Incendiu la Clubul Bamboo din Capitală. 44 de persoane au ajuns la spital. Primărie: Clubul nu avea aviz de funcționare. LIVE UPDATE

Publicat: 21/01/2017, 18:40

Un incendiu puternic a distrus în totalitate Clubul Bamboo din capitală sâmbătă dimineață.În momentul izbucnirii incendiului în club erau aproape 500 de oameni.Potrivit unui bilanț provizoriu, 44 de persoane au ajuns la spitalele din București, până la orele după amiezii rămânând internate doar 4.. Reprezentanții primăriei Sectorului 2 susțin că Bamboo nu avea aviz de funcționare.De asemenea, potrivit ISU, Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu a înaintat până în acest moment solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia.

Administratorul clubului Bamboo a ajuns, sâmbătă dimineața, în jurul orei 7.00, la Secția 7 de Poliție pentru a fi audiat însă bărbatului i s-a făcut rău și a fost transportat la spital.

„În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE 18:36Ministrul Afacerilor Interne (MAI) a dispus ca începând de sâmbătă seara să se intensifice controalele în cluburi, localurile urmând să fie verificate și de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Măsurile au fost luate după incendiul care a avut loc în clubul Bamboo.

„Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniel Dan, a dispus ca începând chiar din această seară să se intensifice controalele și verificările în toate imobilele care găzduiesc activități cu public numeros.
De asemenea, Vicepremierul si ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh a solicitat Inspectoratului de Stat in Constructii demararea unui control tematic care sa verifice aplicarea legii in domeniu, pentru acest tip de constructii. Pentru acest lucru, se vor forma echipe mixte constituite din reprezentanti structurilor MAI si ai ISC. Inspectoratul de stat in constructii”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Potrivit sursei citate, specialiștii Inspectoratului de Stat în Construcții au facut o evaluare a structurii de rezistență a clădirii, constatând colapsul acesteia, recomandarea ISC fiind de dezafectare totală.

UPDATE 18:00Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar de distrugere din culpă în urma incendiului care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în clubul Bamboo. Anchetatorii au cerut instituțiilor abilitate documentele localului.

UPDATE 17:00Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că la momentul izbucnirii incendiului din clubulBambooîn local se aflau câteva sute de persoane, în cadrul anchetei urmând să se stabilească numărul exact al celor prezenți.

Incendiul a izbucnit la ora 03.32, oră la care, potrivit unor surse judiciare, în club se aflau câteva sute de persoane. Sursele citate susțin că ar fi vorba despre aproximativ 500 de oameni, din primele informații indicate de martori, numărul exact al celor prezenți în local urmează să fie stabilit în cadrul anchetei.

UPDATE 13:44 Ministerul Afacerilor Interne anunță într-un comunicat că, în urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3.47, au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital 44 de persoane.

La ora 13.00, la unitățile spitalicești au rămas internate 5 persoane, astfel: 4 persoane la Spitalul Floreasca și o persoană la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Victimele transportate la unitățile medicale acuză, în special, intoxicări cu fum, hipotermii și contuzii.

UPDATE 12:06 IGSU anunță că 42 de persoane de persoane care se aflau în clubul Bamboo la momentul incendiului s-au prezentat la patru unități medicale din Capitală, doar zece dintre acestea rămânând în spitale pentru investigații.”Principalele afecțiuni ale victimelor au vizat expunerea la fum, stări de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute și traumatisme. Situația persoanelor afectate este în scădere, la acest moment, 32 dintre acestea părăsind unitățile spitalicești, iar 10 persoane sunt în proces de investigații pentru a stabili dacă este nevoie de internare. Până în acest moment, nu au fost identificate persoane care și-au pierdut viața în urma incendiului”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

UPDATE 11:26 Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu a înaintat până în acest momentsolicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia, potrivit ISU.

Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document până la finalul lunii iunie 2017.

ISU susține că inspectorii de prevenire au derulat controale periodice și au aplicat sancțiuni pentru neregulile identificare, după cum urmează:

– 25 mai 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 5.500 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;

-13-20 noiembrie 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 15.000 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;

-Noiembrie 2016 – a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.

UPDATE 10:20Președintele Klaus Iohannis a atras sâmbătă atenția, după incendiul care a afectat clubul Bamboo, că ”până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol”.

”În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol. Le doresc însănătoșire grabnică celor răniți și mulțumesc salvatorilor!”, a scris șeful statului pe Facebook.

UPDATE 09:17Reprezentanții Primăriei Sectorului 2, pe raza căreia se afla clubul Bamboo, au declarat pentru MEDIAFAX că acesta nu avea autorizație de funcționare, fiind amendați anul trecut. Clubul a ars în întregime, 38 de persoane fiind duse la spital. 11 victime au rămas internate.

„Clubul a avut o autorizare de construire pentru extinderea clubului, emisă în anul 2012, dar nu s-a făcut nici până în prezent recepția lucrării. Clubul nu avea autorizație de funcționare, iar anul trecut au fost amendați, urmând ca și anul acesta să fie amendați fiindcă funcționau fără autorizație”, a declarat pentru MEDIAFAX Anatol Albu, purtător de cuvând al Primăriei Sectorului 2.

UPDATE 08:28Avocatul patronilor clubului Bamboo a mers la fața locului în timpul intervenției pompierilor, acesta precizând că s-au făcut lucrări de renovare anul trecut, instalațiile fiind noi, și că s-a respectat planul de evacuare. Cercetările legate de incendiu, preluate de Parchetul Capitalei.

„Până la acest moment nu au fost date declarații, vor merge la poliție, vor da declarații (n.r. patronii clubului). Sunt lucrări care au fost făcute anul trecut, clubul a fost redeschis anul trecut. Urmează să avem un raport al pompierilor să vedem de la ce a izbucnit. Acest club a respectat toate obligațiile legale privind căile de acces și evacuare. A fost respectat planul de evacuare, nu au fost situații nefericite în care să nu fie evacuați”, a declarat Dumitru Badragan, avocatul patronilor clubului Bamboo.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, cauza fiind instrumentată cu ajutorul polițiștilor de la Serviciul Omoruri.

UPDATE 07:5838 de persoane rănite în incendiul din Bamboo au ajuns la spitalele din București, șapte dintre acestea fiind internate. 21 de victime au fost transportate de SMURD și ambulanțe la unitățile medicale, altele prezentându-se singure.

Ultimele informații transmise de ISU arătau că șapte persoane au rămas internate în spitale.

„Persoana intubată și ventilată, starea ei evoluează bine, a fost scoasă de pe aparate, este în stare bună, este conștientă”, a declarat Raed Arafat.

La nivelul MAI s-a activat o linie telefonică, 021.206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în clubul Bamboo pot suna pentru a obține informații despre persoanele transportate la spital. De asemenea, oricine deține informații despre alte posibile victime este rugat să sune la numărul anunțat.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă dimineața, fiind prezent la intervenția autorităților la clubul Bamboo, care a ars în totalitate, că urmează ca un echipaj ISU să verifice dacă au fost persoane care nu au putut ieși din club și au fost surprinse de flăcări.

„După ce intră pompierii înăuntru și caută, vom vedea dacă sunt persoane suprinse. (…) Clădirea este prăbușită, incendiul este controlat. Echipele medicale de intervenție, în mare parte, le-am trimis la bază și colegii de la pompieri vor începe să reducă numărul echipajelor. La momentul actual lucrăm la lichidarea ultimelor focare. Clădirea e prăbușită în totalitate, au rămas elemente de contrucție care nu reprezintă siguranță pentru pompieri. Până nu vom verifica toată zona nu avem de unde să știm că nu sunt victime”, a declarat Raed Arafat.

UPDATE 06:43 În total, la spitalele din Capitală au ajuns 27 de persoane, cu ambulanțele sau cu mijloace proprii de trensport, dintre care șapte au rămas internate, una dintre ele în stare gravă, fiind ventilată mecanic.

La Spitalul Floreasca s-au prezentat 16 persoane (transportate de ambulanțe sau deplasare benevolă) și au rămas trei, dintre care un pacient intubat. La Spitalul Universitar au mers cinci persoane și au plecat toate după ce au fost consultate. La Spitalul Pantelimon s-au prezentat două persoane, ambele fiind internate. La Spitalul Colentina s-au prezentat trei persoane, una rămânand internată. O altă persoană a fost transportată la Spitalul Elias, fiind internată.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă dimineața, fiind prezent la intervenția autorităților la clubul Bamboo, care a ars în totalitate, că urmează ca un echipaj ISU să verifice dacă au fost persoane care nu au putut ieși din club și au fost surprinse de flăcări.

13 persoane au fost transportate la Spitalul Floreasca, una fiind intubată, cinci victime la Universitar, două la Pantelimon și alte două la Spitalul Colentina.

„Nu avem persoane pe care să le evacuăm. Se continuă intervenția, lupta cu incendiu și o să se verifice zona care a fost afectată să vedem dacă au fost persoane suprinse care nu au putut să iasă. După ce intră pompierii înăuntru și caută, vom vedea dacă sunt persoane suprinse”, a declarat Raed Arafat.

UPDATE 06:02 Un nou bilanț provizoriu al incendiului de la Club Bamboo: 22 de persoane rănite.13 persoane au fost transportate la Spitalul Floreasca, una fiind intubată, cinci victime la Universitar, două la Pantelimon și alte două la Spitalul Colentina. Flăcările au cuprins o suprafață de 2500-3000.

„ În acest moment, sunt 22 de persoane care au fost transportate la spitalele din București. Din acestea, 20 au rămas în continuare internate. Vorbim de spitalele Floreasca, Universitar, Pantelimon și Colentina, până în acest moment. Există un singur caz foarte grav, o persoană care este intubata, ventilată mecanic, prezintă arsuri la nivelul căilor respiratorii. Toate celelalte acuză doar expunere la fum, posibil stare de intoxicare și posibil stare de hipotermie, deci viața acestora în acest moment nu este pusă în pericol. Există informații în acest moment pe care le verificăm potrivit cărora mai sunt și alte persoane care s-au prezentat cu alte mijloace, mijloace proprii, către unitățile spitalicești”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

„Nu are cum să ia foc de la o țigară. Nu s-a auzit explozie, toată lumea s-a luat în brațe și a ieșit afară. Noi eram la intrare, eram o gașcă mare pe terasa, am apucat toți să ieșim. S-a spus că de pe scena a pornit focul”, spune un martor.

„Noi, când am ieșit, era doar fum care venea de afară. S-a fumat toată noaptea în club deși ospătarii au cerut să nu se mai fumeze, se fuma”, susține o tânără care a fost în club.

UPDATE 05:2712 persoane au fost transportate la spitalele din Capitală, fiind intoxicate cu fum. Una dintre victime, intubată. 27 autospeciale SMURD, la fața locului.

Zece persoane au fost transportate la Spitalul de Urgență Floreasca, alte două fiind duse la Sfântul Ioan. Victimele au expunere la fum și posibilă stare de hipotermie, existând cel puțin o persoană intubată, anunță ISU București-ISU.

La momentul transmiterii știrii pompierii caută și alte persoane care ar putea fi suprinse de flăcări. Cea mai mare parte din clădire este prăbușită. Scafandrii au verificat zona adiacentă clubului, pe lac, nefiind persoane găsite. La fața locului s-a constituit un punct de triaj al victimelor.

La fața locului au ajuns peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de ambulanțe SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, dispunându-se chemarea pompierilor la serviciu din turele libere. Acțiunile se concentrează pentru limitarea propagăarii incendiului către vecinătăți.

UPDATE 05:11Nouă persoane primesc îngrijiri de la echipajele SMURD. La fața locului a fost constituit un punct de triaj al victimelor, anunță ISU BUcurești. De asemenea, există posibilitatea de existență a altor persoane surprinse în interior. Intervenția la fața locului este îngreunată de riscul iminent de prăbușire în totalitate a clădirii.

Pompierii din turele libere au fost chemați la serviciu pentru a interveni la incendiul de la Clubul Bamboo din Capitală. Potrivit ISU București, la fața locului acționează peste 20 de autospeciale de stingere, 27 echipaje SMURD, 4 autospeciale pentru victime multiple, un Spital Mobil și Descarcerare Grea.

Știre în curs de actualizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice