ILEGAL. Poliția din România, parte a unei operațiuni Europol de anihilare a unei rețele online cu 2 milioane de abonați la nivel mondial

ILEGAL. Poliția din România, parte a unei operațiuni Europol de anihilare a unei rețele online cu 2 milioane de abonați la nivel mondial
Pirate button on computer keyboard.
Publicat: 18/06/2020, 10:28
Actualizat: 18/06/2020, 10:31

Distribuitorii ilegali au difuzat pe trei continente câștigând peste 15 milioane EUR din profituri ilegale.

Poliția din România a contribuit la anihilarea unei rețele care a strâns o adevărată avere din distribuția ilegală de conținut audio și video pe internet, scrie europol.europa.eu

Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) a desființat o rețea criminală mare care distribuie ilegal conținut audio-vizual în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Ancheta, susținută de Europol și Eurojust, a implicat și autorități de aplicare a legii din Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franța, Italia, Germania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite.

În ziua acțiunii din 3 iunie 2020, autoritățile de aplicare a legii din UE au efectuat 15 percheziții la domiciliu, au arestat 11 persoane (4 în Spania, 1 în Germania, 3 în Suedia, 3 în Danemarca) și au interogat 16 altele pentru posibila lor implicare în schema ilegală. Suspectul lider al rețelei criminale se numără printre persoanele arestate. Acțiunile au dus la confiscarea a 4,8 milioane de euro, incluzând proprietăți în valoare de peste două milioane de euro, patru mașini în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, ceasuri de lux, numerar, criptomonede și echipamente electronice. Autoritățile de aplicare a legii au eliminat 50 de adrese IP și o parte din infrastructura penală online, în timp ce 11 conturi bancare în valoare totală de 1,1 milioane EUR au fost, de asemenea, înghețate.

PESTE 40 000 canale, filme și seriale distribuiau ilegal conținut audio-vizual

Ancheta privind activitățile rețelei criminale a început în 2019, când Poliția Națională Spaniolă a detectat mai multe site-uri web care distribuiau ilegal conținut audio-vizual în diferite țări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Distribuția serviciilor ilegale, cu încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, a fost configurată prin intermediul Internet Protocol Television (IPTV) și gestionată din Spania. Rețeaua criminală oferea în mod ilegal peste 40 000 de canale TV, filme, documentare și alt conținut digital prin intermediul site-urilor web găzduite pe o rețea internațională de servere. Serviciul ilegal a fost pus la dispoziție printr-un mediu web atractiv, la prețuri mult mai competitive decât cele de pe piața legală. Rețeaua penală a pus chiar în aplicare o asistență tehnică sofisticată și controlul calității printr-o platformă online de asistență pentru clienți. Peste 2 milioane de abonați primeau aceste servicii ilegale în valoare totală de 15 milioane de euro pentru rețeaua criminală. Ancheta s-a concentrat pe închiderea serverelor și deconectarea adreselor IP și obținerea de informații relevante pentru a demonta efectiv grupul infracțional.

Europol a asistat ancheta facilitând schimbul de informații și sprijinind ancheta financiară. În timpul acțiunii, a fost instituit un post de comandă virtual la Europol pentru a facilita coordonarea operațională și schimbul de informații și analiza operațională în timp real cu bazele de date ale Europol.

Acesta este un prim exemplu al sinergiilor create prin fuziunea diferitelor echipe formate din experți economici și financiari din cadrul noului centru european al criminalității financiare și financiare creat recent la Europol.

IPC3 al Europol (Coaliția pentru Cooperarea împotriva Proprietății Intelectuale) care a susținut ancheta este un proiect co-finanțat de EUIPO pentru combaterea crimei de proprietate intelectuală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte