În țara fără manualele digitale promise de Ministerul Educației, câteva școli și-au luat TABLE INTELIGENTE

Publicat: 16/09/2014, 18:00
Actualizat: 18/05/2015, 21:44

Datele de la companiile de software și de echipamente digitale arată că mai multe școli și licee din orașele mari precum București, Timișoara, Constanța sau Iași folosesc de ceva vreme un alt dispozitiv util în procesul de predare decât manualele „clasice”.

Un astfel de instrument sunt multiboard-urile, adică o tablele digitalizate, interactive și dotate cu toate elementele de care au nevoie profesorul și elevul în procesul de învățare.

Tabla multifuncțională este folosită deja în licee mari din țară și din Capitală, ne-a spus Ciprian Cîmpeanu, Business Development Manager la Asbis, invitat marți la ZF live, emisiune în cadrul căreia a prezentat tabla multifuncțională.

Foto: Mihai Dăscălescu/Mediafax

Cu ajutorul unui soft educațional, elevii pot exersa atât tabla înmulțirii, pot rezolva probleme de geometrie, de algebră sau pot învăța alfabetul. Tabla este la fel de utilă și pentru elevii de gimnaziu sau de liceu, ne-a asigurat Cîmpeanu.

O tablă de tip multiboard de 65 de inci costă 5.200 de dolari. În funcție de dimensiunea diagonalei, costul poate ajunge și la 12.000 de dolari. Tabla multifuncțională cea mai mică are diagonala de 55 de centrimetri, iar tabla cea mai mare are 84 de centimetri diagonală.

FOTO: gândul

„Totul ține de dedicarea profesorilor. Sunt fundații care au organizat concursuri cu premii această tablă. Este ușor de folosit și îi ajută pe elevi de la învățarea alfabetului până la cele mai complexe operații de matetică. Sunt și facultăți care folosesc astfel de dispozitive. De exemplu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Danubius din Galați au asftel de multi boarduri pe care le folosesc la diverse cursuri”, a spus Ciprian Cîmpeanu, Business Development Manager la Asbis, una dintre companiile care comercializează table multiboard.

Tabla inteligentă este de fapt un calculator cu touchscreen care vine cu un pachet de softuri preinstalat, creat de Asbis. Softurile disponibile sunt atât educaționale, pentru toate nivelurile educaționale, începând cu gradinița și ajungând la cursuri universitare, dar și aplicații de business.

Totuși, discuția despre tablele inteligente nu poate să pară altfel decât excentrică într-o țară care se luptă să le ofere elevilor atât manuale fizice, cât și digitale.

Ministerul Educației a precizat, săptămâna trecută, în urma răspunsului de la Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, că va reevalua ofertele repinse inițial la licitația pentru manualele digitale pentru clasele I și a II-a. Asta înseamnă că licitația merge mai departe, iar câștigătorii anunțați pe 4 august rămân în continuare. La începutul lunii august, au fost anunțați următorii câștigătorii licitației. Ulterior, Federația Editurilor din România a acuzat Ministerul Educației de lipsă de transparență și de vicierea rezultatelor licitației pentru manualele școlare pentru clasele I și a II-a. Ca urmare, editurile care au pierdut au depus 17 contestații și au sesizat mai multe instituții, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare.

„Adresez un apel către părinți, către profesori și către elevi de a înțelege că în 2014 trebuie să trecem chiar și mai târziu la ceea ce înseamnă educația viitorului. De mai mult de zece ani nu s-au făcut manuale noi, nu s-au făcut programe noi. Profesorii, părintii ne spuneau că lumea se schimbă, sistemul de educație se schimbă și cineva trebuie să aibă curajul să vină cu manualele noi, cu programa la anul 2015-2016. Nu mai există niciun elev care să nu știe să folosească o tabletă, un computer, cred că ideea unui manual digital este cu adevarat o reformă pe care trebuie să o facem”, a afirmat premierul Victor Ponta, cu ocazia participării la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu.

Vezi un tutorial video despre tabla multifuncțională pe Ziarul Financiar – VIDEO ZF LIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...