Hackerul „Guccifer” a fost adus la DIICOT, pentru audieri în dosarul de infracțiuni informatice

Hackerul Guccifer a fost adus la DIICOT, pentru audieri în dosarul de infracțiuni informatice
Hackerul arădean "Guccifer" a fost adus la sediul DIICOT central, unde urmează să fie audiat în legătură cu acuzațiile de infracțiuni informatice ce i se aduc, după ce ar fi spart conturile de mail și Facebook ale mai multor vedete, dar și căsuța poștală electronică a șefului SRI, George Maior.
Publicat: 22/01/2014, 18:29
Actualizat: 30/09/2018, 04:45

Hackerul arădean „Guccifer” a fost adus la sediul DIICOT central, unde urmează să fie audiat în legătură cu acuzațiile de infracțiuni informatice ce i se aduc, după ce ar fi spart conturile de mail și Facebook ale mai multor vedete, dar și căsuța poștală electronică a șefului SRI, George Maior.

Cel cunoscut ca „Guccifer” a fost în București, la sediul central al DIICOT, după ce a fost prins, miercuri, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziții în județul Arad.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală , împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, au percheziționat, miercuri, locuința lui Marcel Lazăr Lehel, din județul Arad.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, învinuitul L.M.L a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricționând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poșta electronică”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Hackerul „Guccifer” a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise.

„Ulterior, învinuitul a divulgat conținutul corespondenței către public, acțiuni frauduloase săvârșite în scopul lezării intimității în mediul on-line și denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză”, a precizat DIICOT.

Bărbatul a fost condamnat definitiv pentru fapte similare, fiind în stare de recidivă postcondamnatorie, potrivit sursei citate.

Anchetatorii români au cooperat în această cauză cu autorități din Statele Unite ale Americii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații și Direcția Operațiuni Speciale.

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele „Guccifer” și „Micul fum”, ar fi accesat conturile de e-mail și de facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, membri ai familiilor Bush și Rockefeller și oficiali ai administrației Obama.

În 8 februarie 2012, hackerul „Micul fum” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Judecătoria Sectorului 3 București.

Marcel Lazăr Lehel ar fi accesat ilegal conturile de e-mail și pe cele de pe platforma de socializare facebook aparținând unor angajați ai unui trust media și unor persoane publice, iar ulterior a făcut publice discuții private și fotografii ale acestora.

În 19 august 2011, Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 40 de ani, a fost reținut, pentru comiterea a 25 de infracțiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracțiuni de modificare fără drept și restricționarea accesului la date informatice, 25 de infracțiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic și 15 infracțiuni de violarea secretului corespondenței.

Bărbatul este acuzat că, în perioada octombrie 2010 – iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail și conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparținând lui Dragoș Moștenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuța Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăgușanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizația de Tineret APDL, potrivit anchetatorilor.

Ca mod de operare, Lazăr Lehel ar fi restricționat accesul utilizatorilor de drept la sistemele informatice și a copiat în mod neautorizat informațiile, fotografiile și corespondența privată stocate în cadrul conturilor părților vătămate, au stabilit procurorii DIICOT.

Ulterior, el a divulgat conținutul corespondenței către public, prin intermediul rețelei de socializare, postând pe conturile personale create special în acest scop – „Micul fum” și „Thevem Theven” informații și date confidențiale, respectiv fotografii, mesaje electronice și alte discuții private purtate de către părțile vătămate pe conturile de socializare și aplicațiile de chat.

Printre cei afectați de acțiunile lui „Guccifer” se află și actorul american Steve Martin, John Dean, fost consilier al președintelui Richard Nixon, actrița Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forțelor Aeriene, și președintele MetLife (companie de asigurări).

Conform unora dintre persoanele afectate, conturile au fost sparte de pe adrese IP din Grecia și Rusia, scria Thesmokinggun.com.

Hackerul „Guccifer” a revendicat, în februarie 2013, piratarea unor conturi de e-mail aparținând unor membri ai familiei Bush, divulgând corespondență de natură personală.

În august 2013, „Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondență prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell și europarlamentarul PSD Corina Crețu.

„Un trădător al patriei”, a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, atașând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Crețu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.

În aceste e-mailuri, Crețu îl numește pe Powell, originar din Bronx, New York, „dragostea vieții mele” și sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.

Fostul secretar de Stat american a fost nevoit să ofere clarificări despre relația sa cu Corina Crețu, în urma acestor dezvăluiri.

Potrivit mai multor publicații, între care The Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News și postului american de televiziune Fox News, fostul general a răspuns unor întrebări din partea site-ului The Smoking Gun.com, afirmând că nu și-a înșelat soția – cu care este căsătorit de aproximativ 50 de ani – cu Crețu, în prezent europarlamentar PSD, după ce e-mailuri „de natură foarte persoană” au fost făcute publice.

Powell a declarat că a cunoscut-o pe Crețu în urmă cu aproximativ zece ani, în timp ce era secretar de Stat al fostului președinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al președintelui României Ion Iliescu. El a subliniat că s-au întâlnit personal „o dată sau de două ori” în ultimii opt ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul