuza programe pe teritoriul statelor a căror legislație impune acest lucru.

„Prin proiectul de lege adoptat de Guvern, SRR și SRTV se vor putea constitui persoane juridice, cu sau fără scop lucrativ, în țară sau străinătate, pentru desfășurarea de activității specifice. Această reglementare va permite difuzarea de programe ale celor două societăți și pe teritoriile statelor care impun drept condiție procedurală înființarea unor persoane juridice pentru o astfel de difuzare”, anunța, recent, Biroul de presă al Palatului Victoria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata