Haos în principala gară din Budapesta, pe fondul crizei refugiaților din Europa

Haos în principala gară din Budapesta, pe fondul crizei refugiaților din Europa
Publicat: 01/09/2015, 21:30

Haosl a cuprins Gara Keleti din Budapesta, de unde mii de imigranți au plecat în ultimele zile cu trenul către cele două state membre UE bogate – destinațiile lor preferate în fuga din calea tulburărilor din Orientul Mijlociu și Asia. Biletele de tren au devenit extrem de populare în rândul imigranților, după ce 71 de imigranți par că murit sufocați, săptămâna trecută, într-un camion unguresc care a fost găsit abandonat în Austria.

Europa a fost copleșită anul acesta de un aflux de imigranți – care fug din calea violenței și sărăciei. Peste 332.000 de oamni au sosit până în prezent pe continent, în timp ce între statele membre UE există dezacorduri puternice cu privire la gestionarea acestui val fără precedent.

Germania a acceptat mult mai mulți imigranți decât restul celor 27 de state membre UE, iar în state de frontieră aflate în prima linie – ca Grecia, Italia, Macedonia, Serbia și Ungaria – au avut loc confruntări între poliție și imigranți, ciocniri între imigranți, iar unele persoae au murit pe mare, în contextul în care mii de oameni traversează zilnic Mediterana în ambarcațiuni periculoase, în schimbul unor sume de bani plătite traficanților.

Confruntări au izbucnit marți dimineața la Budapesta, unde sute de imigranți împingeau către porțile metalice ori de câte ori vreun tren urma să plece către Viena sau Munchen, dar au fost blocați de către poliție.

Autoritățile au anunțat la difuzoare că toate trenurile sunt suspendate pentru o perioadă nedeterminată. Documentele imigranților au fost verificate, iar cei cu bilete de tren dar fără vize UE au fost dați afară din gară.

Afară, sute de persoane care au cheltuit sume importante pe bilete, scandau „Germania!” și „ONU!”.

Un economist originar din orașul sirian Alep, Mohammed, în vârstă de 24 de ani, a declarat că nu a mai văzut un asemenea haos de când a plecat din Siria. El și-a cumpărat un bilet către Munchen cu 200 de euro, după ce poliția ungară i-a spus luni seara că așa i se va permite să plece. Însă, în pofida faptului că a prezentat un pașaport sirian valid polițiștilor care păzeau peroanele, i s-a spus că nu poate urca în tren deoarece nu are viză pentru Germania.

El a refuzat să-și spună numele de familie reporterului AP, făcându-și griji pentru eventuale repercusiuni asupra familiei sale, la Alep.

„Este o nebunie”, a declarat Baba Mujhse, o voluntară cu dublă cetățenie egipteană și ungară, în Gara Keleti, ținând în brațe un băiat despărțit de familia sa în îmbulzeală. „Această (interdicție de călătorie) nu este o soluție la nimic”, a subliniat ea.

Câteva ore mai târziu, traficul feroviar a fost reluat pentru pasagerii cu documente „valide” de călătorie, dar nu și pentru imigranți.

Ministrul de Interne a anunțat că peste 156.000 de „imigranți ilegali” au intrat în țară până marți, dintre care aproximativ 142.000 au cerut azil, inclusiv 45.000 de sirieni.

Reacția Ungariei cu privire la transportul feroviar părea, în parte, motivată de presiunile exeercitate de alte state UE, care încercau să facă față afluxului de imigranți. Poliția din Viena a anunțat marți că aproximativ 3.650 de imigranți au sosit luni din Ungaria, în gara din orașul Westbahnhof, cei mai mulți continuându-și însă drumul către Germania.

„Să li se permită pur și simplu că urce la bord, la Budapesta… și să fie priviți cum sunt duși în țara vecină (Austria) – asta nu este politică”, a declarat cancelarul austriac Werner Faymann pentru radiodifuzorul național ORF.

Într-o reacție la aceste critici, Guvernul ungar a anunțat că premierul Viktor Orban urmează să discute despre criza imigranților joi, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului Donald Tusk și președintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz.

Deși critice față de Ungaria, autoritățile austriece au recunoscut că sunt depășite de miile de persoane care au sosit cu trenul luni seara. Poliția a anunțat că nu dispune de suficiente efective pentru a organiza controale, care ar include, în mod normal, trimiterea imigranților fără documente „adecvate” înapoi în Ungaria.

Problemele din gări au fost însoțite de întârzieri pe autostrăzi, după ce autoritățile austriece au reimpus controlul la frontieră în principalele puncte de trecere dinspre Ungaria. Agenția de informații despre trafic Utinform a anunțat că la punctul de trecere de la Hegyeshalom, pe principala autostradă care asigură legătura dintre Budapesta și Viena cozile ajungeau până marți la șase kilometri, din cauza inspecțiilor austriecilor.

Tensiuni au izbucnit din nou, marți, la frontiera dintre Grecia și Macedonia, unde aproximativ 1.500 de imigranți așteaptă să treacă. Încăierări și confruntări au izbucnit, în mulțime, lângă satul grec Idomeni, după ce imigranți, în principal din Afganistan și Pakistan, au încercat să treacă în forță de poliția macedoneană de frontieră.

La Geneva, Agenția ONU pentru protecția copiilor a anunțat că numărul de femei și copii care traversează Macedonia s-a triplat în ultimele trei luni. Până la 3.000 de persoane pe zi traversează frontiera, iar aproximativ una din opt este o femeie însărcinată, a precizat Agenția ONU.

Concomitent, Paza de Coastă greacă a anunțat că a salvat, în ultimele 24 de ore, aproape 1.200 de imigranți de pe mare, în largul insulelor sale din estul Egeei – un număr neobișnuit de mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ