Reacția sindicatelor după ce Guvernul a anunțat că va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care va acorda 1.000 de lei lunar brut personalului didactic

Reacția sindicatelor după ce Guvernul a anunțat că va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care va acorda 1.000 de lei lunar brut personalului didactic
Publicat: 31/05/2023, 15:39
Actualizat: 31/05/2023, 15:58

Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, ce va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în Ordonanța de urgență se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

UPDATE. Reacția sindicatelor din Educație la decizia Guvernului

Liderul de sindicat, Marius Nistor a spus la ieșirea de la negocierile de la Guvern că urmează să consulte liderii de sindicat din teritoriu cu noua ofertă făcută de Guvern.

“Consider că e o variantă îmbunătățită și consultăm colegii de sindicat. Diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca sa intre în vigoare creșterile de la 1 Iunie”, a spus Nistor la ieșirea de la discuții.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor.

„Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a completat Hăncescu.

Știrea inițială. Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se mai arată comunicatul de presă al Guvernului.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor coaliţiei, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.

Într-un mesaj postat pe Internet, Administraţia Prezidenţială informează că în cadrul discuţiilor au fost analizate revendicările federaţiilor sindicale şi posibilele soluţii care să conducă la încetarea grevei profesorilor şi la reînceperea cursurilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa menţinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situaţia actuală.

Astfel, negocierile vor fi reluate imediat şi vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerinţelor cadrelor didactice”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor