Hotărârea CL Pungești privind interzicerea explorării gazelor de șist, declarată ilegală de instanță

Hotărârea CL Pungești privind interzicerea explorării gazelor de șist, declarată ilegală de instanță
Publicat: 10/03/2014, 20:40
Actualizat: 29/07/2014, 17:58

Prefectura Vaslui a câștigat în instanță procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungești care, în 17 octombrie 2013, a interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei, hotărâre considerată ilegală de către instanță, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistrații Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotărâri prin care CL Pungești interzicea explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.

„Încă nu am luat act de această decizie a Tribunalului Vaslui. Așteptăm să ne vină comunicarea de la instanță pentru a putea fi dezbătută într-o ședință de Consiliu Local. Ulterior, se va decide dacă va fi atacată la Curtea de Apel Iași”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX secretarul Primăriei Pungești, Constantin Chiriac.

Prefectura Vaslui a dat în judecată, în 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungești, după ce unitatea administrativă în cauză a adoptat, în urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotărâre prin care a interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotărâri în instanță în condițiile în care, după cum susțin reprezentanții instituției, comunitățile locale nu se pot pronunța asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

„Așa după cum s-a procedat și în cazul altor 11 consilii locale, care au fost acționate în instanța de contencios-administrativ pe aceeași speță, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungești să-și retragă hotărârea pe motiv că este ilegală și anticonstituțională. Consiliul Local Pungești nu a ținut cont de recomandarea noastră și, întrucât a menținut hotărârea de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist, a fost dat în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiția să se pronunțe în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consilierii locali din Pungești au hotărât, într-o ședință „de îndată”, interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe 17 octombrie, la o zi după amplele proteste desfășurate la Siliștea, unde Chevron intenționa să demareze lucrările de amenajare a platformei pe care urma să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare la Prefectură, însă instituția în cauză a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.
O hotărâre similară a fost luată de autoritățile din Pungești în februarie 2013, însă aceasta a fost anulată în luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Până în prezent, Prefectura a câștigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Băcani atacând cu apel sentința instanței vasluiene. În schimb, au existat și trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuță, Șuletea și Pogana, care au avut câștig de cauză în instanță pe aceeași speță, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iași.

De asemenea, tot pe rolul instanței se mai află și un proces intentat Consiliului Local Pungești tot de Prefectura Vaslui, după ce consilierii au adoptat, tot la sfârșitul anului trecut, o hotărâre privind organizarea unui referendum pe această tema interzicerii explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei.

Teodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore