HARTA ȘOSELELOR care se pot bloca din cauza zăpezii. Autoritățile au verde de la Guvern să le ÎNCHIDĂ

Publicat: 19/12/2012, 11:51
Actualizat: 06/07/2016, 11:45

Premierul Victor Ponta a dat undă verde autorităților să închidă preventiv orice șosea susceptibilă să se blocheze din cauza căderilor de zăpadă. În această situație se află în jur de 440 de șosele din toată țara. Premierul le-a spus prefecților și miniștrilor, în ședința de Guvern de vineri, că își asumă decontarea electorală a furiei cetățenilor, însă preferă acest lucru decât să aibă oameni și TIR-uri sub troienele de zăpadă.

Începând de duminică, vremea începe să se răcească accentuat, conform datelor Administrației Naționale de Meterologie. În noaptea de duminică spre luni vremea se va răci peste tot în România. Vântul va bate puternic la munte și va ploua în toate regiunile. În vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

„Vă asigur că vine iarna. Nu știm exact în ce zi și care va fi cantitatea de precipitații, dar de data aceasta aș dori, alături de toți cei care au atribuții în domeniu, să ne pregătim din timp, să nu așteptăm să se blocheze drumuri, să apară problemele obișnuite, după care să începem să ne mobilizăm”, le-a spus premierul Victor Ponta miniștrilor și prefecților din țară, în ședința de Guvern de vineri.

El a anunțat că, începând de marți, începe să funcționeze Comandamentul de Iarnă de la Ministerul Transporturilor, care va coordona toate acțiunile și informările legate de efectele iernii.
Ponta a cerut ca șoselele care pot să devină impracticabile din cauza zăpezii să fie închise înainte de a ninge, pentru a evita blocajele din anii trecuți.

Toată lumea fuge de decizie, să nu fie el responsabil că a oprit drumul sau a oprit trenul. Eu iau decizia, în numele meu o luați, eu răspund și public, și electoral, dacă vreți, dar decât să văd iarăși oameni care îngheață în mașini, pe drum sau în trenuri și după alergăm după ei cu utilaje de deszăpezire, cu elicoptere, cu SMURD-ul, mai bine stă omul acasă. Asta e, o să piardă un drum la familie, la un serviciu, dar măcar nu îl scoatem din zăpadă. Or să se supere, or să protesteze, dar decât să stea în zăpadă, asta e. Dați vina pe mine, nu mă mai votează șoferii de tir, asta-i viața„, a spus Victor Ponta, în ședința de Guvern.

Harta drumurilor care pot fi închise din cauza zăpezii, la nivel național. Click pentru a mări.

Harta șoselelor din regiunea București. Click pentru a mări.

Harta șoselelor din regiunea Brașov. Click pentru a mări.

Harta șoselelor din regiunea Cluj. Click pentru a mări.

Harta șoselelor din regiunea Constanța. Click pentru a mări.

Harta șoselelor din regiunea Craiova. Click pentru a mări.

Harta șoselelor din regiunea Iași. Click pentru a mări.

Același lucru va fi valabil și pentru trenuri și CFR, a cerut premierul.

„Nu după ce rămân mașinile blocate oprim circulația. Dacă avem semnale foarte clare, vă rog să vă asumați responsabilitatea, chiar dacă, sigur, unii oameni vor fi supărați, că de ce nu îi lăsăm să plece pe drum când începe ninsoarea. Eu vă dau autoritatea să închideți acele drumuri, în special pentru camioane, pentru că mașinile mici, mai le împing oamenii, le scoatem mai ușor. Când e vorba de camioane, blochează pentru zile în șir; dar și când e vorba de autoturisme, oamenii or să fie nemulțumiți, dacă nu îi mai lăsați să iasă din oraș sau să plece, dar decât să iasă și să înghețe pe drum pe acolo și să umblăm după ei, să îi scoatem din zăpadă, vă rog și vă cer și vă dau autoritatea să luați aceste măsuri, chiar uneori impopulare”, a mai spus Victor Ponta.

Ministrul Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi, l-a informat pe premier că „suntem în grafic” cu pregătirile pentru iarnă și că numărul utilajelor de deszăpezire disponibile a crescut față de anul trecut de la 2.360 la 2.996.

În ședință a fost atinsă și problema prețului de deszăpezire a unui kilometru de șosea. Gândul a calculat că România plătește cel mai mare preț din Europa pentru această operațiune, mai mult chiar decât țări nordice cu ierni severe, precum Finlanda sau Norvegia.

Ministrul Silaghi a declarat că standardul de cost pentru deszăpezire pe kilometru este de 3.200 de euro și că prețurile negociate anul acesta ar fi scăzut cu 30%. Chiar și așa, gândul a informat că prețul plătit în realitate până acum este aproape dublu – 6.250 de euro pe kilometru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului