Încep lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu

Încep lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu
Publicat: 27/10/2013, 21:55
Actualizat: 06/07/2016, 00:57

Construcția componentei românești a sistemului de apărare antirachetă din Europa începe oficial luni, la baza militară de la Deveselu, județul Olt. La ceremonie sunt așteptați să participe mai mulți oficiali români și americani, printre care președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Dușa, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, negociatorii principali ai Acordului româno-american pentru scutul antirachetă, secretarii de stat Bogdan Aurescu și Frank Rose, dar și șeful Forțelor Aeriene Americane în Europa sau directorul Agenției de Apărare Antirachetă din SUA (MDA).

România va găzdui la Deveselu trei baterii de interceptoare de rachete balistice de tip SM-3 IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor avea rolul de a acoperi Sud-Estul Europei și care urmează să devină operaționale din 2015. Polonia va găzdui o componentă similară a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, începând cu 2018. La acest sistem de apărare împotriva rachetelor mai participă Turcia (cu o instalație radar tip AN/TPY-2 și o navă multirol pe care se află instalat sistemul antirachetă Aegis), precum și Spania (cu 4 nave militare multirol capabile să suporte sistemul Aegis). În acest fel, oficialii NATO și ai SUA susțin că întreg teritoriul Europei va fi apărat în ce privește eventuale atacuri cu rachete balistice.

România a semnat cu SUA acordul de colaborare în privința scutului antirachetă pe 13 septembrie 2011. Acest sistem face parte din politica de apărare a NATO, alianță militară din care România face parte din 2004. SUA și NATO colaborează în cadrul acestui sistem, iar toate facilitățile și armamentele construite de partea americană în cadrul acestui sistem se află sub egida NATO. Baza de la Deveselu urmează să devină operațională sub comandament NATO.

Până în prezent, autoritățile militare americane au acordat, pe bază de licitație, trei mari contracte pentru construcția bazei de la Deveselu, în valoare totală de 143 de milioane de dolari. Cele trei firme sunt Kellog Brown & Root Services (SUA, 134 milioane dolari), Exelis Systems Corporation (SUA, 5,7 milioane dolari)) și Glacial PROD SRL (România, cel mai mic contract, de 3,3 milioane dolari).

Într-un interviu acordat gândul, Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare și spațială și principalul negociator al Acordului cu România, spunea că „România este structurată și amplasată ideal, din punct de vedere geografic, pentru a furniza protecție pentru Europa de Sud, față de rachete balistice din Orientul Mijlociu”.

„Nu aș spune că apărarea antirachetă amplasată în România va crește amenințarea pentru România. Chiar dimpotrivă. Cred că va mări acoperirea defensivă pentru România, capacitățile de descurajare ale României și de asemenea, mai important, poziția de apărare și de descurajare a NATO”, a mai explicat Frank Rose, pentru gândul.

Oficialul american a precizat că scutul antirachetă este dezvoltat în principal pentru a face față noilor provocări din Coreea de Nord, care a dezvoltat și a arătat public o nouă rachetă balistică intercontinentală mobilă, a testat și a lansat racheta spațială Taepodong 2, și a făcut teste nucleare. A doua amenințare cu rachete balistice, care în ultima vreme a scăzut însă în intensitate, este Iranul, conform calculelor strategice ale administrației SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european