În contextul politic dat Mihai, Sâmpetru și Bălan analizau numirile ce vor fi dispuse la MAI și MP

În contextul politic dat Mihai, Sâmpetru și Bălan analizau numirile ce vor fi dispuse la MAI și MP
Comisarul șef Mihai Vlad, procurorii Marcel Sâmpetru și George Bălan, alături de președitele Conisliului Județean Ilfov Marian Petrache, analizau, în cadrul întâlnirilor lor, schimbările intervenite în viața politică și numirile ce urmau a fi dispuse la Ministerul Public și cel de Interne.
Publicat: 11/07/2012, 17:13
Actualizat: 11/07/2012, 17:14

Comisarul șef Mihai Vlad, procurorii Marcel Sâmpetru și George Bălan, alături de președitele Conisliului Județean Ilfov Marian Petrache, analizau, în cadrul întâlnirilor lor, schimbările intervenite în viața politică și numirile ce urmau a fi dispuse la Ministerul Public și cel de Interne.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-a sesizat din oficiu în cazul șefului Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă, Vlad Mihai, și a procurorilor Marcel Sâmpetru și George Bălan, după ce au reieșit anumite informații din cadrul unei investigații referitoare la șeful SIPI cercetat pentru mită, susțin surse judiciare.

DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de către Vlad Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru și George Bălan a infracțiunii prevăzute de art. 12, lit. b din Legea 78/2000, în forma autoratului, a instigării și, respectiv, a complicității, se arată în referatul de punere sub acuzare a celor trei.

Din actele premergătoare efectuate într-un dosar privindu-l pe Vlad Mihai, cercetat pentru luare de mită, a rezultat faptul că grupul constituit din Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru, George Bălan și Marian Petrache, ar avea interese politice și de afaceri în zona Ilfov, și exploatează în interes personal informațiile furnizate comisarul șef în virtutea funcției de șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov.

În urma monitărizării grupului a reieșit faptul că acesta obișnuia să se întrunească într-un restaurant din București.

Patronul restaurantului era anunțat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri și asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziție un separeu, precum și prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate de ei.

În cadrul unei întâlniri din 16 martie 2012, Marcel Sâmpetru a vorbit despre tehnicile de interceptare, spunându-le celor prezenți că „degeaba bagă telefonul în geantă telefoanele, dacă le ții se iau de la unul la altul, dacă ți-a dat o autorizație pe numărul de la un telefon și tu mai ai încă trei cartele … și dacă zici că i-ai scos bateria la ăsta și la ălălaltu’ îl lași așa…”.

În cadrul întrevederilor grupul analiza situația politică în contextul ultimelor schimbări intervenite în peisajul politic și al numirilor ce vor fi dispuse în cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) și al Ministerului Public (MP), instituții din care aceștia fac parte, explică procurorii DNA, în referatul de începere a urmăririi penale a lui Vlad, Sâmpetru și Bălan.

Potrivit actului DNA, obținut de agenția MEDIAFAX, întrucât Mihai Vlad și-a exprimat dorința de a fi menținut în funcția pe care o deține, iar Marcel Sâmpetru și George Bălan erau „în așteptarea unei oferte de ocupare a unor posturi de conducere în interiorul Ministerului Public, au convenit în mod tacit să uzeze de informațiile la care Mihai Vlad avea acces prin prisma mijloacelor specifice pe care le presupune funcția deținută de el”. Aceste informații erau menite a-i ajuta în mod direct, cât și indirect în obținerea unor date despre alte persoane care doresc să acceadă, pentru crearea unui cerc relațional potențial decizional.

Astfel, în 16 martie 2012 Marcel Sâmpetru i-a cerut lui Vlad Mihai să afle dacă un post telefonic este interceptat, răspunsul comisarului șef fiind afirmativ.

În acest context, procurorul George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistaturii, interesându-se dacă unele informații obținute în aceeași modalitate au fost utile, s-a referit la o persoană care ar fi beneficiat de informații, spunând că a avut o discuție cu aceasta și că respectiva „le va mulțumi”.

„Marcel Sâmpetru: Și mie mi-ai spus atunci.

George Bălan: Și ție ți-am spus. După cum i-am spus și lu’ Marcel, e alt personaj, asta e vorba (…). Și știi la cine mă refer. A doua întâlnire nu mai bag alt personaj. Să-și vadă de afaceri, să-și vadă de treburile lui, să uite de mine!

Sâmpetru: Mai notezi acela? Poate l-ai pierdut?

Vlad: Nu, nu, îl am.

Sâmpetru: Lasă că nu trebuie să faci dovada că ai notat!

Vlad: Mi-ați spus să vă dau biletul înapoi.

Sâmpetru: Eu i-am dat foc! Eu personal!

Bălan: Au fost bune pentru …?

Sâmpetru: Da, da. Mai este o întrebare. Ia notează! Unde este acum? E prins undeva? Nu putem să aflăm?

Vlad: Ba da.

Sâmpetru: M-am gândit la treaba asta. Tu cui le dai? Eu m-am gândit la un moment dat, băi, de ce să nu i le dau înapoi, că le țineam prea mult asupra mea. Spune-i ăluia: „Băi, ce ți-am dat, mai dă-le o dată”.

Bălan: Auzi, … Sorescu Nu vreau să-l …, dar vreau să vă spun că am mai avut o discuție, vă va mulțumi! (…) De câte ori îl sun ne vedem. Dar mi-a spus: nu mă suna când nu e cazul!” Ideea este că și alții i-au propus să-l ducă la unul, și el a zis că nu mă duc așa, că mă duc așa, că mă duce unul la unul, să-i rămân dator, m-ați înțeles. Probabil vrea să-i fie de ajutor și pe viitor, probabil și în campanie, nu știu … Va fi o chestie bună.

Sâmpetru: Tu ai spus-o.

Bălan: Am reținut-o”.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a încuviințat, marți, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM, ambii având calitatea de învinuiți.

Cei doi ar fi obținut informații de la Direcția Informativă de Protecție Internă (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice. În baza acestor informări, Bălan și Sâmpetru și-ar fi negociat ocuparea unor funcții de conducere în Ministerul Public.

Procurorilor Bălan și Sâmpetru, dar și comisarului șef Vlad Mihai li s-au adus la cunoștință învinurile de către anchetatorii DNA, miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice