INCENDIU în Club Colectiv. 27 DE MORȚI și 146 DE RĂNIȚI spitalizați, între care patru străini. 3 ZILE DE DOLIU NAȚIONAL. LIVE

Publicat: 25/11/2015, 09:35

UPDATE 18.38MAI informează că până în prezent au fost identificate 81 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv, în urma convorbirilor cu familiile și aparținătorii lor. Din noaptea trecută și până în prezent, la cele 7 linii telefonice deschise în mod special de către Ministerul Afacerilor Interne pentru familiile victimelor, au fost înregistrate 1.071 de apeluri.

UPDATE 18.15La Institutul de Medicină Legală au fost afișate numele a 23 dintre cele 27 de persoane care și-au pierdut viața vineri noapte, în clubul Colectiv.

UPDATE 18.00Asistenta Violeta Maria Naca, care a fost de serviciu vineri seară pe ambulanță, povestește despre victimele de la Colectiv că plângeau, urlau, o implorau să le ia, „curgea carnea de pe ele”. Un pompier i-a pus în brațe o fată de 18 ani: „Salveaz-o! Doamne, cât de tânără e!”. CITEȘTE AICI întreaga ei mărturie.

UPDATE 17.50 Costin Mincu, unul dintre asociații Club Colectiv, deține acțiuni la alte 11 firme implicate în cluburi și organizări de concerte, din care trei în Constanța.

UPDATE 17.00Un marș dedicat victimelor incendiului de vineri seară din clubul Colectiv din București este organizat prin intermediul platformei Facebook pentru duminică, începând cu ora 14.00, pornind din Piața Universității.

UPDATE 16.50Mai multe cluburi din București, între care se numără Bamboo, Fratelli, Gaia, Hard Rock Cafe și Control, au anunțat că și-au anulat petrecerile programate sâmbătă seară, cu prilejul sărbătorii de Halloween, din respect și solidaritate cu victimele tragediei de vineri din clubul Colectiv.

UPDATE 16.30Mihai Alexandru, unul dintre chitariștii formației Goodbye to Gravity, care a concertat vineri seară în clubul Colectiv din București, a decedat, potrivit unor surse apropiate familiei acestuia, citate de Mediafax. În incendiu a murit și iubita lui Mihai Alexandru, Cătălina Ioniță, cofondator al UrbanEye Film Festival din București, potrivit acelorași surse.

UPDATE 16.10Pe Facebook a apărut inițiativa #nimeniincluburi, care îndeamnă oamenii să nu meargă în cluburi sâmbătă seară, din respect pentru victimele tragediei de la Colectiv. Mai mulți artiști sau comedianți și-au amânat reprezentațiile, din aceleași motive.

UPDATE 15.50Primăria Capitalei a anunțat că asigură locurile de veci și cheltuielile de înmormântare pentru cele 27 de persoane care și-au pierdut viața în urma incendiului din Clubul Colectiv, familiile victimelor putând să facă solicitare la numărul de telefon 0800.800.868.

„Prin dispoziția Primarului General, se asigură, la solicitarea familiilor victimelor accidentului, locuri de veci gratuite și se suportă cheltuielile de înmormântare. Solicitările se primesc la nr. tel. 0800.800.868”, arată municipalitatea, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

UPDATE 15.18. Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Buzău a fost deschis de urgență, sâmbătă dimineață, prin decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru ca populația să poată dona sânge pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

„Având în vedere tragicul eveniment petrecut în seara de 30 octombrie în București, din care a rezultat un număr însemnat de persoane rănite, în cadrul ședinței operative a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, desfășurată în această dimineață, s-a decis, pentru sprijinirea unităților medicale din Capitală, ce au nevoie de cantități importante de sânge, deschiderea în mod excepțional a Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, sâmbătă și duminică, între orele 11.00-14.00„, se arată într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, de CJSU Buzău.

UPDATE 15.15 Posturile de radio și televiziune și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul în zilele de doliu național, în timp ce drapelul României va fi arborat în bernă în instituții, dar și de către cei care îl țin arborat la domiciliu, a hotărât Guvernul.

UPDATE 14.45O echipă de șase specialiști de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv, din București. Institutul din Petroșani este singurul specializat pe explozii și incendii în medii toxice.

UPDATE 14.35Vlad Țelea, unul dintre chitariștii trupei Goodbye to Gravity, care a concertat vineri seară în clubul Colectiv din București, a decedat, în timp ce ceilalți patru membri ai formației au fost răniți și sunt internați, potrivit informațiilor deținute în acest moment de casa de discuri Universal.

UPDATE 14.15Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor și barurilor din toată țară.

UPDATE 14.10Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, care își lansa al doilea album, vineri seară, în clubul Colectiv, este în stare gravă la Spitalul Elias, cu arsuri și intoxicație cu fum, fiind ventilat mecanic.

UPDATE 14.05 Toate balurile care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din București vor fi anulate, a decis Inspectoratul Școlar al Capitalei.

UPDATE 14.00Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat după o vizită la Spitalul de Arși, că medicii și spitalele au avut toate resursele necesare pentru a face față situației. „Au tot ce le trebuie, medicii sunt toți aici. E vorba de 10 pacienți critici, 4 în stare gravă. Se fac toate eforturile, au tot ce le trebuie”, a spus Bănicioiu.

UPDATE 13.40Printre victimele care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv se numără un adolescent de doar 15 ani. Până acum au fost identificate doar 18 din cele 27 de persoane care și-au pierdut viața vineri noapte, conform șefului INML, profesorul Dan Dermengiu.

UPDATE 13.10Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, susține că localul Colectiv a primit acordul de funcționare legal, conform actelor cerute de lege. „Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcționare (…) Legea Poliției locale spune că pentru eliberarea acordului de funcționare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerțului. Locatarul dă declarație pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfășoare. Acordul de funcționare însumează toate acordurile de la toate institituțiile”, a spus Piedone. El a prezentat actele respective.

Cu toate acestea, acordul de funcționare viza activități de bar și vânzare a băuturilor alcoolice.

UPDATE 13.00Președintele Klaus Iohannis a venit la clubul Colectiv, unde a depus un buchet de flori și a aprins o lumânare. El a intrat în club, spunând că a ținut neapărat să vadă unde s-a întâmplat tragedia. „Este de neimaginat că în acel spațiu au putut să fie atâția oameni la un concert„, a spus Iohannis, adăugând că tragedia s-a produs pentru că „au fost ignorate norme simple„.

UPDATE 12.50Procurorul general Tiberiu Nițu a anunțat că ancheta se face pentru omor calificat, pentru care pedeapsa este mare. Procurorii anchetează și fapte de distrugere calificată.

UPDATE 12:30. Șase dintre cei 24 de pacienți internați la Spitalul Universitar din București sunt în stare foarte gravă, a declarat managerul unității medicale, Cătălin Cârstoiu, care a precizat că o singură persoană are o evoluție bună și a fost detubată, însă a rămas în continuare la terapie intensivă.

UPDATE 12:22. Medicii legiști ar urma să finalizeze sâmbătă procedura de identificare a celor 27 de persoane decedate în incendiul din clubul Colectiv, iar duminică să poată fi făcute autopsiile, spune directorul Institutului Național de Medicină Legală, Dan Dermengiu, precizând că identificarea e „anevoioasă”.

UPDATE 11:44 Printre răniții de la Floreasca se află și un cetățean german.

UPDATE 11:30 Profesorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca a declarat sâmbătă că nu a mai văzut o astfel de mobilizare în spital de la Revoluția din ’89 încoace. „Este ca la război. Se operează simultan în mai multe săli de operație”, a declarat profesorul Ioan Lascăr.

UPDATE 11:07 SRI anunță că în Spitalul Clinic de Urgență Prof. dr. Agrippa Ionescu sau fost internate 7 persoane, dintre care 4 cu răni foarte grave și 3 intoxicate cu fum. Dintre cele 7 persoane, două au cetățenie spaniolă și una cetățenie italiană.

UPDATE 11:03 Președintele Klaus Iohannis a mers la Spitalul Floreasca. „Sper să reușim să avem rezultatele anchetei foarte repede și dacă este nevoie să schimbăm norme pentru a face ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată”, a spus președintele Klaus Iohannis la ieșirea din spitalul Floreasca.

UPDATE 10:24. Zece dintre răniții în incendiul din club, aflați la Spitalul de Arși, sunt în stare gravă, cu arsuri pe corp, dar și de „extremitate cefalică și dezvoltare de arsuri de căi aeriene”, prognosticul în cazul lor fiind foarte rezervat în condițiile în care evoluția se va vedea în zilele următoare.

UPDATE 10:07. Ancheta în cazul incendiului de vineri seară, din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 27 de morți și 146 de răniți, va fi preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare

UPDATE 09:37. Prioritatea anchetatorilor în acest moment, în cazul incendiului din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 27 de morți și 146 de răniți, este identificarea victimelor, urmând ca apoi să fie audiați răniții care pot vorbi cu anchetatorii.

UPDATE 09:20. Administrația Prezidențială a precizat că președintele va merge sâmbătă la Spitalul Floreasca, unde sunt internate victime ale incendiului de la Clubul Colectiv.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, face un apel către populație să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă și sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv „este asigurat în momentul de față” și că „efortul trebuie conservat” pentru zilele următoare.

Raed Arafat: La IGSU nu există niciun document de autorizare pentru activitățile din Clubul Colectiv. „La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu există nicio solicitare, niciun document că ar fi fost emisă vreo autorizație pentru desfășurarea activităților în locația respectivă”, a spus Arafat.

UPDATE 08:56Zece din cei 25 de răniți internați la Spitalul Universitar sunt în stare critică, având arsuri severe, potrivit reprezentanților spitalului.

UPDATE 07:40 Ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate și alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunțat, sâmbătă dimineață, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedați nu au fost identificați.

Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forțe și au început deplasarea către locul incendiului, ajungându-se aici la 22:43 de minute. în 11 minute.

Secretarul de stat a precizat că „la nivelul IGSU nu există niciun document, nicio solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă. Nu era emisă o autorizație din partea IGSU”

UPDATE 07.38 Guvernul anunță că premierul Victor Ponta a convocat ședință de guvern astăzi la 12.30 pentru declararea doliului național timp de 3 zile, începând de astăzi.

Imagini de coșmar azi noapte în centrul Bucureștiului. Ceea ce urma să fie un eveniment de lansare a albumului trupei Goodbye to Gravity s-a transformat într-o tragedie, după ce focurile de artificii au aprins tavanul și pereții antifonați cu burete ai Clubului Colectiv. În câteva minute zeci de oameni și-au pierdut viața, iar aproape 200 au fost răniți: ultimul bilant 27 de morți și 146 de răniți spitalizați.

În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

„Erau ușile închise, nu aveam aer. Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare”, a povestit un bărbat care a reușit să se salveze.

Imagine din momentul izbucnirii incendiului(Facebook)

Imaginile au fost dramatice. Medicii resuscitau oameni în stradă, un pompier ieșit din clubul fumegând povestea să nu a văzut așa ceva în viața lui: oameni carbonizați pur și simplu, iar alții de pe care se desprindea carnea dacă-i atigeai. La fața locului și-au făcut apariția secretarul de stat Raed Arafat și vicepremierul Gabriel Oprea. Au comunicat bilanțul tragediei, iar Oprea a anunțat că i-a informat pe președinte și pe premier despre cele întâmplate. La ora 7:00 a fost convocat comandament de urgență la Guvern.

Cei mai mulți răniți au fost transportați la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arși (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (25). Alți răniți au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colțea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar și la Spitalul Județean Ilfov. Medici și asistente au fost chemați de acasă pentru a se putea face față numărului mare de răniți.

„180 de persoane au ajuns la spitale, dar pacienții care nu sunt grav răniți pleacă din spital. Se face o echilibrare a numărului de pacienți în spitale, în funcție de necesități. Toate spitalele s-au mobilizat exemplar. Până dimineață vedem câți vor rămâne”, a anunțat Raed Arafat, precizând că155 de răniți sunt spitalizați.

Pentru informații au fost puse la dispoziție mai multe numere de urgență: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547. În operațiunea de salvare a victimelor 28 de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, două echipaje de la descarcerare, 11 mașini de pompieri și peste 30 de alte mașini de transport victime.

UPDATE 04:29 Acționarul principal al firmei care deține Clubul Colectiv din Capitală, unde 27 de persoane au murit, iar alte aproximativ 200 au fost rănite într-un incendiu izbucnit în timpul unui concert, este Alin Anastasescu și are doi asociați.

UPDATE 04:28 Parchetul Tribunalului București anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morți și aproximativ 200 de răniți, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă și apoi să stabilească cine ar fi vinovații pentru această tragedie.

Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului București, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, și nu explozia. Procurorul a mai spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele incidentului.

UPDATE 03:05 La Universitar, din 25 de victime internate, una a decedat și 9 sunt în stare gravă.

UPDATE 02:12 Pe Facebook sunt răspândite listele cu numele răniților internați în spitalele din București.

SPITALUL UNIVERSITAR

SPITALUL BAGDASAR

SPITALUL DE ARȘI

SPITALUL COLȚEA

UPDATE 02:00 Numărul persoanelor decedate în incendiul produs vineri seară în Clubul Colectiv a ajuns la 27, după ce un alt rănit a murit la Spitalul Universitar, a declara pentru MEDIAFAX secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

UPDATE 12:45 Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății: Victimele sunt împărțite între spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar Arseni. Medicii și asistentele au fost chemați de acasă. Ventilatoarele de la spitale care nu aveau pacienți au fost mutate către spitalele din prima linie.

UPDATE 12:39 Raed Arafat: Planul Roșu e o condiție când avem accidente cu multiple victime. Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital.

UPDATE 12:37 Raed Arafat: Numărul pentru informare 0212069291, La acest număr se va putea suna pentru informații. Majoritatea decedaților nu au acte asupra lor.

UPDATE 12:36 Gabriel Oprea: Din păcate 26 de morți, l-am informat pe dl Președinte și pe premierul POnta”

UPDATE 12:34 „Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare. Erau ușile închise, nu aveam aer”, a povestit un supraviețuitor.

UPDATE 12:31 Președintele Klaus Iohannis declară că este „cutremurat și profund îndurerat” de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru națiune și pentru el personal și că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie.

UPDATE 12:17 Explozia a fost provocată de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan, a declatat agenției MEDIAFAX un martor.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

UPDATE 00:12 Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în explozia din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 25, iar 88 de persoane rănite au fost transportate la toate spitalele de urgență din București, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat, care a ajuns la fața locului.

UPDATE 1. Optsprezece persoane și-au pierdut viața în urma exploziei produse vineri seară în Clubul Colectiv din Capitală, iar „numărul acestora este în creștere”, fiind foarte multe victime grav rănite, potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat.

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii, urmată de un incendiu, care a avut loc, vineri seară, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei, unde la acel moment se aflau aproximativ 200 de oameni.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov, în acest moment pompierii încearcă să stingă incendiul și să evacueze persoanele rămase în incinta clubului.

Totodată, paramedicii acordă primul ajutor mai multor persoane, în timp ce zeci de răniți au fost transportați la spital.

Mai multe ambulanțe SMURD și ale Serviciului de Ambulanță București – Ilfov se află la fața locului.

Pompierii intervin cu șase autospeciale de stingere.

Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”