ICCJ sesizează CCR: Eliminarea pensiilor de serviciu încalcă principiul independenței magistraților / CSM susține demersul ICCJ

ICCJ sesizează CCR: Eliminarea pensiilor de serviciu încalcă principiul independenței magistraților / CSM susține demersul ICCJ
Publicat: 29/01/2020, 19:27

Secțiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara și, în prezența a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituționalitatea privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și de natură intrinsecă”.

Astfel, magistrații de la ICCJ sunt de părere că proiectul de lege care abrogă pensiile de serviciu încalcă mai multe prevederi ale Curții Constituționale. Între acestea se numără principiul independenței magistraților, dar și principiul nediscriminării.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționari publici cu statul special, funcționari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic și consular al României, membrilor Curții Constituționale și a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, urmând să ajungă la președintele României pentru promulgare.

CSM susține demersul ICCJ: Consiliul transmite CCR opinia sa juridică legată de eliminarea pensiilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), de sesizare a Curții Constituționale (CCR), CSM urmând să transmită CCR opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate, anunță instituția.

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă îngrijorarea și dezacordul față de adoptarea de către Camera Deputaților, în ședința din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor. Această situație este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției și statutul magistraților, cu consecințe directe asupra actului de justiție”, conform unui comunicat de presă transmis de CSM.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susține „în mod ferm” demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaților.

„La rândul său, în susținerea demersului inițiat de Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul va transmite Curții Constituționale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate intrinsecă și extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudența instanței de contencios constituțional, cât și din reglementări internaționale cu incidență în domeniul statutului magistratului și al independenței justiției”, conform sursei citate.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii „își exprimă regretul față de modalitatea inacceptabilă” în care Parlamentul României a înțeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecințe grave asupra independenței justiției și statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituțional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziție repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraților, la nivelul opiniei publice.

„Procedând astfel, Camera Deputaților a ignorat principii constituționale și a asumat generarea unor vădite consecințe negative la nivelul întregii societăți. În calitate de garant constituțional al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii nu va abdica de la susținerea necondiționată a tuturor principiilor care dau conținut acestei valori constituționale”, afirmă CSM.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale a României (CCR), pentru controlul constituționalității abrogării legii privind pensiile de serviciu, conform unei informări a instanței supreme.

Secțiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara și, în prezența a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituționalitatea privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și de natură intrinsecă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte