În atenția consumatorilor | Consiliul Concurenței a lansat Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare / Cum arată aplicația și cum se folosește

Consiliul Concurenței a lansat, marți, Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare, o platformă online care va afișa prețul produselor din aproximativ 1700 de magazine integrate. Pentru platforma de monitorizare a prețurilor alimentelor și pentru cea a carburanților au fost alocați 300 de mii euro.

„Această informare mai lesnicioasă a clientului va obliga magazinele care au prețuri mai mari să le reducă, să coboare spre nivelul prețurilor din magazinele care sunt mai ieftine. În felul ăsta facem piața, concurența să acționeze mai repede și mai bine, aducând convergența prețurilor spre nivelul mai scăzut. Acoperim marile lanțuri de magazine care reprezintă peste jumătate din comerțul de alimente, în momentul de față, platforma va putea fi îmbunătățită în timp, va putea fi lărgită. Am vrea să introducem și posibilitatea de a identifica produsele din România. De asemenea, dacă sunt alte lanțuri mai mici, interesate, vor putea și ele să fie integrate în platformă”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu a afirmat că platforma este un debut în compararea nu doar a prețurilor, dar și a calității produselor. „Vorbim de o informare rezervată totuși sub sancțiunea de a nu fi completă și corectă așa cum încercăm noi să veghem asupra intereselor consumatorilor. Nu rareori ieftin a fost de fapt a fi dovedit noul scump. De exemplu fructele tratate cu substanțe care diminuează perisabilitatea, pot fi aduse la un preț mai bun pe piață, sunt nu neapărat cele mai sănătoase. Așa cum vorbeam despre produsele care imită produsele lactate cu siguranță mult mai ieftine decât cele obținute din materii prime naturale, de asemenea sunt mai ieftine dar nu neapărat cele mai sănătoase. Așa că noi considerăm aceasta un prim pas care veghează într-adevăr la interesele consumatorului, anume acela de a avea o competiție în interesul lui”, a spus președintele ANPC.

Președintele Consiliului Concurenței a mai spus că scăderea prețurilor la carburanți depinde în primul rând de prețul materiei prime, iar platforma nu va putea să genereze o scădere considerabilă a acestora.

„La carburanți intereseul a fost foarte mare. Lucrurile au mers bine tehnic. Produsul e fiabil, pe termen mediu lucrurile vor merge bine. Ne vom asigura că informațiile care sunt furnizate consumatorilor sunt actualizate și sunt corecte. Dacă vedem scăderi de preț la petrolului o să vedem și scăderi la pompă. Dacă e perioadă de creștere o să vedem creștere la pompă. Ce urmărim noi cu Monitorul Prețurilor este să comprimăm partea de marjă de distribuție, de benzinărie, care e undeva la 2%. Nu vă așteptați să vedeți scăderi dramatice de preț când nu avem de unde să fie”, a explicat Chirițoiu.

Platformele vor avea date mai exacte decât Institutul Național de Statistică, și vor putea fi utilizate de INS. „Încercăm cât mai curând posibil să utilizăm și noi aceste date în calculele inflației”, a declarat Mihai Gheorghe, directorul departamentului Statistica Plăților.

Pentru cele două aplicații, Monitorul Prețurilor Carburanților și Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare, Consiliul Concurenței a alocat 300 de mii de euro. În cadrul Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare sunt integrate la acest moment 1700 de magazine.

Cum arată aplicația și cum se folosește

Platforma online poate fi accesată aici https://www.monitorulpreturilor.info

 

 

 

Primul pas în utilizarea platformei online este selectarea domeniului: Produse alimentare sau Carburanți auto. 

Al doilea pas este selectare produselor căutate. Însă, pentru a putea fi efectuată căutarea acestora în lista de magazine în care sunt disponibile, este nevoie de selectarea a cel puțin 5 produse care vor fi adăugate la secțiunea „coș”. 

Ulterior trebuie selectată locația și / sau căutarea pe o rază de „x” kilometri în jurul locației selectate. Astfel, apăsând „caută”, va apărea lista cu magazinele în care produsele alese (sau majoritatea din ele) se găsesc la cele mai bune prețuri. 

Foto: Captură / monitorulpreturilor.info

 

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
BREAKING NEWS în cazul Caracal! A fost găsit MORT în această dimineaţă
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Explicația uluitoare a unui oficial după apariția pozelor groaznice de la spitalul din Reșița. Cum...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
O femeie a pus bicarbonat de sodiu în șifonier. Ce a observat după doar 3...
Ce nu se oferă cadou de Moş Nicolae 2020? Aduce mare ghinion!
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Pepe, surpriză de zile mari după ce a divorțat de Raluca Pastramă: „Trebuie să vă...
Inchide